Medicamente folosite pe post de droguri de tot mai mulți tineri. Avertismentul medicilor
Medicamentele luate fără prescripție medicală afectează grav sănătatea tinerilor. Vorbim acum despre pastile sau siropuri necesare în tratarea unor afecțiuni grave, dar pe care tot mai mulți dintre ei le folosesc în loc de droguri.
Iar acest lucru a devenit un fenomen în România, atrag atenția medicii.
De cele mai multe ori medicamentele sunt cumpărate de pe piață neagră, dar sunt situații în care consumatorii le obțin cu ușurință din farmacii, chiar și atunci când nu au rețetă specială, așa cum cere legea.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vindecarea acestor pacienți poate dura ani de zile, iar în cazurile depistate prea târziu finalul este tragic.
Pentru tinerii dependenți de anumite substanțe interzise, medicamentele psihotrope sau analgezicele reprezintă o sursă la îndemână. Site-urile sunt pline de anunțuri date de persoane care vând astfel de pilule la orice oră.
Astfel de medicamente dau senzații asemănătoare consumului de droguri: euforie, amețeli, creșterea ritmului cardiac. Luate în doze duble sau triple pot duce la haluciantii sau chiar pierderea cunoștinței. Așa se face că nu puține au fost cazurile în care tinerii au ajuns la urgențe.
Și asta pentru că doctoriile conțin narcotice sau substanțe cu efect asemănător cum sunt codeina, un derivat al morfinei, valium sau chiar dextrometorfan, adică un deviat al opiului.
Medic: ''Am avut o domnișoară care a venit cu o listă, când și cum să le ia.. Iau chiar coktailuri..unele dimineață pentru energie, altele seara, să se liniștească...13, 14, 15, 16 ani.. din ce în ce mai mulți''.
În mod normal, astfel de medicamente sunt folosite în tratarea unor boli grave, ca depresia sau chiar Parkinson. Culmea este că și un banal sirop poate deveni periculos, dacă nu este utilizat la indicațiile doctorului.
În mod normal este nevoie de o rețetă specială - rețeta verde - eliberată de medicul de familie sau de specilialist.
Medic: ”Am avut o pacientă care reușea să-și procure de la o farmacie pastile cu punga. Consuma 200 de pastile de Xanax pe zi. Riscul de dependență este foarte mare.”
Medic psihiatru: ''Este deschisă poarta către intoxicație acută sau supraacută, adică suicid''.
Un doctor care prescrie o astfel de rețetă fără ca pacientul să aibă nevoie riscă și 5 ani de închisoare. După gratii pot ajunge și cei care le vând pe piața neagră.