Sute de blocuri și două spitale mari, fără apă caldă. 2 mii de tone de apă fierbinte se pierd pe oră prin țevile vechi
Toamna se numără și avariile la rețeaua termoenergetică din Capitală. 177 de blocuri și două spitale mari ce tratează bolnavii de COVID-19 vor rămâne fără apă caldă până săptămâna viitoare cel târziu.
Sistemul este grav afectat, spun autoritățile, care au transmis că în fiecare oră aproape 2 mii de tone de apă fierbinte se pierd prin țevile găurite și vechi de zeci de ani.
Lucrări de remediere a rețelei de căldură au loc zilele acestea în sectoarele 2, 4 și 5. Cea mai afectată magistrală este în zona Caii 13 Septembrie, unde 91 de blocuri vor rămâne fără apă caldă până miercurea viitoare. Alte 60 de blocuri și instituții de lângă Palatul Parlamentului vor fi și ele afectate până marți.
Alegeri 2024
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
Afectate de aceste avarii sunt și spitalele Colentina și Matei Bals, dar și alte 26 de blocuri din zona Ștefan Cel Mare, alimentate din trei puncte termice. Practic, pe o distanță de doar un kilometru sunt cel puțin 10 avarii la care, iată, se lucrează chiar în aceste momente.
Adrian Marinescu, directorul medical al spitalului Matei Balș: "Pentru cele două categorii de pacienți care ar putea cumva să fie influențate de lipsa apei calde - e vorba de persoanele nedeplasabile și este vorba de sugari. În acest caz e o procedură clară, apă va fi încălzită în această perioadă în așa fel încât lucrurile să se desfășoare absolut normal".
"-Suntem obișnuiți cu lucrările, deci cu disprețul față de beneficiari.
-Cum va veți descurcă toamna această?
-Cu oalele încălzite pe aragaz, dacă vor fi gaze sau sistemul electric."
"Destul de tragic, o să înceapă școală acuma și tot așa o ține. Anul acesta a fost frecvent oprit, chiar o luna de zile, înainte de Paște nu a fost apă caldă deloc", a spus un locatar afectat.
Capitala are o rețea primară de 1.000 de kilometri de conducte, unele mai vechi 60 de ani. Ruginite și pline de găuri, prin ele se pierd câte 2 mii de tone de apă fierbinte pe ora.
Claudia Crețu, Directorul general Termoenergetica: "În ultimii 20-30 de ani s-a reparat undeva la 15 la sută, rețeaua e foarte veche în marea majoritate a ei. Din păcate vor mai fi (avarii – n.red.). O zi două, anumite zone, din păcate riscul există. Încercăm să fie mai bine ca iarnă trecută, magie nu se poate face în două săptămâni, o lună la un sistem de sute de kilometri."
Potrivit oficialilor, Primăria Capitalei urmează să lanseze mai multe licitații pentru a putea moderniza 200 de kilometrii din rețeaua termoenergetică prin fonduri europene. Costurile pentru un singur kilometru de conducte, s-ar încadra, spun autoritățile, între nul și două milioane de euro.