Ministrul de Interne, după șirul de erori din ultimele zile: ”Poliția Română se va moderniza”

Dată publicare: 04-03-2021 12:05
Dată actualizare: 04-03-2021 12:25


Lucian Bode

Ministrul de Interne Lucian Bode a promis, joi, că Poliţia Română se va moderniza și ”va analiza la rece ce s-a întâmplat” în ultima perioadă, când imaginea polițiștilor a fost afectată de mai multe scandaluri.

 

Unul dintre aceste scandaluri este cel legat de cazul celor 8 polițiști de la Secția 16, care au fost reținuți sub acuzaţia că au torturat doi tineri din Capitală.

Potrivit unui comunicat al Parchetului Capitalei, un alt poliţist este cercetat în libertate sub control judiciar pentru complicitate la tortură.

Ministrul de Interne spune că este inadmisibil ca un polițist să aibă un asemenea comportament.

”Este inadmisibil să ai un astfel de comportament tu, care îmbraci uniforma de polițist. Sigur că va urma o anchetă. Vom vedea exact care sunt probele, dar dacă fie și 1 % din ceea ce s-a spus în spațiul public este adevărat, acești indivizi nu fac cinste uniformei de polițist.” - a spus Bode.

Un alt scandal recent care afectează imaginea Poliției Române este cel al unei descinderi greșite ale polițiștilor în locuința unei femei din Clinceni, Ilfov. Astfel, mascații au intrat în altă curte decât cea care era în atenția autorităților. 

”Ați văzut explicațiile publice cu numărul cadastral, 26, respectiv 26 A. Pe mine, aceste explicații mă interesează foarte puțin. Eu consider că s-a greșit. De aceea, specialiști din Direcția Control Intern vor face verificări și vor lua toate măsurile care se impun. Această acțiune, spun foarte răspicat, nu a avut la bază o documentare corectă. Nu este vina celor care au executat misiunea, știți foarte bine că în astfel de situații se face o documentare înainte și nu este corect să dăm vina pe cei care au ajuns la fața locului în situația în care documentarea dinainte nu a fost una corectă.” - a spus ministrul de Interne.

Nu în ultimul rând, Sindicatul Poliţiştilor Europeni a acuzat că intervenția poliţiştilor în cazul luării de ostatici din Oneşti, sfârşită tragic cu doi morţi, a fost presărată de un lung şir de erori. De altfel, ministrul Bode a anunţat, miercuri, înlocuirea din funcţie a inspectorului şef al IPJ Bacău şi a adjunctului acestuia, precum şi a şefului Poliţiei Oneşti şi a adjunctului său, în urma dublei crime comise acest oraş.

După toate acestea, ministrul de Interne Lucian Bode a promis că Poliţia Română se va ... ”moderniza”.

”Și v-aș ruga pe dumneavoastră, prin intermediul dumneavoastră le transmit românilor că o instituție fundamentală a statului român, cum este Poliția Română, va merge înainte, se va moderniza, va analiza la rece ce s-a întâmplat și la Onești, ce s-a întâmplat la Secția 16 și în alte situații, își va moderniza legislația și îi voi sprijini să-și modernizeze legislația și nu voi accepta niciodată să se pună semnul egal între unele derapaje, derapaje de genul celui de la Secția 16 și o insituție fundamentală a statului român, cum este Poliția Română.” - a declarat Bode.

 

Sursa: Pro TV