LIVE UPDATE. Spania și Rusia îşi închid frontierele terestre. Tot mai multe țări declară stare de urgență

×
Codul embed a fost copiat

Chiar dacă milioane de europeni, sunt în carantină pe bătrânul continent, numărul pacienților infectați cu noul virus crește alarmant.

O imagine impresionantă a fost cea oferită de Papa Francisc care s-a plimbat pe străzile pustii ale Romei şi a vizitat două biserici, unde s-a rugat pentru sănătatea tuturor.

În Spania, Guvernul a anunţat noi restricţii. Oamenii vor putea ieşi din casă doar pentru activităţi strict necesare, precum cumpărarea de alimente şi medicamente sau pentru a merge la muncă.

Pentru a descuraja ieşirile la plimbare, poliţia spaniolă a recurs la drone, prin intermediul cărora îi avertizează pe oameni să rămână în case. O situaţie asemănătoare s-a mai întâlnit doar în China, la începutul epidemiei de coronavirus. Cei care nu respectă aceste reguli sunt amendaţi.

În Europa, Spania are cele mai multe cazuri de îmbolnăvire, după Italia.

Citește și
Violeta Alexandru: Va urma un prim val de măsuri pentru angajatori şi pentru angajaţii nevoiţi să intre în şomaj tehnic
Violeta Alexandru: Va urma un prim val de măsuri pentru angajatori şi pentru angajaţii nevoiţi să intre în şomaj tehnic
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Al Goodman,correspondent CNN la Madrid: "Madridul e de acum oraş-fantomă. Acesta piaţa de delicatese ar trebui să freamăte de lume la această oră. Dar a fost închisă, la fel ca şi barurile şi restaurantele. Totuşi, poţi găsi cu uşurinţă un taximetru pe trei roţi."

La cumpărături poate să meargă câte un membru din fiecare familie.

Preşedintele Serbiei a anunţat închiderea şcolilor şi universităţilor şi interzicerea tuturor competiţiilor sportive, începând de azi. De asemenea, cu o atitudine plină de dramatism, liderul de la Belgrad a avut un mesaj dur pentru Europa.

Aleksandar Vucic, preşedintele Serbiei: "V-aţi dat seama că marea solidaritate internaţională nu există. Solidaritatea europeană nu există. Este doar un basm pe hârtie. Astăzi am trimis o scrisoare oficială pentru că mă aştept la multe şi am cele mai mari speranţe în singura ţară care ne poate ajuta în această situaţie dificilă, iar aceasta este China."

Semnale îngrijorătoare vin din Marea Britanie. Potrivit unor documente oficiale consultate de jurnaliştii prestigiosului cotidian The Guardian, epidemia de coronavirus va dura până în primăvara anului viitor, cel puţin, iar în spitale vor ajunge aproape 8 milioane de britanici. Ministerul Sănătăţii le-a recomandat persoanelor de peste 70 de ani să se autoizoleze în următoarele săptămâni pentru a nu fi victime ale coronavirusului. Britanicii care refuză să se autoizoleze riscă o amendă de 1.000 de lire sterline.

Iar Germania va închide parţial graniţele cu Franţa, Austria şi Elveţia şi recurge la controale mai stricte la frontiere, însă oamenii vor putea călători în afara ţării, dacă o fac în interes de serviciu.

Pentru a stopa răspândirea noului virus, Portugalia îşi închide pentru turişti graniţa cu Spania. Măsura va fi valabilă pentru cel puţin o lună. Austria interzice adunările cu mai mult de 500 de persoane şi închide şcolile. Pe de altă parte, guvernul bulgar va mări cu aproape 500 de euro salariile medicilor implicaţi în tratarea pacienţilor depistaţi cu COVID-19.

Harta LIVE a răspândirii coronavirusului poate fi urmărită aici: 

 

Desfășurarea evenimentelor de luni:

UPDATE 22:26 Preşedintele SUA, Donald Trump, a lansat luni un apel americanilor să evite orice adunare cu mai mult de 10 persoane pentru a încerca să limiteze pandemia noului coronavirus, care, în opinia sa, ar putea lua sfârşit în Statele Unite în iulie sau august.

"Administraţia mea le recomandă tuturor americanilor, inclusiv celor foarte tineri şi deplin sănătoşi (...) să evite adunările cu mai mult de 10 persoane", a declarat preşedintele Statelor Unite într-o conferinţă de presă de la Casa Albă.

"Mi se pare că dacă facem o treabă foarte bună (...), lumea vorbeşte despre iulie, august, cam aşa ceva", a adăugat el, întrebat despre durata pandemiei.

UPDATE 21:20 Rusia îşi va închide de miercuri până la 1 mai frontierele pentru cetăţenii străini, cu excepţia rezidenţilor permanenţi în ţară, a anunţă luni guvernul rus.

