Surse: Transplant de ficat pentru fetița de 5 ani cu hepatită misterioasă. Încă două cazuri suspecte în România
Medicii români iau în calcul varianta transplantului de ficat în cazul fetiței de 5 ani depistată cu hepatita a cărei cauză este, deocamdată, necunoscută.
Potrivit surselor Știrilor Pro TV, starea de sănătate a copilei este stabilă, însă nu se ameliorează.
În acest context, pentru că organismul fetiței nu răspunde la tratament, medicii iau în calcul varianta unui transplant de ficat.
În acest moment, se fac demersuri pentru ca procedura medicală să aibă loc la Spitalul "Fundeni" din București. Părinții micuței sunt evaluați pentru a se stabili dacă sunt compatibili și dacă îi pot dona fiicei lor o bucată de ficat.
Din informațiile pe care le avem, copila are anticorpi pentru SARS-CoV-2, ceea ce înseamnă că a trecut de curând prin infecția Covid-19.
În România, în ultimele ore, au fost identificate încă două cazuri suspecte de hepatită severă de cauză necunoscută.
Este vorba despre copii care ar avea în jur de 10 ani. Se fac analize pentru ei și se va stabili exact dacă micuții suferă de hepatită severă de cauză necunoscută.
Medicii din unitățile de primiri urgențe ale spitalelor de pediatrie le recomandă părintilor ca la primele simptome, cum ar fi stare subfebrilă, vărsături ori dureri abdominale, să consulte medicul de familie. Și să nu le dea copiilor medicamente fără o recomandare medicală
Aproape 200 de copii au hepatită severă de cauză necunoscută
Până acum, 190 de copii din întreaga lume au fost depistați cu această formă de hepatită a cărei cauză nu se cunoaște, ci doar se bănuiește că ar putea fi provocată de o infecție cu Adenovirus.
Unul dintre copii nu a putut fi salvat, iar alți 17 au avut nevoie de transplant de ficat.
Primul caz de acest gen din România este cel al fetiţe de 5 ani. Aceasta a fost internată la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitală pe data de 4 aprilie. Copilul a ajuns la camera de gardă a unităţii sanitare cu vărsături, dureri abdominale, icter. A fost diagnosticată cu insuficienţă hepatică, formă severă. Fetiţa nu a avut istoric de călătorie şi nu are nicio legătură epidemiologică cu un alt caz raportat către OMS Europa.
În cazul acesteia, nu a fost identificată prezenţa adenovirusului. Starea ei este una stabilă şi i se fac în continuare investigaţii de specialitate pentru detectarea cauzei care a dus la apariţia bolii.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: hepatită misterioasă, transplant de ficat,
Dată publicare:
28-04-2022 11:42