Sute de kilograme de cocaină ar putea pluti pe Marea Neagră. Ce riscă cei care le găsesc

Ultima actualizare: 06-04-2019 14:36

Autorităţile au demarat o operaţiune de amploare, într-un dosar de trafic legat de ambarcaţiunea cu cocaină care a naufragiat luna trecută. Sute de tone de droguri ar putea pluti în continuare pe Marea Neagră.

Surse din anchetă afirmă că e posibil ca în acest moment, pe Marea Neagră să plutească în derivă sute de kilograme de droguri, provenind, se pare, din cele două ambarcaţiuni folosite de traficanţi şi găsite pe 23 martie.

Încă din timpul operaţiunii de capturare, imaginile arătau plutind pe apă, pe care scafandrii încercau să le recupereze. Ca să fie siguri că drogurile nu ajung pe fundul mării şi pot fi recuperate, traficanţii le-au legat de veste de salvare. Poliţia le caută acum folosind inclusiv elicopterele.

VEZI IMAGINI CU CAPTURA ÎN GALERIA FOTO

Avertismentul Poliţiei pentru cei care găsesc pachete cu droguri pe plajă

 

Poliţia a avertizat sâmbătă „cetățenii din zona litoralului românesc să nu deschidă pachete pe care le găsesc pe plajă, să anunțe cel mai apropiat polițist sau să sune la 112, dacă găsesc astfel de colete. Acestea pot conține droguri cu o concentrație foarte mare (peste 90%), ce pot pune în pericol viața! În momentul de față, pe litoralul Mării Negre, este în derulare o amplă operațiune, într-un dosar de trafic de droguri, derulată de polițiști, polițiști de frontieră și jandarmi, sub coordonarea DIICOT.

Doi sârbi au fost arestaţi după ce autorităţile au găsit tona de cocaină într-o şalupă eşuată la Sfântul Gheorghe. Captura, evaluată pe piaţa neagră la 300 de milioane de euro, este una dintre cele mai mari din istoria României. Cum era de aşteptat, suspecţii au adoptat codul tăcerii, aşa că nu se ştie ce cantitate din acest drog de mare risc a intrat totuşi pe piaţă. Povestea plină de mistere a tonei de cocaină, poveste în care ar fi implicaţi şi cetăţeni spanioli şi români, este departe de a se fi încheiat.

De unde provenea cocaina găsită pe Marea Neagră

 

Din cercetări s-a stabilit că drogurile proveneau din America de Sud şi au fost transportate pe cale maritimă. România era doar ţară de tranzit, spun anchetatorii. Calupurile de cocaină erau învelite în veste de salvare, aşa că este posibil să fi fost aduse pe mare.

De exemplu, se poate ca pachetele cu cocaină să fi fost aruncate în apă, de la bordul altei ambarcaţiuni, în apropierea apelor noastre teritoriale, adică la cel puţin 25 de kilometri de ţărm. Pachetele urmau să fie apoi pescuite, la propriu, de traficanţii din şalupă. De altfel, în barcă au fost găsite mai multe ustensile de pescuit.

Pe de altă parte traficanţii au salvat o parte din marfă pentru că aveau două şalupe. Cea de-a doua a fost şi aceasta găsită, însă drogurile fuseseră deja mutate. E posibil ca o parte din ele să plutească în continuare pe Marea Neagră.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO