Tabloul pestrit din sudul litoralului romanesc. Fiecare a construit dupa bunul plac, fara un plan urbanistic
Litoralul romanesc are multe de oferit dar ramane inca o promisiune. In timp ce unii investitori s-au chinuit sa-l readuca la viata, altii au construit cum au vrut si culmea e ca au avizul autoritatilor.
Astfel, in special in sud, tabloul este unul pestrit cu hoteluri de lux, elegante, langa foste cladiri comuniste in ruina. Si mai grav este ca nu exista inca un plan urbanistic.
Ionut Savu, arhitect: "Aproape post-apocaliptic, acum tinand cont ca nu vezi nici o miscare, auzind doar paunii de undeva dintr-o gradina a cuiva, ce poti sa vezi aici, ce poate sa iti placa?"
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
In statiunea Venus mai multi oameni de afaceri au investit bani multi in resorturi all inclusive. Insa degeaba au reusit sa construiasca piscine si restaurante cochete, daca atunci cand ies din hotel, turistii pasesc pe strazi pustii, cu un peisaj dezolant.
Mihaela Surin, manager resort: "Plangeri sunt, da, in ceea ce priveste starea statiunilor. Incercam sa le oferim//cat mai multe facilitati in interiorul resortului sa nu fie nevoiti sa paraseasca resortul."
La fel este in mai toate statiunile din sudul litoralului. La intrare in Neptun, de pilda, ne intampina doua blocuri de 10 etaje, in constructie, abandonate de peste 8 ani.
Ionut Savu, arhitect: "Peisajul nu incurajeaza pe nimeni sa vina pe litoralul nostru. Un lucru neterminat te face sa crezi ca ai venit intr-o casa in constructie. Ce sa faci aici, sa stai cu mesterii?"
Statiunea Olimp pare parasita de ani buni. Trotuarele, pline de gropi, nu au mai fost reparate de mai bine de 20 de ani.
Se pare ca si autoritatile locale sunt la fel de dezinteresate de aspectul statiunilor ca si proprietarii acestor cladiri abandonate, in sensul ca spatiul verde este neingrijit de ani buni, iarba nu a fost taiata si nici udata, iar trotuarele arata ca dupa razboi.
Mario Kuibush, arhitect care lucrat la proiectarea unor statiuni pe malul Marii Adriatice, dar si a unor terase din Portul Tomis, ne explica.
Dintre toate statiunile din sud, Olimpul pare cel mai degradat. Inainte de 1989, era statiunea unde veneau cei mai multi turisti straini si pe strazi auzeai vorbindu-se germana si engleza. Complexul Amfiteatru-Panoramic-Belvedere era mandria autoritatilor comuniste. Acum noii proprietari vor sa-i redea stralucirea de odinioara.
Leonard Buianu manager de proiect: "Avem un buget pentru renovare de aproape 10 miloane de euro, deci inca o data suma cu care am achizitionat complexul, chiar vrem sa iasa frumos si sa ii redam stralucirea din anii '80."
Anul acesta, pentru prima oara, autoritatile locale le vor impune impozite de 500 % celor care si-au lasat in paragina cladirile, in speranta ca le vor demola sau repara.
Marea problema este ca, in acest moment, nu exista un regulament clar cu privire la arhitectura si fatadele cladirilor.
Dragos Angelescu, viceprimar Mangalia: "Fiecare detinator de unitate de turism a actionat de-a lungul timpului, in principiu, dupa bunul plac."
Ramane de rezolvat si problema tarabelor si a buticurilor construite chiar pe plaja, fara nici un plan arhitectural. De trei ani, autoritatile locale lucreaza fara spor la un Plan Urbanistic General.