SUA sprijină România pentru a fi inclusă în programul Visa Waiver de călătorii fără vize
Statele Unite vor sprijini România să îndeplinească mai repede cerințele necesare pentru ca țara noastră să fie inclusă în programul Visa Waiver de călătorii fără vize.
Este asigurarea primită de oficialii români de la asistentul principal adjunct al secretarului de stat american Anthony Blinken. Dereck Hogan a condus la București a 8-a rundă de dialog din cadrul parteneriatului strategic româno-american.
Includerea României în programul Visa Waiver, care le va permite românilor să călătorească în Statele Unite fără viză pentru cel mult 90 de zile, depinde de atingerea a două obiective.
Dereck Hogan: „Primul este din domeniul schimbului de informații, ceea ce înseamnă că România trebuie să îndeplinească toate cerințele rezultate din acordurile noastre de schimb de informații, adică monitorizări privind terorismul, schimbul unor astfel de informații și așa mai departe.”
Pe de altă parte, România trebuie să ia măsuri pentru a scădea rata de refuz a vizelor SUA, care în acest moment depășește 12%. Pentru admiterea în Visa Waiver trebuie să fie sub 3%.
Dereck Hogan: „Statele Unite se angajează să facă totul ca România să se alăture programului Visa Waiver cât mai curând posibil, cât mai rapid posibil. Deci ne luăm acest angajament. Am avut în România, chiar săptămâna trecută, o delegație a Biroului nostru de afaceri consulare care s-a întâlnit cu toate autoritățile implicate pentru a discuta concret despre ce fel de informații trebuie să furnizeze guvernul oamenilor pentru ca aceștia să poată îndeplini criteriile necesare în procesul de solicitare a vizei, pentru ca ei să poată face solicitări de viză cu șanse mai mari de a fi aprobate".
Cum poate fi obținută viza pentru Statele Unite
Dacă vă întrebați de ce este atât de greu să obțineți o viză pentru Statele Unite trebuie să știți că legea americană le impune funcționarilor consulari să privească fiecare solicitant de viză ca pe un posibil imigrant până când acesta va dovedi contrariul.
Fără să spună niciodată în mod concret motivele pentru care refuză să acorde o viză, oficialii americani subliniază doar că este cel mai important ca solicitantul de viză să arate ofițerului consular că are legături puternice cu România și că se va întoarce acasă.
Pentru a veni în sprijinul celor care doresc să obțină o viză de America turistică sau de afaceri pentru cel mult 90 de zile, Ministerul Afacerilor Externe a întocmit un ghid prin care vă sunt explicați pașii de urmat.
Astfel, ar trebui să demonstrați, în primul rând, că vizita vâa fi una scurtă, într-o perioadă determinată și limitată de timp.
În plus, trebuie să arătați că aveți banii necesari pentru a vă acoperi cheltuielile cât stați în Statele Unite. Și nu în ultimul rând, ar trebui să-i convingeți pe funcționarii americani că aveți legături cu țara natală, iar asta ar putea însemna că aveți aici casă, serviciu, familie - și alte obligații care nu pot fi abandonate și la care va trebui să vă întoarceți.
În plus, trebuie să aveți foarte mare grijă la tot procesul de solicitare, de la achitarea taxei aferente, până la completarea cererii online sau programarea la interviu.
Orice greșeală poate conduce la refuzul acordării vizei. De asemenea, este foarte important să răspundeți complet și să spuneți adevărul la toate întrebările care vă sunt adresate pentru că dacă va fi descoperită orice minciună, oricât de mică, veți fi automat descalificați.
Toți pașii pentru solicitarea vizei sunt explicați în detaliu pe site-ul mae.ro la secțiunea condiții de călătorie în Statele Unite.