Potrivit unui comunicat, premierul Mihail Mişustin a avertizat mai mulţi şefi de guverne în legătură cu intrarea în vigoare a acestei măsuri începând de miercuri de la miezul nopţii (marţi 21:00 GMT) cu scopul de a proteja "sănătatea publică" în Rusia, care înregistrează la ora actuală 93 de cazuri de contaminare cu noul coronavirus.

"Pentru a asigura securitatea statului, a apăra sănătatea publică şi a preveni propagarea infecţiei de coronavirus, guvernul rus a decis să restricţioneze temporar intrarea în Federaţia Rusă a cetăţenilor străini şi apatrizi", a declarat Mişustin omologilor săi străini, potrivit aceluiaşi comunicat.

Diplomaţii şi cetăţenii străini care locuiesc permanent în Rusia nu sunt vizaţi de această măsură, a adăugat el.

UPDATE 20:30 Bulgaria interzice intrarea pe teritoriul său a cetăţenilor din 15 ţări marcate puternic de epidemia de coronavirus, între care Germania, Franţa, Italia, Spania, Olanda, Marea Britanie şi Elveţia, începând cu data de 18 martie, a declarat ministrul Sănătăţii.

De asemenea, cetăţenii din China, Iran, Bangladesh, India, Maldive, Nepal, Sri Lanka şi Coreea de Sud nu vor fi autorizaţi să intre pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene.

Excepţie vor face cetăţenii străini care au domiciliu permanent sau care dispun de permis de şedere de lungă durată în Bulgaria şi membrii familiilor lor.

UPDATE 20:20 În Italia, bilanţul sumbru a ajuns la 2.158 de morti, în Spania sunt 334 de morti, iar în Franţa 127.

UPDATE 20:10 SUA au început primul test clinic pentru un vaccin

Primul test clinic pentru testarea unui vaccin împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2 a fost lansat luni la Seattle, au anunţat autorităţile sanitare americane, transmite AFP.

'Testul clinic deschis va include participarea a 45 de adulţi voluntari cu stare bună de sănătate, cu vârste între 18 şi 45 de ani, timp de circa şase săptămâni', au anunţat Institutele Naţionale de Sănătate (NIH) într-un comunicat.

Acesta menţionează că 'primul participant a primit vaccinul experimental astăzi'.

UPDATE 20:00 Guvernul a cerut instituirea stării de urgenţă în Republica Moldova

Noul guvern de coaliţie de la Chişinău a solicitat luni parlamentului să decreteze starea de urgenţă în Republica Moldova pentru o perioadă de 30 de zile, informează canalele media moldovene, citând un comunicat al executivului de la Chişinău.

Reunit în şedinţă, guvernul moldovean a modificat Legea privind regimul stării de urgenţă, de asediu şi de război, completând articolele 20, 22, 24 şi 25.

Una dintre modificări se referă la posibilitatea de a aproba legi organice în perioada stării de urgenţă.

Instituirea stării de urgenţă este determinată de răspândirea rapidă în regiune a epidemiei declanşate de noul coronavirus şi evoluţia situaţiei epidemiologice în republică, dar şi de definirea de către OMS a gradului "foarte ridicat" al pericolului legat de aceasta pandemie.

Deocamdată, parlamentul de la Chişinău nu a anunţat când se va întruni în şedinţă pentru a adopta o decizie în acest sens.

"Odată cu punerea în aplicare, o să fie oferite mai multe împuterniciri angajaţilor MAI, ceea ce înseamnă limitarea comerţului. Se va permite aplicarea legii pentru cei care nu se conformează. Vom avea mai multe împuternici şi vom realiza cu mai mult efect restricţiile cu care vom veni", a ţinut să sublinieze ministrul de interne, Pavel Voicu, citat de portalul Agora.md.

Luni după-amiază, preşedintele Igor Dodon a cerut guvernului să solicite instituirea stării de urgenţă. "Comisia pentru situaţii excepţionale va aproba această decizie şi în orele următoare parlamentul se va convoca pentru aprobare. Dacă ne vom confrunta cu o creştere alarmantă a cazurilor de infectare, aceasta ne va ajuta să putem lua decizii imediate pentru izolarea focarelor", a declarat Igor Dodon.

UPDATE 19:50 Un prim caz a fost confirmat în Groenlanda

Autorităţile groenlandeze au anunţat luni că au detectat un prim caz de contaminare cu noul tip de coronavirus în Groenlanda, un uriaş teritoriu autonom danez din Oceanul Arctic, informează AFP.

Pacientul infectat locuieşte în capitala Groenlandei, Nuuk, şi a fost plasat în regim de izolare la domiciliu, au precizat autorităţile locale.

"Mai multe dispoziţii au fost implementate pentru a face faţă acestei noi situaţii. Este important ca rezidenţii să respecte recomandările oficiale, acum că epidemia a ajuns pe teritoriul nostru", a declarat prim-ministrul Groenlandei, Kim Kielsen, citat de cotidianul local Sermitsiaq, într-o conferinţă de presă.

Înainte de anunţul referitor la acest prim caz, autorităţile de pe această insulă cu o populaţie de 56.000 de locuitori au emis un set de recomandări, încercând să limiteze răspândirea noului virus.

UPDATE 19:41 Numărul deceselor a ajuns la 2.158 în Italia, o creştere de peste 19%

Italia, cea mai afectată ţară din Europa de pandemia de coronavirus, a depăşit pragul de 2.000 de morţi, în ultimele 24 de ore fiind înregistrate 349 de decese, conform unui bilanţ publicat luni seară de Agenţia de Protecţie Civilă, relatează AFP şi Reuters.

Astfel, bilanţul a ajuns la 2.158 de decese, o creştere de 19,3%. Dintre aceste decese, 1.420 au fost înregistrate numai la Milano şi împrejurimi, în regiunea Lombardia.

Numărul total de cazuri de îmbolnăvire din Italia a crescut la 27.980, de la 24.747, o majorare de 13% (plus peste 3.200 de noi cazuri), cea mai lentă rată de creştere de la izbucnirea epidemiei în ţară la 21 februarie.

Totuşi, şeful agenţiei a precizat că încă aşteaptă date din regiunea sudică Puglia şi din regiunea nordică Trento.

Dintre cei infectaţi de la început, 2.749 s-au vindecat pe deplin, comparativ cu 2.335 cu o zi în urmă.

UPDATE 19:38 Unele bănci europene au început să închidă sucursale pentru a limita răspândirea coronavirusului

Două din cele mai mari bănci din Germania au decis să închidă, temporar, sute de sucursale în timp ce băncile italiene au scurtat orarul de funcţionare deoarece se confruntă cu un deficit de personal pe fondul răspândirii coronavirusului, transmite Reuters.

Commerzbank, al doilea mare grup bancar din Germania, a anunţat că va închide câteva sute din cele aproximativ 1.000 de sucursale pe care le are în Germania, numărul exact urmând să fie stabilit să zilele următoare. De asemenea, rivalul HVB a anunţat luni că intenţionează să închidă 101 din cele 337 de sucursale. Clienţii HVB şi Commerzbank vor putea să utilizeze ATM-urile, serviciile online şi sucursalele care vor rămâne deschise. Mai multe bănci de economii din Germania au închis deja sau intenţionează să închidă o parte din sucursale.

Separat, grupul bancar italian Intesa San Paulo a anunţat că marile sale sucursale, adică aproximativ 900 din cele 3.500 de sucursale, vor fi deschise doar dimineaţa în timp ce majoritatea sucursalelor mai mici vor fi deschise doar în trei dimineţi pe săptămână. Intesa a adăugat că aproximativ 122 de sucursale mai mici amplasate în apropierea unor unităţi mai mari au fost închise. Rivalul UniCredit, care are aproximativ 4.000 de sucursale în Italia, a anunţat încă de săptămâna trecută că va menţine deschise un număr limitat de sucursale în fiecare regiune.

Băncile speră că utilizarea crescută a serviciilor bancare digitale va ajuta la limitarea problemelor provocate de restrângerea serviciilor în sucursale, în timp ce în Marea Britanie, Spania şi Franţa, unde majoritatea băncilor vor rămâne deschise, au fost lansate apeluri către clienţi să apeleze la serviciile online.

UK Finance, Asociaţia care reprezintă industria bancară din Marea Britanie, a subliniat că menţinerea accesului la serviciile bancare este "vitală" şi a subliniat că va lucra îndeaproape cu guvernul şi organismele de reglementare pentru a se asigura că băncile vor putea continua să îşi ofere serviciile clienţilor.

De asemenea, Federaţia bancară din Franţa a informat că "în pofida condiţiilor operaţionale complexe, toţi angajaţii sunt şi vor rămâne mobilizaţi pentru a-i ajuta pe clienţi să depăşească această criză excepţională".

UPDATE 19:20 Un pilot din Austria a lăsat acest mesaj lumii în timpul unui zbor: #StayHome, însemnând ''Stai în casă.''

UPDATE 19:10 Elveţia declară stare de urgenţă

Guvernul elveţian a declarat luni stare de urgenţă pe teritoriul ţării şi a anunţat un nou set de măsuri pentru a opri răspândirea epidemiei de coronavirus, transmite dpa şi Reuters.

Urmând exemplul unor ţări ca Italia, Spania sau Austria, majoritatea magazinelor, restaurantele, spaţiile publice se vor închide de la miezul nopţii şi până pe 16 aprilie, a anunţat preşedinta Simonetta Sommaruga într-o conferinţă de presă la Berna.

Nu sunt interzise deplasările, dar cetăţenilor li se cere să păstreze o distanţă unii faţă de alţii, iar persoanele vârstnice sunt rugate să rămână acasă.

De asemenea, a fost anunţată mobilizarea a 8.000 de militari.

UPDATE 19:00  Spania îşi închide frontierele terestre

Spania îşi va închide luni la miezul nopţii frontierele terestre şi va institui controale în încercarea "de a limita răspândirea coronavirusului", a anunţat ministrul de Interne, Fernando Grande-Marlaska, potrivit AFP şi Reuters.

Intrarea pe cale terestră în Spania, ţară plasată în stare de alertă începând de sâmbătă, nu va fi permisă decât cetăţenilor spanioli, persoanelor care au rezidenţă în Spania, personalului diplomatic acreditat şi persoanelor care justifică "o cauză de forţă majoră", a detaliat ministrul.

UPDATE 18:15 Guvernul italian a adoptat un decret de 25 de miliarde de euro pentru sprijinirea familiilor şi firmelor

Guvernul italian a adoptat luni un decret care conţine măsuri în valoare de circa 25 de miliarde de euro pentru a sprijini familiile şi firmele afectate de pandemia de COVID-19, dând asigurări că noi măsuri vor fi luate în aprilie, relatează AFP.

Potrivit ministrului Economiei şi Finanţelor, Roberto Gualtieri, Roma va injecta astfel lichidităţi în sistemul financiar, fără a preciza suma, şi speră, datorită unui efect de levier, să obţină un "flux" de 340 de miliarde de euro suplimentare în favoarea gospodăriilor şi companiilor.

Concret, din cele 25 de miliarde de euro, "peste 10 miliarde vor fi destinate sprijinirii locurilor de muncă şi angajaţilor", a spus el într-o conferinţă de presă la sfârşitul consiliului de miniştri.

"Nimeni nu trebuie să îşi piardă locul de muncă", a declarat el.

O altă parte importantă din această sumă, de 3,5 miliarde de euro, va fi destinată sistemului sanitar naţional şi protecţiei civile, aflate în prima linie în lupta împotriva epidemiei, care a făcut deja peste 1.800 de morţi în Italia, ţara cea mai afectată din Europa.

Gualtieri nu a precizat nici sumele prevăzute pentru a finanţa amânarea plăţii de taxe, impozite şi diverse contribuţii, dar nici cele pentru a susţine diferite sectoare economice.

Ministrul Economiei şi Finanţelor a subliniat totuşi că Italia "mizează pe fonduri europene" pentru decretul care va fi adoptat în aprilie.

UPDATE 18:10 Bollywoodul se închide; principalul centru financiar al Indiei, Mumbai, afectat de epidemie

Filmările pentru producţii cinematografice şi de televiziune au fost anulate în India, unde templele şi mall-urile au fost închise, iar numeroase companii din Mumbai, centrul financiar al ţării, au cerut angajaţilor să lucreze de acasă, în contextul în care metropola indiană face parte din regiunea cel mai grav afectată în această ţară de epidemia cauzată de noul tip de coronavirus, informează luni DPA.

Statul indian Maharashtra, a cărui capitală este Mumbai, s-a confruntat cu o creştere bruscă a cazurilor confirmate: 37 din totalul de 114 înregistrate la nivelul întregii ţări. Dintre acestea, Mumbai şi un oraş învecinat, Pune, au raportat împreună 24 de cazuri, potrivit autorităţilor medicale indiene.

Guvernul local a plasat Mumbai, Pune şi alte patru oraşe în regim de semi-carantină, închizând şcolile, universităţile, piscinele, sălile de sport şi centrele de fitness, iar spaţiile publice au anulat evenimentele publice şi procesiunile religioase până pe 31 martie.

Federaţiile şi sindicatele din industria de la Bollywood au anunţat că toate filmările prevăzute pentru producţii cinematografice şi de televiziune vor fi anulate începând de marţi până la sfârşitul acestei luni, în cadrul eforturilor depuse pentru a stopa răspândirea epidemiei.

Mumbai este "inima" Bollywoodului, una dintre cele mai mari industrii cinematografice din lumea întreagă, pentru care lucrează peste 230.000 de persoane.

UPDATE 18:03 Finlanda declară stare de urgenţă

Finlanda declară stare de urgenţă pentru a lupta împotriva epidemiei de coronavirus, urmând ca şcolile să fie închise, iar vizitele la căminele pentru vârstnici şi deplasările la instituţii să fie interzise, transmite dpa.

Prim-ministrul Sanna Marin a declarat că programul în 19 puncte, ce va fi aprobat oficial marţi, va permite şi închiderea imediată a frontierelor dacă va fi necesar, urmând să mai intre în ţară doar cetăţenii finlandezi care revin în ţară, precum şi transporturile de bunuri şi medicamente.

Şcolile şi universităţile vor rămâne închise de miercuri şi până la 13 aprilie.

UPDATE 17:55 UE ar putea aloca imediat între 28 şi 40 de miliarde euro pentru susţinerea firmelor afectate de coronavirus

Uniunea Europeană ar putea furniza imediat între 28 şi 40 miliarde euro pentru susţinerea firmelor mici şi mijlocii afectate de efectele pandemiei de coronavirus, estimează Banca Europeană de Investiţii (BEI), într-o scrisoare trimisă miniştrilor europeni de Finanţe, transmite Reuters.

