Sute de școli și grădinițe din Capitală, fără autorizație ISU. Compromisul la care vor să ajungă autoritățile

×
Codul embed a fost copiat

Doar 44 de şcoli şi grădiniţe din Capitală sunt sigure în caz de incendiu. Pentru restul de restul de 600, primăriile care le administrează nu au făcut mai nimic în doi ani de zile ca să se asigure că obţin autorizaţia de la pompieri.

Într-o astfel de situaţie aberantă este şi Şcoală Centrală din sectorul 2, unde învaţă 1.700 de elevi. Aici, Primăria Capitalei şi cea de sector îşi pasează responsabilitatea pentru obţinerea autorizaţiei de la pompieri.

"Clădirea este monument, nu am voie sa intervin”, spune directoarea școlii.

Pare absurd, dar aşa spune legea. Clădirile considerate monumente istorice nu pot suferi modificări, dacă ele nu sunt avizate de Ministerul Culturii. Situaţia se aplică Şcolii Centrale din sectorul 2 al Capitalei, unde învaţă 1.700 de copii. Instituţia nu are autorizaţie de securitate la incendiu pentru că nu a luat măsurile necesare ca evacuarea şi intervenţia în caz de incendiu să decurgă cât mai uşor.

"Trebuia să avem uşile care se deschid conform cerinţelor lor, să se deschidă în afară. Această şcoală fiind un monument arhitectural construit de Mincu, în 1890, trebuie să corespundă unor planuri care au fost făcute de atunci", mai spune directoarea.

Citește și
hotnews
De ce doar 7% dintre scolile din Romania au autorizatie de securitate la incendiu. ANALIZA

Directorul şcolii spune că de avizarea şi modernizarea clădirii se ocupă Primăria Capitalei, care este administrator. Am încercat să aflăm ce a făcut edilul pentru a obţine autorizaţia de securitate la incendiu. Dar ne-a răspuns că nu e treaba lui, ci a sectorului 2. Cu alte cuvinte, nu a făcut nimic. Iar Primăria sectorului 2 spune că nu ea administrează Şcoală Centrală, ci Primăria Capitalei.

Ce ar fi trebuit să facă primarii şi nu au făcut? Prima dată să obţină acordul Ministerului Culturii că să opereze modificări ale construcţiei.

Reprezentanţii Ministerului Culturii ne-au transmis că în ultimii 2 ani, în ceea ce priveşte Școala Centrală din sectorul 2 al Capitalei, nu a fost transmisă nicio solicitare de aviz pentru modificările ce ar trebui făcute la clădire.

Apoi, edilii ar fi trebuit să aloce bani şi să angajeze o firma care să facă lucrările. Dar nu s-a întâmplat nimic. De altfel, această situaţie se repetă în cele mai multe şcoli din Bucureşti. Primăriile nu au făcut niciun demers, în ultimii doi ani, ca să doteze şi să modifice şcolile astfel încât să fie cât mai sigure pentru copii, în caz de incendiu.

Toţi primarii din Bucureşti s-au întâlnit marți, în secret, cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, căutând soluţii ca să scape de amenzile ce urmează să vină pentru că nu obţin autorizaţii de securitate la incendiu. Iată ce au stabilit.

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne: "Vor fi aceste comisii pe sectoare. Rolul lor e următorul: să meargă să verifice dacă într-adevăr amplasamentele au sau nu nevoie de autorizaţie. Se pare că sunt amplasamente care din ce am înţeles nu ar trebui să fie supuse autorizaţiei. Va stabili dacă anumite lucrări care au fost făcute necesită reautorizare sau sunt lucrări simple care nu necesită autorizare."

Deşi vreme de zeci de ani NU a făcut nimic că să se asigure că şcolile sunt sigure pentru elevii din Capitală, Primăria a anunţat că în maximum două zile vor întocmi o lista cu şcolile unde au fost probleme.

"În maximum două zile, primăriile de sector vor pune la dispoziţia IGSU lista cu şcolile unde au întâmpinat probleme în obţinerea autorizaţiilor urmând să se stabilească şi să se precizeze la faţă locului măsurile ce se impun", transmite primăria.

Mai pe româneşte, poate merge şi aşa, mai uşor, fără modificări, fără instaltii de stingere a incendiilor, fără uşi care se deschid spre exterior.

Până acum, doar 44 de şcoli şi grădiniţe din Capitală au reuşit să obţină autorizaţia de securitate la incendiu de la pompieri.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Sute de scoli, licee si gradinite din Capitala NU au autorizatie pentru securitate la incendiu. Arafat promite o
Sute de scoli, licee si gradinite din Capitala NU au autorizatie pentru securitate la incendiu. Arafat promite o "caravana"

Cu doua zile inainte de inceputul anului scolar, situatia cladirilor in care vor invata elevii pare mai degraba dezastruoasa.

De ce doar 7% dintre scolile din Romania au autorizatie de securitate la incendiu. ANALIZA
De ce doar 7% dintre scolile din Romania au autorizatie de securitate la incendiu. ANALIZA

Premierul interimar Sorin Cimpeanu a afirmat recent ca, din cele 19.000 de scoli din Romania, doar 7% (1.295 de scoli) au autorizatie cu privire la protectia contra incendiilor.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.