Tabletele PC distribuite in premiera profesorilor aradeni stau nefolosite in dulapuri. Afla de ce

Ultima actualizare: 29-08-2012 05:27
tableta electronica

Primaria Arad a lansat anul trecut, in premiera nationala si cu mult fast, un program de management al performantelor scolare, in cadrul caruia profesorii primesc tablete PC.

 "Sistemul de management si analiza a performantelor scolare'' a costat bugetul municipal 190.000 de euro, iar la lansarea programului au fost distribuite 160 de tablete din cele 900 care vor ajunge in scoli, adica una pentru fiecare clasa de elevi din oras.

Dispozitivele ar trebui sa fie cataloagele electronice ale profesorilor. Acestia ar trebui sa introduca in ele notele si absentele, dar si alte informatii privind activitatile scolare. Datele ar ajuta la accesarea unor statistici in timp real, mai ales cele legate de absenteism.

Insusiv ministrul de atunci al Educatiei, Daniel Funeriu, a fost la lansarea programului si a jucat rolul unui elev in timpul demonstratiei de functionare a cataloagelor electronice.

Se pare insa ca „minunea” a durat putin, pentru ca dispozitivele au fost date uitarii in dulapurile din cancelarii. Profesorii spun ca au motive intemeiate sa nu le foloseasca. Principalul ar fi acela ca semnalul de Internet fara fir este accesibil doar in cancelarii, astfel ca absentele sau notele pot fi introduse doar in pauze.

„In cele cateva minute de pauza nu este timp pentru a deschide tableta si a introduce aceste date. Daca aveam Internet si in sala de clasa, era mult mai facil sa lucrăm cu aceste dispozitive”, a spus un profesor de la Grupul Scolar Forestier.

„Normal ar fi sa se investeasca in extinderea retelelor de Internet inainte de folositea acestui sistem, care poate fi chiar foarte util in procesul didactic. Noi avem 53 de tablete in cancelarie si 80 de profesori care se impart in trei cladiri pe strazi diferite. Nu au cum sa ajunga la cancelarie in pauza”, a afirmat directorul adjunct al Liceului german, Maria Borlea.

Si la alte scoli, dascalii se plang de lipsa Internetului sau de soft, care s-ar bloca des si nu permite încheierea mediilor sau accesarea arhivelor de note. Si bateria tabletei e o problema: se descarca repede si nu sunt atatea prize cate tablete ar trebui incarcate.

Desi profesorii nu par sa se impace cu dispozitivele, Primaria Arad va mai cumpara 740, pentru a ajunge la tinta de 900, fiind deja in proceduri de achizitie.
„Pana in prezent, niciun director de la scolile aflate in program nu a semnalat disfunctionalitati. Primaria nu poate interveni in organizarea procesului didactic, iar Inspectoratul Scolar ar trebui sa ii determine pe profesori sa foloseasca acest instrument pus la dispozitie”, a declarat purtatorul de cuvant al Primariei, Corina Draghici.

Responsabilii Inspectoratului Scolar Arad afirma ca vor incerca o monitorizare mai atenta a programului, insa asteapta de la Primarie investitii in reteaua de Internet si rezolvarea problemelor tehnice aparute.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO