Studiu: Fenomenele extreme vor lovi tot mai des România ca efect al schimbărilor climatice și nu suntem deloc pregătiți
Canicula, seceta, grindina și incendiile de vegetație vor lovi tot mai des România ca efect al schimbărilor climatice, iar țara nu este pregătită să le facă față, arată un studiu realizat de universitatea americană „Notre Dame”.
Dacă ar fi să ne orientăm unde vom trăi doar după acest criteriu, România se află pe locul 79 dintr-un total de 187 de țări analizate. Inclusiv între regiunile țării noastre se anunță diferențe mari.
Indicele global de adaptare Notre Dame ia în considerare două criterii - vulnerabilitatea fiecărei țări în fața schimbărilor climatice și gradul de pregătire pentru a le face față. Iar estimările arată că dintre toți europenii, vom fi printre cei care vor resimți cel mai tare fenomenele meteo extreme care vor apărea în viitor.
Din cele 187 de țări analizate, România se clasează pe locul 79. Statele vecine Ungaria și Bulgaria, aflate pe locurile 47, respectiv 57, pot fi mai optimiste decât noi.
George Gârbacea, cercetător în ecologie: "Pe noi nu ne ajută nici geografia, avem zone de câmpie care vor fi supuse unui stres termic intens, cu lisă de precipitații și avem și o populație mult mai mare și o infrastructură slabă să acționăm la diverse fenomene extreme."
Fermierii din Sibiu se gândesc să mai foreze fântâni. Astă vară au fost nevoiți să aducă apă cu cisterna pentru animale.
Reporter: Cât v-a venit factura?
Ana Frățilă, crescătoare de bovine: ”Ne-a venit 10.000-11.000 de lei din ăștia noi doar pentru apă și pentru mâncare alți bani, altă distracție”.
Studiile realizate în țară arată că viitorul va fi diferit în regiunile românești.
Localitățile aflate pe litoral s-ar putea confrunta cu risc de inundaţii, din pricina creșterii nivelului mării. Sudul ar trebui să se aștepte la episoade tot mai lungi și intense de secetă și caniculă, iar Moldova și nordul la furtuni violente.
Bogdan Antonescu, cercetător în meteorologie și climatologie: "Este anticipat că în viitor vom avea mai multe furtuni cu grindină de mari dimensiuni în jumătatea de nord a României față de zonele de sud sau zonele centrale unde sunt mai frecvente în prezent".
În interiorul arcului carpatic, oamenii vor resimți cel mai puțin efectele schimbărilor climatice. Deja sunt familii care caută să se mute în zone mai blânde. Printre ei și geofizicianul Mihai Orleanu.
Mihai Orleanu, geofizician: "Sunt un migrant climatic din Bucureşti la Braşov, la 500 de metri altitudine ai alta climă."
Și Laura Jandot s-a mutat la Dâmbovicioara, în Argeș, din Craiova.
Laura Jandot: "În primul rând datorită condițiilor meteorologice. Nu există riscuri de calamitate, de inundații, absolut nimic."
Specialiștii atrag însă atenția că la nivel de mase, adaptarea este soluția, și nu mutarea.
Sursa: Pro TV
Etichete: studiu, schimbari climatice, fenomene extreme,
Dată publicare:
17-01-2025 19:26