Sute de medici veterinari pleacă din România. ”Cât câștigam într-o lună câștig în 3 zile”
După valul plecărilor de specialiști din medicină generală, și medicina veterinară din România este în suferință.
Anul trecut, au părăsit țara 150 de noi absolvenți, iar în ultimii cinci ani au emigrat peste 700 de tineri veterinari. Agențiile de recrutare din Marea Britanie, Franța, și Spania le fac oferte de mii de euro pe lună celor care vor să lucreze în mici cabinete rurale, ferme, sau abatoare.
Dr. Ciprian Olteanu, medic veterinar: "Lucrez într-un cabinet cu animale mici, câine pisica, iepure, hamster, la două ore de Londra, în oraşul Slifford."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La 28 de ani, Ciprian a decis să accepte oferta unei firme de recrutare.
Dr. Ciprian Olteanu, medic veterinar: "Cât câştigam într-o lună în România, câştig în trei zile în Anglia. Cea mai mare pondere de medici veterinari străini de pe teritoriul Angliei sunt românii."
La noi în ţară sunt cinci facultăţi de medicină veterinară, în cea mai mare, din Bucureşti, studenţii primesc şi cântăresc oferte încă din anii terminali.
Student: "Vreau să mă specializez pe chirurgie."
Reporter: "Aici?"
Student: "Dacă se poate, da."
Reporter: "Dacă se poate?"
Student: "Ramane de văzut."
Cadru didactic: "Sunt foarte bine pregătiţi."
Reporter: "Aveti foşti studenţi care profesează afară?"
Cadru didactic: "Nenumărați...Franţa, Anglia, Statele Unite."
Financiar, după șase ani de facultate, un absolvent de medicină veterinară are două perspective: un salariu mediu de 2.500 de lei pe lună, ca angajat al unei clinici private sau o leafă de 4.000 de lei, dacă prinde un post la stat. În schimb, ofertele companiilor de recrutare pentru Marea Britanie, de pildă, pornesc de la 1.500 de lire sterline pe lună pentru un inspector de abator. În prezent, 30% dintre absolvenţi dau curs cel puţin unui contract în străinătate.
La sfârşitul lui 2017, breasla a primit încă o lovitură: a fost schimbată legea farmaciilor veterinare, care a anulat obligaţia de a avea ca angajat un medic de specialitate, care să consulte animalele şi să administreze tratamente.
Viorel Andronie, preşedintele Colegiului: "Atâta timp cât nu mai e nevoie de medic în farmacie, automat nu mai e un loc de muncă. După doi-trei ani de la absolvire iau această decizie, de a părăsi România."
Sorin Câmpeanu, Rectorul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti (USAMV):
"Dacă noi ca ţară nu ştim să ne organizăm astfel încât să prefere să rămână în ţară, este o problemă a unei politici de stat."
Medicii veterinari din generaţia veche spun că nu întâmplător în România gripă aviară şi pesta porcină au avut un impact devastator asupra economiei. Problemele principale sunt lipsa prevenţiei şi nepăsarea faţă de sfaturile specialiştilor, tot mai puţini.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, medici, absolvent, medicina veterinara,
Dată publicare:
05-10-2018 19:24