Tablou de milioane de euro furat din Anglia în timpul pandemiei, descoperit în România. Cum a fost găsit
Un tablou vechi de 400 de ani, evaluat acum la 2 milioane de euro, a fost găsit în țară și înapoiat Marii Britanii.
Fusese furat din Regatul britanic acum 4 ani, alături de două picturi. Valoarea lor atinge 10 milioane de lire. Anchetatorii au dat puține informații despre cum a fost recuperat tabloul, în timp ce, specialiștii vorbesc despre un adevărat fenomen pe piața neagră care implică hoți de tablouri și colecționari foarte bogați.
Tabloul - realizat de pictorul italian Salvator Rosa în anul 1640 - înfățișează o coastă stâncoasă la poalele căreia cinci soldați studiază un plan de luptă. Costă două milioane de euro și face parte dintr-un lot furat pe 14 martie 2020 dintr-o galerie de tablouri din Oxford, Marea Britanie. Atunci, mai mulți hoți au pătruns noaptea în clădirea muzeului și au fugit cu operele de artă care în total valorează 10 milioane de lire. În imaginile surprinse de camerele de supraveghere apar hoții care se plimbă în muzeu cu o lanternă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Tabloul a fost vândut pe piața neagră spun polițiștii și așa ajuns la un român din orașul Măgurele, județul Ilfov. Omul a decis să returneze pictura și nu a fost arestat, iar autoritățile l-au audiat doar în calitate de martor. Alte două picturi furate din Marea Britanie ar fi fost vândute tot în România și s-ar putea afla acum în orice țară din Europa, cred polițiștii englezi. Anchetatorii îi roagă pe cei care au informații despre aceste tablouri să sune ori să meargă la cea mai apropiată secție de poliție din țara în care se află.
Picturile care au dispărut sunt semnate de pictorii Sir Anthony Van Dyck's și Annibale Carracci și fac parte dintr-o colecție expusă publicului de peste 250 de ani.
Tabloul recuperat a fost înapoiat Regatului Unit luna trecută, după o colaborare între autoritățile române, olandeze și britanice. Până atunci a fost depozitat la Muzeul Național de Artă al României unde anchetatorii englezi au mers să ridice probe de pe suprafața lui, care vor fi analizate în laborator.
James Mather, poliție: „Sunt încântat că am recuperat tabloul semnat Salvator Rosa. Poliția Română a fost contactată de de un bărbat care deținea acest tablou. L-a returnat, dar, din păcate, deja vânduse celelalte două picturi - tot în România - fără să realizeze ce ce importanță au.”
Jacqueline Thalmann, curator: „Lucrul cel mai minunat este că una dintre picturi - cea a lui Salvator Rosa - a fost returnată. Am verificat-o, ne-am uitat la ea, expertul nostru a examinat-o și - mod surprinzător - era într-o condiție destul de bună, având în vedere prin ce a trecut.”
Specialiștii vorbesc de o piață paralelă în lumea artei, la care apelează și unii colecționari foarte bogați.
Adrian Bugă, expert: „Odată ce sunt furate fie de către români sau de către alte persoane, ele intră într-un anumit circuit al pieții negre, deci într-un fel sunt tranzacționate la negru. Cumpărător de bună credință înseamnă să verifici pe site-urile poliției internațioanle, fie că vorbim Interpol, Europol și chiar Poliția Internațională cum este DGP-ul și au un site foarte bun de obiecte furate. De cele mai multe ori oamenii fură obiectele, mă refer aici la crima organizată. Se schimbă, se fac acele intermedieri, acele schimburi fie în armament, fie în droguri, trafic de influență, de persoane în primul rând de bani.”
Pe plan local, Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov a deschis un dosar penal pentru furt calificat cu consecințe deosebit de grave, tăinuire și spălare de bani. Însă, luna aceasta, cazul a fost clasat.
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, romania, recuperare, tablouri furate, milioane de euro,
Dată publicare:
19-04-2024 12:39