Perchezitii DIICOT la Carpatica Asigurari. Compania ar fi ascuns ca nu avea bani pentru plata daunelor

×
Codul embed a fost copiat

Carpatica Asigurari este vizata de un nou scandal cu iz penal. Procurorii DIICOT au perchezitionat sediile companiei, dar si locuintele mai multor persoane, inclusiv ale omului de afaceri, Ilie Carabulea, si ale fiului sau.

Anchetatorii spun ca persoane cu functii de conducere din cadrul societatii ar fi ascuns situatia financiara fata de Autoritatea de Supraveghere Financiara, pentru ca altfel ar fi fost suspendata activitatea companiei. Concret, rezerva de dauna ar fi avut un deficit de 106 milioane de lei - ceea ce insemna ca nu mai indeplinea conditiile de solvabilitate. La audieri vor fi aduse 27 de persoane in acest dosar instrumentat de procurorii DIICOT.

Perchezitiile vin la cateva zile dupa ancheta DNA in care Ilie Carabulea, seful Carpatica, e acuzat ca l-ar fi mituit pe Daniel Tudor, fostul sef al ASF.

Potrivit Agerpres, treisprezece perchezitii sunt efectuate miercuri in Sibiu si Bucuresti, la domiciliile si sediile SC Carpatica SA, intr-un dosar in care se cerceteaza fapte de constituire a unui grup infractional organizat, instigare la abuz in serviciu, delapidare, spalare de bani, instigare la fals informatic si abuz in serviciu.

Potrivit anchetatorilor, la sfarsitul anului 2014 - inceputul anului 2015, Oprea Carabulea (imputernicitul lui Ilie Carabulea), Daniel Micu, Georgeta Crideanu, Ana Popa si Angela Toncescu au constituit un grup infractional organizat in scopul savarsirii unor infractiuni prin care se urmareau protejarea intereselor financiare ale Carpatica Asigurari si evitarea suspendarii autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din Romania.

Citește și
Dan Radu Rusanu
ASF: "Basescu si Ponta stiau de salariul lui Rusanu". DNA a inceput urmarirea penala in dosarul "Carpatica"
Un român și-a dat în judecată soția când a aflat că nu este tatăl fetei pe care a crescut-o 20 de ani. Cum s-a apărat fosta soție a bărbatului

"Astfel, la sfarsitul anului 2014, s-a efectuat inventarierea anuala a elementelor de natura activelor, datoriilor, capitalurilor proprii si a tranzactiilor privind activitatea de asigurare, constatandu-se un deficit de rezerva de dauna de 106.643.850,85 lei si provizioane ce trebuiau constituite de 12.155.256 lei. Deficitul de rezerva a fost comunicat conducerii societatii, insa, la solicitarea unor administratori, s-a decis reluarea procesului de inventariere. Din cauza faptului ca inregistrarea rezultatului inventarierii efectuate conducea la majorarea necesarului de capital pe care actionarul trebuie sa-l aduca pentru ca societatea sa atinga valorile prevazute de lege, numitul Carabulea Oprea, impreuna cu ceilalti membri ai grupului, ce detineau functii in Consiliul de Administratie al societatii Carpatica Asigurari, au tergiversat inregistrarea rezultatelor inventarierii, in scopul eludarii normelor ASF privind reglementarea pietei asigurarilor din Romania", au declarat surse judiciare.

Potrivit acestora, inculpatii au efectuat demersuri de natura sa tergiverseze si sa influenteze rezultatele unor controale dispuse de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) fata de societatea de asigurari detinuta si controlata indirect de Ilie Carabulea, astfel incat sa nu reiasa deficiente grave, impiedicand in mod repetat inregistrarea rezultatului inventarierii rezervei de dauna.

De asemenea, la nivelul Departamentului IT, prin intermediul directorului Ana Popa, au fost efectuate demersuri pentru a denatura situatia financiara a societatii prin modificarea sumelor ce reprezentau rezerva de dauna, mai arata sursele citate.

Astfel, au fost introduse date nereale sau operate modificari in programul "Iris", cum ar fi nepreluarea de plati, operarea cu date viitoare, nediminuarea rezervei cu plata efectuata, neinchiderea dosarelor de dauna cu plata finalizata, scopul acestor alterari de date informatice fiind cel de a influenta indicatorii financiari ai companiei, astfel incat societatea Carpatica Asigurari sa atinga valorile indicatorilor financiari prevazute de lege pentru a putea functiona pe piata asigurarilor, sustin sursele judiciare.
 

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Așa arată cea mai scumpă mașină din România: lovitura dată de Ion Țiriac
VIDEO Așa arată cea mai scumpă mașină din România: lovitura dată de Ion Țiriac
Citește și...
"Cel mai bine platit bugetar", retinut de DNA. Mita enorma pe care e acuzat ca primit-o

Daniel Tudor, renumit odinioara ca era „bugetarul cu cel mai mare salariu din Romania”, a ajuns in atentia procurorilor anticoruptie.

ASF:
ASF: "Basescu si Ponta stiau de salariul lui Rusanu". DNA a inceput urmarirea penala in dosarul "Carpatica"

Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara, Dan Radu Rusanu, a ajuns in fata procurorilor DNA. El este acuzat oficial de implicare in scandalul de coruptie care a dus la arestarea proprietarului companiei de asigurari Carpatica.

Cine este Ilie Carabulea. Regele autocarelor, retinut de procurorii DNA intr-un dosar de coruptie
Cine este Ilie Carabulea. Regele autocarelor, retinut de procurorii DNA intr-un dosar de coruptie

Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, a fost retinut marti seara de procurori intr-un dosar de coruptie. Acestia vor cere arestarea lui, precum si a altor doua persoane de la Carpatica Asig.

Recomandări
Viktor Orban, despre inundațiile din Ungaria. „Orice ajutor este binevenit, dar să nu cerem de pomană”
Viktor Orban, despre inundațiile din Ungaria. „Orice ajutor este binevenit, dar să nu cerem de pomană”

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că ţara mai are de trecut peste cinci zile grele de apărare împotriva inundaţiilor pentru ca apoi să poată respira uşurată, relatează MTI.

 

Scene de groază la Spitalul Pantelimon, după o bătaie ca-n vestul sălbatic. O hoardă înarmată a năvălit căutându-și rivalii
Scene de groază la Spitalul Pantelimon, după o bătaie ca-n vestul sălbatic. O hoardă înarmată a năvălit căutându-și rivalii

Confruntări violente în Pantelimon, la marginea Capitalei. Zeci de membri ai unor clanuri rivale s-au bătut cu furci și bâte pe stradă, printre oameni, fără teamă de lege. Scandalul s-a încheiat cu răniți și distrugeri.

Manevra Iranului care ar lăsa loc de negocieri diplomatice în războiul din Ucraina. Ce le lipsește rachetelor livrate Rusiei
Manevra Iranului care ar lăsa loc de negocieri diplomatice în războiul din Ucraina. Ce le lipsește rachetelor livrate Rusiei

Iranul a livrat rachete Rusiei, dar fără lansatoarele necesare, pentru a fi folosite în Ucraina, ceea ce poate însemna că încă se mai are în vedere o soluție diplomatică.