Perchezitii DNA la Ministerul Educatiei, in urma scandalului inmatricularilor false ale studentilor straini de la UMF Iasi
Procurorii DNA au facut marti perchezitii maraton la Ministerul Educatiei si la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi.
Anchetatorii au ridicat documente care au legatura cu inscrierea in anul intai a unor studenti straini care au fost declarati admisi, iar ulterior au disparut de pe liste. In cazul lor, situatia a ramas nerezolvata, iar procurorii trebuie sa faca lumina si sa stabileasca cine este raspunzator pentru aceasta eroare.
Procurorii DNA au venit marti dimineata la Ministerul Educatiei si au ridicat mai multe documente pentru ancheta intr-un dosar de coruptie, cu fapte comise in 2015. Reprezentantii ministerului spun ca actele se refera la inmatricularea studentilor straini de la Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Procurorii anticoruptie verifica modul in care s-a facut admiterea unor studenti la universitatea din Iasi si daca cineva a primit bani ca sa modifice listele oficiale in calculator. Ancheta a fost deschisa anul trecut, iar oficialii universitatii au recunoscut neregulile in procedura de inscriere electronica a 94 de dosare.
Astfel, potrivit anchetatorilor, functionarii universitatii introduceau pe listele de studenti acceptati, tineri ale caror punctaje, ce includ notele de la bacalaureat din tarile lor si rangul scolii absolvite, nu ii calificau pentru inscriere. Apoi alti studenti admisi intial, cu dosare corecte, erau inlaturati.
Studenti din Maroc, Israel si Polonia s-au trezit ca au fost declarati respinsi, desi initial au fost acceptati pe listele de inscriere din primul an. Mai mult, unii dintre ei au platit chiar si taxe care ajunegea la 5000 de euro.
Scandalul in care a fost implicata universitatea anul trecut s-a finalizat cu demisia rectorului de atunci si cu suspendarea secretarei sefe, pana la finalizarea anchetei inceputa de Directia Nationala Anticoruptie.