Specialiștii trag un semnal de alarmă. Iată ce pățesc acei copiii care folosesc excesiv dispozitivele electronice
Copiii care folosesc excesiv dispozitivele electronice - precum telefonul, tableta, sau televizorul - învață să vorbească mai târziu și cunosc mai puține cuvinte decât ar trebui la vârsta lor.
Este semnalul de alarmă pe care îl trag atât specialiștii de la noi, cât și cei din străinătate.
Potrivit unui studiu recent copiii de trei ani sunt expuși la ecrane în medie timp de trei ore pe zi. Astfel, pierd peste o mie de cuvinte, pe care le-ar fi putut auzi de la părinți, și sunt lipsiți de aproape 200 de conversații.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Acest tată merge cu băiatul la logoped de doi ani ani. Din pricina unei afecțiuni medicale, cel mic, acum în vârstă de șase ani, nu mânca, așa că părinții au găsit o soluție de avarie ca să îl convingă să se hrănească: i-au distras atenția cu tableta ori televizorul.
Întru-un centru din Iași primesc ajutor aproximativ 1.900 de copii. În fiecare an sunt cu 10% mai mulți, spun reprezentanțiia acestuia.
Alina Mendelovici, coordonator Centrul Logopedic: ”Copiii ajung la noi pentru terapia logopedică după cinci ani și jumătate, însă cauzele se află de fapt în mica copilărie, în momentul în care ei nu au primit modelele corecte de pronunție în familie și când expunerea la ecrane a fost prelungită.”
Un studiu realizat recent în Australia, la care au participat copii până-n 3 ani din 220 de familii, arata cum sunt afectaţi cei mici de expunerea la ecranele dispozitivelor electronice.
Lipsa interacţiunii cu părinţii s-a observat cel mai bine atunci când copiii au ajuns la trei ani.
De pildă, în timpului unui singur minut petrecut de copil în fața ecranului acesta nu aude șapte cuvinte rostite de părinte.
Iar în 3 ore petrecute, în medie, în fața ecranului, copilul pierde aproape 200 de conversații cu adulții, adică peste 1100 de cuvinte.
Cristina Ionașanu, logoped: ”Încep mult mai târziu să vorbească, de la trei ani de la 3-4 ani, încep să spună chiar primele cuvinte, un număr redus de cuvinte, vorbesc sacadat cu accente din engleză”.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătății, copiii de trei ani nu ar trebui să petreacă mai mult de o oră pe zi în fața unui ecran. O oră echivalează, spune organizaţia, cu pierderea a 397 de cuvinte rostite de adulți și 68 de conversații.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: studiu, copii, telefon, tableta, dispozitive,
Dată publicare:
14-03-2024 19:01