Suplimentele alimentare fără autorizație care vă pun viața în pericol. Experiența unui pensionar


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Miercuri 16 Mai 2018 18:22
Categorie: Stiri actuale

Zeci de suplimente alimentare sau nutritive intră anual pe piaţa din România fără nici un fel de autorizaţie.

Sunt pastile făcute din plante care promit că ar scăpa oamenii de dureri articulare, le-ar accelera activitatea fizică şi psihică, sau i-ar ajuta la slăbit şi la vindecarea cancerului sau altor boli grave.

În realitate, nimeni nu ştie ce substanţe conţin. Şi asta pentru că producătorul deşi este obligat să notifice Ministerul Sănătăţii sau Institutul de Bio-resurse Alimentare nu o face şi preferă să îşi vândă suplimentele ilegal.

Gheorge Godeanu, un pensionar din Bucureşti, a văzut o reclamă la un supliment alimentar care promitea să îi vindece durerile provocate de artrită şi, fără să stea pe gânduri, l-a comandat. Recunoaşte că nu e prima dată când ia pastile care promit vindecări miraculoase şi niciodată nu s-a gândit că ar putea să îi facă rău.

Gheorghe Godeanu: "Au fost foarte bune în sensul că nu mai ştiu exact de unde a provenit bunătatea, de la acupunctură sau de la tablete. Omul pentru sănătate ce nu face, nu?"

El a primit prin poştă produsul şi a constatat că scrie că ar fi pentru slăbit. Suplimentul alimentar nu avea însă niciun aviz de la autorităţile române, obligatoriu în acest caz.

Tatiana Onisei, şefa Serviciului de Notificări IBA: "Evident că nu este notificat, evident că se vinde pe online , evident că este însoţit de menţiuni de sănătate care nu sunt autorizate, drept pentru care suntem în faza ilegală. Nu putem spune că sunt periculoase dar putem spune că, neavizat consumatorul se poate confrunta cu efecte secundare sau cu declanşarea unei alergii".

Şi nu este singurul: pe internet găsim şi alte suplimente: Unul promite că ajută oamenii să se concentreze mai bine , în vreme ce al doilea promite că reduce majoritatea inflamaţiilor din organism. Niciunul din aceste produse însă NU a fost notificat la autoritatiile din ţara noastră, ca să poată fi vândut aici.

Distribuitorii susţin însă că produsele lor au fost notificate în alte ţări din Uniunea Europeană şi că nu ar mai avea nevoie şi de autorizare în ţara noastră. Nimic mai fals, le răspund reprezentanţii Institutului de Bioreruse alimentare.

Tatiana Onisei, şefa Serviciului de Notificări IBA: "Nu e adevărat pentru că procedura de notificare nu e armonizată. Fecare stat membru are propriul sistem de analizare a produselor înainte sau chiar la momentul intrării pe piaţa"

În lipsa acestor informaţii vitale, autorităţile nu pot spune dacă suplimentul alimentar este periculos pentru sănătatea oamenilor. Aşa că îi sfătuiesc pe toţi să cumpere suplimente numai la recomandarea medicului.

Institutul de Bioresurse alimentare încearcă să supravegheze comerţul online, însă până acum a găsit doar 60 de astfel de produse vândute ilegal. După ce le identifica, reprezentanţii institutului anunţa Protecţia Consumatorului, poliţia sau ANAF.

Medicamente folosite pe post de droguri de tot mai mulți tineri. Avertismentul medicilor
Ultimele imagini cu Prince în viață, date publicității
Un miliardar american, care a făcut avere din criptomonede, a murit. Era dependent de pastile
VIDEO PROTVPLUS.RO