Însă acest ajutor nu va fi suficient pentru a calma pieţele financiare subliniază BEI, care a făcut un apel pentru "garanţii suplimentare importante" din partea guvernelor statelor membre, garanţii pe care BEI ar putea să le utilizeze pentru a menţine deschis accesul la finanţare pentru IMM-uri.

În această scrisoare, trimisă duminică, BEI avertizează că activitatea economică din Europa se restrânge ca rezultat al deciziilor guvernamentale destinate limitării răspândirii virusului şi modificării comportamentului social.

"Pagubele economice rezultate sunt imediate şi extinse", scrie preşedintele BEI, Werner Hoyer în această scrisoare consultată de Reuters. "Avem nevoie de un răspuns economic puternic la criza coronavirusului. Evoluţiile economice şi financiare imediat în faţa noastră se apropie de un punct de cotitură. Dacă Europa vrea să îşi dovedească valoarea în situaţia actuală, trebuie să acţioneze la unison", se mai arată în scrisoarea preşedintelui BEI.

UPDATE 17:50 Comisia Europeană propune 'restricţionarea' călătoriilor 'non-esenţiale' spre UE pentru 30 de zile

Comisia Europeană a propus luni „restricţionarea” călătorilor 'non-esenţiale' spre Uniunea Europeană pentru o perioadă iniţială de 30 de zile, în contextul în care Europa a devenit noul epicentru al pandemiei cu noul coronavirus, transmit AFP şi Reuters.

„Cu cât vor exista mai puţine călătorii, cu atât mai bine vom putea limita răspândirea virusului”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o postare video pe Twitter, apoi într-o conferinţă de presă la Bruxelles după o videoconferinţă cu liderii G7.

Propunerea va trebui aprobată de şefii de stat sau de guvern ai statelor membre, care vor discuta la rândul lor marţi în videoconferinţă.

UPDATE 17:10 Irlanda îşi închide barurile pentru a stopa răspândirea epidemiei, cu o zi înainte de St. Patrick's Day

Irlanda îşi închide toate barurile începând de luni, după ce guvernul de la Dublin a decis să extindă setul de măsuri deja anunţate pentru a limita răspândirea noului tip de coronavirus, informează DPA.

Anunţul despre închiderea începând de luni a peste 7.000 de baruri din această ţară a fost făcut în contextul în care alte 40 de cazuri de coronavirus au fost confirmate duminică, cea mai mare cifră zilnică anunţată în Irlanda după ce primul caz a fost raportat în această ţară pe 29 februarie.

De asemenea, guvernul irlandez a cerut rezidenţilor să nu organizeze "petreceri în locuinţe private sau în alte clădiri, întrucât ele ar putea periclita sănătatea oamenilor".

UPDATE 16:00 Algeria suspendă legăturile cu Europa. Egiptul opreşte toate zborurile


Algeria a decis să suspende începând de joi legăturile aeriene cu toate ţările europene în încercarea de a limita răspândirea epidemiei de coronavirus nou, a declarat luni premierul Abdelaziz Djerad, în timp ce prim-ministrul egiptean Mostafa Madbouly a anunţat că Egiptul va opri de joi tot traficul aerian pe aeroporturile sale, relatează Reuters şi AFP.

Conform unui comunicat al biroului de presă al premierului algerian, măsura vizează toate "serviciile de transport de călători aeriene şi maritime cu destinaţia sau provenind din ţări din Europa". Guvernul algerian nu a oferit alte detalii.

"Această suspendare excepţională va fi însoţită de un dispozitiv de rapatriere a cetăţenilor noştri care călătoresc acum în ţările vizate", a adăugat comunicatul.

Algeria a anunţat duminică suspendarea temporară începând de luni a tuturor legăturilor aeriene şi maritime cu Franţa, unde trăieşte o numeroasă comunitate de algerieni. Ele au fost deja întrerupte cu Spania şi Italia.

Patru decese au fost înregistrate până în prezent în Algeria din cauza coronavirusului, conform celui mai nou bilanţ al Ministerului Sănătăţii. Până acum, 54 de cazuri de COVID-19 au fost confirmate în Algeria.

În Egipt, premierul a anunţat de asemenea că tot traficul aerian pe aeroporturile din ţară va fi oprit de joi şi până la 31 martie.

În această perioadă, Egiptul va dezinfecta hotelurile, a mai spus Mostafa Madbouly într-o conferinţă de presă, adăugând că turiştii care se află acum în ţară vor putea să îşi finalizeze vacanţa. Premierul a mai spus că rezervele strategice de mărfuri de bază ale Egiptului pot acoperi nevoile pe mai multe luni, aşa că nu trebuie ca oamenii să îşi facă provizii.

UPDATE 15:15 - Grecia a anunţat luni că orice persoană care vine din străinătate va intra două săptămâni în carantină, în timp ce navele de pasageri care vin din Italia nu mai au acces în porturile greceşti, măsuri menite să combată răspândirea coronavirusului.

De asemenea, autoritățile elene anunță închiderea tuturor centrelor comerciale, cu excepţia celor alimentare, farmaciilor, băncilor, benzinăriilor şi serviciilor de livrare de mâncare la domiciliu.

Anterior au fost deja închise barurile, restaurantele, centrele sportive şi au fost interzise adunările. Până în prezent, Grecia are 331 cazuri de infectare cu coronavirus confirmate şi patru decese, dar autorităţile sanitare se aşteaptă ca aceste cifre să crească.

Intrarea în carantină pentru 14 zile se va aplica pentru oricine intră în ţară, indiferent de naţionalitate, a precizat purtătoarea de cuvânt a guvernului de la Atena, Aristotelia Peloni. Închiderea centrelor comerciale este valabilă începând de miercuri.

Navele de pasageri venite dinspre Italia nu mai au acces în porturile greceşti, la fel ca şi navele de croazieră.

UPDATE 14:20 - Bilanţul deceselor în Iran a urcat la 853

Bilanţul deceselor provocate de noul coronavirus a ajuns la 853 în Iran, unde s-au înregistrat 129 de noi decese în ultimele 24 de ore, a anunţat luni pe Twitter un oficial din cadrul Ministerului Sănătăţii, adăugând că numărul total al infectărilor pe teritoriul acestei ţări a ajuns la 14.991, potrivit Reuters.

„În ultimele 24 de ore, am avut 1.053 de noi cazuri confirmate de coronavirus şi 129 de noi decese”, a scris Alireza Vahabzadeh pe Twitter.

Pentru a controla epidemia pe teritoriul Iranului, unde bilanţul deceselor este printre cele mai grave din afara Chinei, autorităţile au îndemnat oamenii să rămână în case.

„Pe baza datelor, am depăşit vârful epidemiei, dar sugerez în continuare oamenilor să rămână în locuinţe şi, în caz de urgenţă, să respecte toate protocoalele sanitare”, a declarat preşedintele Hassan Rouhani, potrivit televiziunii publice.

Numeroşi înalţi oficiali, politicieni, medici, lideri din cadrul forţelor de elită ale Gărzii Revoluţionare şi clerici au fost infectaţi cu noul coronavirus. Mai mulţi dintre aceştia, inclusiv doi înalţi clerici, au decedat, potrivit presei oficiale.

UPDATE 14:00 - În Spania, numărul cazurilor de infectare a ajuns la 8.744, iar cel al deceselor la 297

Numărul total al cazurilor de infecţie cu noul coronavirus în Spania a urcat luni la 8.744, dintre care aproape 1.000 în ultimele 24 de ore, a anunţat Fernando Simon, şeful Centrului naţional de alertă sanitară, potrivit Reuters.

Duminică numărul cazurilor de infecţie cu noul coronavirus era de 7.753, iar al deceselor de 288. Aceste date indică totuşi o încetinire în condiţiile în care Spania a înregistrat aproape 2.000 de noi cazuri înregistrate de sâmbătă până duminică.

Spania este a doua cea mai afectată ţară din Europa, după Italia, de epidemia COVID-19.

Populaţia sa de 47 de milioane de persoane se află sub un regim de restricţii parţiale pentru a reduce răspândirea noului coronavirus. Oamenii au permisiunea de a părăsi locuinţele numai pentru a merge la serviciu, la farmacii sau la spital.

Guvernul a adoptat măsuri pe scară largă, printre care folosirea dronelor pentru a trimite mesaje publice în care spaniolilor li se cere să meargă acasă, dar până în prezent nu a decis să închidă graniţele.

Spania este a cincea ţară în privinţa numărului de persoane infectate cu noul coronavirus, după China, Italia, Iran şi Coreea de Sud.

UPDATE 12:55 - Președintele Serbiei, mesaj dur pentru Europa

Preşedintele Serbiei a anunţat închiderea şcolilor şi universităţilor şi interzicerea tuturor competiţiilor sportive, începând de azi.

De asemenea, cu o atitudine plină de dramatism, liderul de la Belgrad a avut un mesaj dur pentru Europa.

Aleksandar Vucic, preşedintele Șerbiei: „V-aţi dat seama că marea solidaritate internaţională nu există. Solidaritatea europeană nu există. Este doar un basm pe hârtie. Astăzi am trimis o scrisoare oficială pentru că mă aştept la multe şi am cele mai mari speranţe în singura ţară care ne poate ajută în această situaţie dificială, iar aceasta este China.”

UPDATE 11:25 - Germania a început închiderea parţială a frontierelor sale

Poliţia germană a început luni dimineaţă controalele la frontierele sale cu cinci ţări, printre care Franţa, măsură prin care se va reduce masiv numărul intrărilor în cadrul luptei contra epidemiei cauzate de coronavirus, transmite AFP.

Horst Seehofer, German Interior Minister: „Nu pot spune decât că am auzit în mod repetat, de la membri ai guvernului, că acest lucru (controalele la graniţă) este real şi îl vom discuta în cadrul Comitetului de criză.”

De la ora locală 08:00 (07:00 GMT), vehiculele venind din Franţa, Austria, Elveţia, Danemarca şi Luxemburg au început să fie controlate de către poliţiştii germani, care nu lasă să treacă decât transportul de mărfuri şi pe lucrătorii transfrontalieri.

În capitala ţării, Berlin, au fost interzise începând de sâmbătă toate evenimentele publice şi private cu peste 50 de persoane, în încercarea de a stopa răspândirea coronavirusului.

Autorităţile locale au închis toate cinematografele, teatrele, sălile de concerte şi facilităţile sportive, inclusiv săli de sport şi studiouri de fitness, precum şi baruri, pub-uri, cazinouri şi cluburi, până cel puţin pe 19 aprilie. Restaurantele din Berlin vor rămâne deschise dacă se va păstra 1,5 metri distanţă între clienţi.

Pacienţii din spitale nu vor mai putea fi vizitaţi, conform noilor reguli, cu excepţia copiilor sub 16 ani şi a celor grav bolnavi. Bătrânii aflaţi în case de îngrijire nu vor mai putea primi vizitatori cu vârsta sub 16 ani.

UPDATE 11:20 - Un nou focar legat de o Biserică, în Coreea de Sud

Un nou focar de contaminare cu noul tip de coronavirus legat de o Biserică a apărut în Coreea de Sud, au anunţat luni autorităţile, care au informat despre 46 de cazuri de infectare în cadrul acestei congregaţii, informează AFP.

Biserica Grace River Church din Seongnam, oraş situat la circa 20 de kilometri sud de Seul, şi-a închis uşile duminică, după ce o treime dintre cei 135 de enoriaşi ai săi au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19, inclusiv pastorul şi soţia sa.

Această congregaţie religioasă a continuat să oficieze slujbe în pofida apelurilor guvernului la evitarea oricărei reuniuni publice şi în special religioase.

Mai mult de 60% dintre cele 8.200 de cazuri de Covid-19 înregistrate în Coreea de Sud au legătură cu Biserica Shincheonji de Jesus, organizaţie considerată de unii o sectă. Una dintre adeptele ei a asistat la patru ceremonii religioase în oraşul Daegu, devenit epicentrul epidemiei, înainte de a fi diagnosticată drept purtătoare de virus.

Centrele coreene pentru controlul şi prevenţia bolilor (KCDC) au anunţat luni că pe teritoriul ţării au fost înregistrate alte 74 de noi cazuri, mai puţine decât cele 100 înregistrate cu o zi înainte.
75 de persoane au murit în Coreea de Sud din cauza coronavirusului. Coreea de Sud a fost cel mai mare focar de epidemie de COVID-19 după China, unde virusul a dispărut.

UPDATE 11:05 - Mai multe ţări din America Latină şi-au închis frontierele

Columbia, ţară care a anunţat 45 de cazuri de Covid-19, şi-a închis începând de luni frontierele pentru vizitatorii străini, permiţând intrarea pe teritoriul său doar a cetăţenilor columbieni şi a rezidenţilor, care se vor plasa în autoizolare timp de 14 zile, a anunţat duminică preşedintele Ivan Duque, potrivit AFP.

Columbienii şi cetăţenii străini care locuiesc în Columbia pot intra în ţară, însă vor fi plasaţi „în izolare preventivă obligatorie pentru 14 zile la domiciliu”, conform preşedintelui Duque.

Columbia a anunţat duminică 21 de noi cazuri confirmate de Covid-19, bilanţul total ajungând la 45, dintre care cele mai multe, 19, la Bogota.

Duminică, preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a anunţat că locuitorii din şapte regiuni administrative ale Venezuelei, printre care şi Caracas, vor rămâne în case începând de luni, într-o încercare de a stopa răspândirea coronavirusului. Ei vor putea să-şi părăsească domiciliul doar din motive de primă necesitate.

Venezuela (30 de milioane de locuitori) a înregistrat 17 cazuri confirmate de Covid-19 şi niciun deces legat de această boală, a precizat preşedintele socialist.

Preşedintele Nicolas Maduro, care a precizat că se inspiră din modul în care a acţionat China - unul dintre principalii săi aliaţi - pentru stoparea epidemiei, a dat asigurări că singura soluţie e să-i oblige pe venezueleni să rămână în case.

Ecuadorul, care număra duminică 37 de cazuri confirmate de Covid-19, dintre care două decese, a interzis de asemenea intrarea cetăţenilor străini pe teritoriul său pentru o perioadă de 21 de zile, a închis şcolile şi a interzis adunările de peste 30 de persoane.

Guatemala s-a închis duminică şi faţă de Europa după ce a înregistrat un prim deces pe teritoriul său, cel al unui cetăţean guatemalez în vârstă de 85 de ani care se întorsese din Spania, potrivit unui anunţ al ministrului sănătăţii, Hugo Monroy. Cetăţenii chinezi, sud-coreeni sau iranieni aveau deja interdicţie de a pătrunde pe teritoriul Guatemalei.

