Sute de sate și comune au rămas fără medici de familie. Se oferă doritorilor cabinete și locuințe de serviciu
212 localități din mediul rural nu au medic de familie, deşi primăriile pun la dispoziție locuințe de serviciu și cabinete. Oamenii sunt nevoiți să meargă, "la doctor" în comunele vecine - în cazurile fericite - ori la zeci de kilometri distanță.
La polul opus sunt comunele din țară care nu doar că au medici de familie, dar au și policlinici cu cabinete de diverse specialităţi.
În comuna Monor, din Bistrița-Năsăud, nu mai exista medic de familie din 2015, deşi primăria a făcut nenumărate solicitări în acest sens. Doritorii ar avea la dispoziţie un cabinet şi o locuinţă de serviciu.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
„1,2,3 camere mari, baie, o debara acolo, aici are beci" arată dotările locuinței de serviciu un reprezentant al Primăriei.
Vasile Haja, purtător de cuvânt Primăria Monor: „Merg până la Bistriţa, sunt 40 de km. Eram nemulţumiţi că nu vine destul de repede, dar uite ce am ajuns să vedem că nu avem medic, că vine doar de două ori pe săptămână."
Unii localnici s-au înscris în oraş la medic, însă aproape jumătate au fost preluaţi de medicul de familie din localitatea vecină, care a decis să vină în sat de două ori pe săptămână.
Dr. Gabriel Munteanu, medic de familie: „În urmă cu câţiva ani am decis ca o dată, de două ori pe săptămână, să vin în localitate, să consult persoanele care nu se pot deplasa la Şieu."
Ioan Mera, localnic: „Ar fi bine să fie cum a fost odată aici: medic de familie. Să poată interveni cât de rapid, şi un om care are probleme să sănătate să poată apela la dumnealui."
La polul opus este comuna Prundu Bârgăului, care are doi medici de familie. Primăria a construit o policlinică, unde sunt opt cabinete. Cei aproape 5.000 de locuitori ai comunei au specialişti în diferite domenii.
Marius Orzan, medic cardiolog: „Având experienţa din alte zone. că unii pacienţi nu ajung în oraş, sunt unii mai în vârstă sau au multă treabă, prefera să te duci la ei acasă, cum s-ar spune."
„E foarte bine că nu ai de mers la oraş" spune o pacientă.
În România sunt 212 localități din mediul rural fără medic de familie și 665 de posturi de medic de familie vacante.