Ce spune Dr. Mihai Craiu despre misterioasa hepatită la copii, care a ajuns și în România, și paracetamol

Ultima actualizare: 27-04-2022 22:42
Ce spune Dr. Mihai Craiu despre misterioasa hepatită la copii care a ajuns și în România și paracetamol
Facebook/ Ro Vaccinare

Dr. Mihai Craiu spune că nu par a exista legături între cazurile de hepatită cu origine necunoscută înregistrate până acum inclusiv în România și spune că principalele măsuri de prevenție sunt spălatul pe mâini și evitarea supradozei de paracetamol.  

Doctorul pediatru Mihai Craiu, de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei şi Copilului ”Alessandrescu-Rusescu”, spune că misterioasa hepatită depistată perioada aceasta în mai multe țări din lume, inclusiv România, este ”neobișnuit de severă”.

Cunoscutul medic a postat pe Ro Vaccinare câteva considerații despre această boală care neliniștește părinții.

Ce știm despre hepatita misterioasă ce ar putea afecta grav copiii?

În primul rând știm sigur că specialiștii nu au identificat niciun virus hepatitic cunoscut (A,B,C,E sau delta acolo unde este cazul). Există dovezi de infecție cu adenovirus, la unii dintre pacienți. Tipul incriminat, adenovirusul 41, produce la copiii anterior sănătoși doar o boală diareică, nu o hepatită fulminantă...

Pare neobișnuit de sever acest tip de hepatită, deoarece 10% din copii (17 din cei 169 bolnavi din ultimul raport al Organizației Mondiale a Sănătății - https://www.who.int/.../disease-outbreak.../item/2022-DON376) au avut nevoie de transplant hepatic.

Jumătate din copii s-au vindecat deja. Dar există și un deces...
Evaluarea extrem de minuțioasă făcută de autoritațile de sănătate britanice nu arată legături între cazurile diagnosticate.

Nu par să existe focare de hepatită și nici zone de risc crescut. Probabil supravegherea epidemiologică în UK este mai bună decât în alte părți și astfel a apărut, în 5 aprilie 2022, acest semnal din Scoția...”, a scris dr. Craiu.

 

Dr. Mihai Craiu spune că cele mai bune măsuri de prevenție sunt cele clasice: spălatul pe mâini și evitarea supradozei de paracetamol, cu precizarea că ”panica și automedicația sigur nu ajută”.

”OMS nu recomandă evitarea călătoriilor în țarile unde au fost descrise cazuri - vezi documentul de mai sus

Ce putem face?

Să ne spălăm pe mâini bine după ce frecventăm locuri publice, să spălăm alimentele consumate crude (fructe, legume) și să evităm supradozarea paracetamolului. Dacă are o boală cu febră copilul nostru ar fi bine să dăm EXACT doza de paracetamol indicată de medic sau de prospect.

Supradozarea paracetamolului poate agrava leziuni existente în ficat sau poate produce leziuni grave în cazul intoxicațiilor accidentale –
https://www.cmaj.ca/content/194/15/E542

Pentru moment este util să știm să recunoștem semnele de hepatită (grețuri, vărsături, icter, oboseală extremă, dureri de burtă, diaree sau febră) și să ne adresăm spitalului pentru analize, cât mai rapid.

Panica și automedicația sigur nu ajută...
https://www.france24.com/.../20220425-what-we-know-about...”, a mai spus dr. Craiu.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO