Suspendarea avioanelor Boeing 737 Max 8 și 9, pe termen nelimitat. Pierderi uriașe pe bursă

×
Codul embed a fost copiat

Avioanele Boeing 737 Max 8 și 9 nu mai au voie să zboare cu pasageri în spațiul aerian european. Decizia fără precedent a fost luată de Agenţia Europeană pentru Siguranța Aviației, după tragedia din Etiopia, în care au murit 157 de oameni.

Directiva se aplică și în cazul României. Ultimul avion de acest tip a aterizat marți seară pe Aeroportul din Otopeni, iar pasagerii programați să plece cu el au așteptat o altă aeronavă până miercuri după-amiază.

După două prăbușiri, în situaţii foarte asemănătoare, în doar câteva luni avioanele "Boeing 737 Max" au interdicție aproape peste tot, mai puțin în Orientul Mijlociu.

Marți seară, la ora 21:00, Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei a suspendat zborurile aeronavelor "Boeing 737 Max 8 și 9" în spaţiul aerian european, inclusiv românesc. Decizia a surprins pasagerii cursei Dubai - Bucureşti în zbor. Avionul a aterizat cu ei la bord pe Otopeni la ora 22:00, dar i s-a interzis să ia alţi călători pentru retur.

Citește și
Avioane noi tarom
Reacţia TAROM după suspendarea zborurilor cu Boeing 737 Max. Compania a comandat 5 aparate
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Aşa că 60 de pasageri cu destinaţia Dubai au rămas marți seară pe Aeroportul Otopeni. Este vorba de avionul companiei FlyDubai, care operează regulat curse către Bucureşti cu aeronave Boeing Max.

Compania a trimis o altă aeronava pentru ei, cu care va opera de două ori pe zi pe această destinaţie. Aeronava Boeing 737 Max 8 a plecat încă de marți seară spre Dubai. De data asta doar cu echipajul la bord.

Pentru zborurile fără pasageri se fac excepţii cu notificarea autorităţilor.

Gabriel Stoe, director general CNAB: "Autoritatea Aeronautică Română a emis informări către operatorii aerieni - aeroporturi, ROMATSA - privind suspendarea temporară a zborurilor cu aceste tipuri de aeronave."

Deocamdată nimeni nu ştie cât va dura această suspendare. În afară de FlyDubai, în România doar Turkish Airlines opera ocazional cu acest tip de aeronave. Companiile romaneşti Tarom şi Blue Air nu le au deocamdată în flote, dar le-au comandat recent. Tarom a anunţat printr-un comunicat că: "Aeronavele comandate de TAROM, tip 737 MAX 8, sunt programate de intre în construcție la finalul anului 2021. Nu dorim, sub nici o formă, să speculăm asupra unor aparate de zbor care încă nu există. Așteptăm, cu interes, concluziile investigațiilor referitoare la tragedia din Etiopia."

Iar Blue Air ar fi urmat să primească avioanele chiar în acest an.

În acest moment, aproape 6.000 de zboruri ale avioanelor Boeing 737 Max din 8.600 săptămânale au fost oprite. Agenţiile de siguranţă a zborurilor din mai multe ţări au decis să nu mai accepte avioane Boeing 737 Max în spaţiul lor aerian .

Excepţie fac însă continentul Nord American şi țări din Orientul Mijlociu, unde mai zboară doar 100 avioane de acest tip din 340 câte sunt în întreaga lume.

Pe de altă parte, în două zile, compania Boeing a pierdut la bursa peste 10% din valoarea acţiunilor: cam 30 de miliarde de dolari.

La aceste pierderi se adaugă şi cereri de compensaţii financiare. Norwegian Air Shuttles vrea să fie plătită de compania americană pentru cele 18 avioane Boeing 737 Max ale sale care sunt blocate la sol pe termen nelimitat.

Cutiile negre sunt analizate

Cu ajutorul informaţiilor colectate din cutiile negre, dar şi a simulărilor de zbor, investigatorii trebuie să identifice problemele care au dus la cele două accidente.

Vorbim de o situaţie extrem de rar întâlnită în aviaţie, când două avioane noi se prăbuşesc la o distanţă de nici 6 luni în condiţii aproape trase la indigo. Adică la scurt timp de la decolare.

Deocamdată experţii discută în spaţiul public despre o posibilă problemă de soft, care nu ar fi permis piloţilor să controleze avioanele, dar lucrurile rămân neclare.

Totuşi, până la depistarea cauzelor celor două accidente, avioanele au fost consemnate la sol în toată Europa, inclusiv România.

Zborul Ethiopian Airlines din Addis Abeba spre Nairobi, Kenya, s-a prăbușit duminică la doar câteva minute de la decolarea de pe Aeroportul Internațional Bole. Toți cei 157 de oameni de la bord au murit.

Toamna trecută, tot un 737 MAX 8 s-a prăbuşit în mare, în Indonezia, la scurt timp după decolare. 189 de pasageri şi membri ai echipajului erau la bord. Toți au și-au pierdut viața.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Cutiile negre ale avionului prăbușit în Etiopia, trimise în Europa pentru analiză
Cutiile negre ale avionului prăbușit în Etiopia, trimise în Europa pentru analiză

Cutiile negre ale aeronavei Boeing 737 MAX 8 prăbuşite duminică vor fi trimise în Europa pentru analiză,

Reacţia TAROM după suspendarea zborurilor cu Boeing 737 Max. Compania a comandat 5 aparate
Reacţia TAROM după suspendarea zborurilor cu Boeing 737 Max. Compania a comandat 5 aparate

Directiva Agenţiei Europene pentru Siguranţa Aviaţiei de a suspenda zborurile cu aparatele Boeing 737 MAX-8 şi 9 nu afectează compania TAROM, a transmis linia aeriană miercuri.

Zborurile cu Boeing 737 Max, suspendate şi în România. Reacţiile pasagerilor de pe Otopeni
Zborurile cu Boeing 737 Max, suspendate şi în România. Reacţiile pasagerilor de pe Otopeni

Zborurile avioanelor, "Boeing 737 Max-8 şi Max 9, au fost suspendate marţi seară de Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei în urma tragediei de duminică din Etiopia, soldată cu 157 de morţi.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.