Sute de cutii cu materiale de protecție au ajuns în Oradea, din China. Cât au costat

Ultima actualizare: 16-04-2020 11:11

Sute de cutii cu materiale medicale de protecție au sosit miercuri după-amiază pe aeroportul din Oradea.

A fost primul transport din cele trei care au fost contractate de municipalitatea orădeană, direct din China.

Alte șapte camioane, cu marfă sosită tot din Asia, au ajuns deja în depozitele spitalelor bihorene.

Cele peste 70 de tone de materiale de protecție au costat mai mult de trei milioane de dolari.

Aeronava, un Boeing 737-800 al companiei TAROM, cu o capacitate de 200 de locuri, a fost reconfigurată în varianta cargo. Scaunele pasagerilor au fost scoase pentru a face loc cutiilor cu echipamente medicale. Acestea vor asigura protecția medicilor și asistentelor din Bihor, timp de cel puțin două luni.

Gheorghe Carp, manager unic spitale Oradea: „Este primul transport din trei, care, până vineri, vor fi în Oradea. Este un import direct din China, cu materiale de protecție pentru personalul medical din spitalele din județul Bihor. Cu aceste materiale importate, în ritmul actual, cred că rezistăm două luni, două luni jumate, pentru că este o cantitate considerabilă. Măști, bonete, botoșei, combinezoane, halate impermeabile, viziere, mănuși de cauciuc, măști cu trei straturi."

Pentru că a fost vorba de o negociere directă cu furnizorii chinezi, prețul plătit pentru echipamentele de protecție a fost la sub jumătate față de prețurile practicate pe piețele europene, pentru aceleași produse. Spitalul Județean a folosit 3,1 milioane de dolari pentru marfa sosită din China. Un ajutor important în contactarea furnizorilor l-au avut câțiva agenți economici din Parcul Industrial orădean.

Mihai Jurcă, reprezentant Primăria Oradea: „Municipalitatea s-a ocupat de tot ceea ce înseamnă procedura de căutare a furnizorilor, de asigurarea transportului lor, formalitățile de transport, vamale și așa mai departe, astfel încât ele să ajungă într-un timp cât se poate de repede în Oradea. Am început procedurile acum patru săptămâni și astăzi avem parte din transport."

Săptămâna trecută au sosit de la București șapte camioane cu materiale medicale. Până la finalul săptămânii vor sosi și celelale două avioane cu marfă din China. Cantitatea totală depășește 70 de tone.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO