Surse: Anchetatorii au găsit în buzunarele agresorului din Oneşti două spray-uri lacrimogene
Cum a fost posibil ca Gheorghe Moroşan, agresorul din Oneşti, şi în acelaşi timp un bărbat în vârstă să îşi lege de unul singur cele două victime? Întrebarea care a apărut din primul moment al acestui caz teribil - începe să capete un răspuns.
Anchetatorii au găsit în buzunarele suspectului două spray-uri lacrimogene. Este aşadar posibil să le fi folosit împotriva muncitorilor, însă doar analize complexe pot confirma această variantă. Cert este doar că una dintre victime a fost atinsă de bilele de cauciuc trase de poliţişti cât încă era în viaţă. Deocamdată 4 şefi din poliţia Bacău şi Oneşti au fost demişi.
Gheorghe Moroşan era în dreptul uşii când poliţiştii au intrat în forţă în apartament. În buzunare - susţin surse din anchetă - avea două spray-uri lacrimogene şi este posibil cu ajutorul lor să fi reuşit să îşi imobilizeze victimele. Procurorii au cerut analize toxicologice şi histo-patologice ca să lămurească ipoteza. Nu se aşteaptă însă să primească prea curând rezultatul.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
CITEŞTE ŞI: Interlopul „Rechinul” i-a trimis o scrisoare președintelui din Mexic. Ce a urmat
Cristinel Ciocântă, șeful secţiei penale de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău: "Durata este una relativă, în funcţie şi de numărul de examene, analize care se fac în cadrul acestei expertize. Depinde şi câte probe vor fi trimise la analize deci, cel puţin 2-3 luni".
Analizele suplimentare au fost cerute de procurori după ce în raportul întocmit iniţial de legiştii din Bacău nu se făcea referire la rănile provocate victimelor de gloanţele trase de poliţie. Ministerul de Interne - Lucian Bode - a confirmat că trupul bărbatului de 36 de ani a fost atins de proiectile. Bărbatul era în viaţă în acel moment deşi Moroşan îi provocase şi lui răni severe.
Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne: "M-aţi întrebat de acele urme pe corpul uneia dintre victime, erau urme de la o muniţie neletală. Pot să vă spun atât, s-au tras două cartuşe, fiecare cartuş are în compoziţie 15 bile de cauciuc. Din anchetă va rezulta exact poziţia de tragere, unde era argesorul, criminalul unde era victima".
Surse din anchetă susţin că bărbatul de 36 de ani s-ar fi aflat în spatele agresorului. A fost chiar pe traiectoria bilelor de cauciuc care s-au împrăștiat din cele două cartuşe neletale trase de trupele speciale. Pentru acţiunea eşuată de salvare a ostaticilor patru şefii din poliţie au plătit cu funcţia.
Şeful Inspectoraului din Bacău şi adjunctul lui - care a coordonat intervenţia - au fost demişi, a anunţat ministrul de Interne. Cel de-al doilea a ajuns târziu la locul incidentului şi nu i-a dat suficientă importanță. Au fost destituiţi - de asemenea - şeful şi adjunctul poliţiei din Oneşti.
Ei ar fi ignorat trecutul agresorului, cu patru condamnări, şi nu au ţinut cont de ameninţările lui anterioare. De asemenea, comunicarea pe care au avut-o cu Gheorghe Moroşan - înainte să sosească negociatorul - a fost greşită şi i-a sporit starea de irascibilitate.
Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne: "Principala deficiență constatată a fost cea referitoare la relaţionarea defectuoasă dintre factorii de comandă şi a determinat lipsa coordonăriilor acţiunilor şi neasumarea respăonsabilităților. Măsurile dispuse la faţa locului au fost deficitare, neactionându-se corespunzător în sensul izolării soţiei autorului şi limitării posibilităţii agresorului de a avea acces la anumite informaţii".
Ministerul de Interne a anunţat că - în acest caz - a sesizat parchetul cu privire la neglijență în modul de intervenţie.
Familiile celor doi bărbaţi ucişi de Gheorghe Moroşan se pregătesc de înmormântare.
La intrarea în blocul în care au fost uciși cei doi nevinovați, oamenii au aprins lumânări, au lăsat o coroană de flori și un mesaj adresat poliției: "incompetența ucide" dar și unul pentru victime: "E foarte trist că nimeni nu a reuşit să vă scape din mâinile criminalilor, numai voi ştiţi ce era în sufletele voastre , neajutoraţi şi neputincioşi ştiind că nu v-a ajutat nimeni niciodată''.
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunţat că nu va tolera nicio deficientă în acţiunile care vizează siguranţă cetăţenilor. Nu a vorbit deloc însă despre lipsurile din poliţie şi nu a dat detalii despre cum are de gând să le rezolve.
Într-o postare pe internet, sindicatul EUROPOL spune că, în România, poliţiştii trag cu pistolul o dată sau cel mult de două ori pe an, iar pregătirea tactică lipseşte pentru că în Ministerul de Interne nu există instructori şi nici spaţii, terenuri sau săli de sport unde agenţii să se poată antrena. În Poliţia Română - susţine EUROPOL - nu sunt lunetişti, iar aşa-zişii "berbeci" folosiţi la spargerea ușilor sunt rudimentari.
Pe de altă parte, Inspectoratul de Muncă Bacău a început o anchetă la societatea unde erau angajaţi muncitorii care au fost ucişi. Aşa s-a aflat că un al treilea bărbat a fost în apartamentul în care s-a întâmplat grozăvia. Şansa a făcut să plece înainte să ajungă acolo Gheorghe Moroşan. Era şeful de echipă al victimelor.
Gheorghe Moroşan este internat în continuare în spitalul din Bacău. Joi a fost supus unei noi intervenţii chirugicale.
Sursa: Pro TV
Etichete: victime, crima, spray lacrimogen, gheorghe morosan, gloante de cauciuc,
Dată publicare:
04-03-2021 18:23