Peru a declarat stare de urgenţă la nivel naţional timp de 15 zile pentru a stopa răspândirea noului coronavirus. În Peru s-au înregistrat 71 de cazuri de Covid-19, majoritatea celor infectaţi fiind cetăţeni care s-au întors din Europa.

UPDATE 10:55 - Testul clinic din SUA pentru evaluarea unui vaccin începe luni la Seattle

Un test clinic pentru evaluarea unui vaccin menit să protejeze contra noului coronavirus va începe luni, a anunţat Associated Press, citând un demnitar guvernamental american, transmite Reuters.

Primul participant la test, care este finanţat de Institutul Naţional pentru Medicină şi are loc la Institutul pentru Studii Medicale din Seattle (nord-vestul SUA), va primi luni doza experimentală.

Va dura între 12 şi 18 luni pentru a valida complet orice potenţial vaccin.

UPDATE 9:40 - China a raportat de trei ori mai multe cazuri importate faţă de cele autohtone

China a raportat luni 12 cazuri importate de coronavirus faţă de doar patru cazuri autohtone, într-un moment în care autorităţile de la Beijing întăresc măsurile de carantină vizând persoanele venite din străinătate, informează AFP.

China, ţara de unde a pornit epidemia la sfârşitul anului 2019, numără până în prezent 123 de cazuri de contaminare provenite din străinătate, cifră care trebuie pusă în legătură cu bilanţul total de 80.860 de infecţii, potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii din această ţară.

Cele patru cazuri detectate în China au fost raportate toate în Wuhan (centru), epicentrul virusului, plasat la propriu în carantină de la sfârşitul lui ianuarie.

Este pentru a treia zi consecutiv când cazurile importate depăşesc numărul contaminărilor interne.

Autorităţile au raportat totodată 14 decese în decursul ultimelor 24 de ore, faţă de 10 anunţate duminică. Bilanţul total al deceselor provocate de coronavirus în China a ajuns la 3.213, potrivit cifrelor oficiale.

Autorităţile de la Beijing au anunţat duminică că persoanele care sosesc în capitala chineză din străinătate vor fi plasate în centre de carantină începând de luni.

Până în prezent, călătorii care veneau din străinătate aveau obligaţia să se autoizoleze la domiciliu timp de două săptămâni, dar de acum înainte, doar persoanele care fac dovada existenţei unor "circumstanţe speciale" nu vor fi trimise în aceste structuri.

UPDATE 9:35 - Germania mizează pe colaborare pentru producerea unui vaccin după ce SUA ar fi oferit bani pentru 'exclusivitate'

Oficiali germani au subliniat luni că doresc o abordare de tip colaborare în cercetările pentru crearea unui vaccin împotriva noului coronavirus, după informaţii conform cărora administraţia SUA a oferit o mare sumă de bani unei companii germane care lucrează la producerea unui vaccin pentru ca acesta să fie accesibil doar pentru uzul exclusiv al SUA, informează luni dpa.

Citând surse din guvernul german, Welt am Sonntag a informat duminica aceasta că preşedintele american Donald Trump a abordat cercetători ai companiei farmaceutice germane CureVac, cu sediul în Tuebingen, şi a încercat să-i atragă să lucreze pentru SUA.

„Cercetătorii germani sunt lideri în dezvoltarea de medicamente şi vaccinuri, în colaborări pe plan global. Nu le putem permite altora să achiziţioneze în mod exclusiv rezultatele cercetărilor lor. Vom învinge virusul doar împreună, nu unul împotriva celuilalt”, a declarat ministrul german de externe Heiko Mass pentru grupul media Funke, luni.

Potrivit Welt am Sonntag, Donald Trump a oferit 1 miliard de dolari explicit pentru a asigura orice viitor vaccin „exclusiv pentru SUA”. Cotidianul german a informat că executivul german a contracarat oferta SUA prin propriile sale fonduri, în încercarea de a ţine compania în Germania.

Atunci când a fost abordat pentru un comentariu, Ministerul german al Sănătăţii a făcut referire la o declaraţie făcută mai devreme pentru acest cotidian.

„Guvernul doreşte foarte tare ca vaccinul împotriva noului coronavirus să fie dezvoltat în Germania şi în Europa. Guvernul poartă discuţii intense asupra acestui lucru, inclusiv cu reprezentanţii companiei CureVac”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

Într-un articol de luni din cotidianul Mannheimer Morgen, investitori ai CureVac afirmă că nu vor lua niciodată în considerare să lucreze la un vaccin exclusiv pentru SUA.

La Washington, un oficial american de rang înalt a declarat că ei „nu sunt la curent cu acest articol sau cu informaţiile care au stat la baza lui”.

UPDATE 9:30 - Barurile şi restaurantele din New York nu vor mai servi decât 'la pachet'

Primarul metropolei americane New York, Bill de Blasio, a anunţat duminică seara că va semna luni un decret prin care va sista servirea clienţilor în baruri, restaurante şi cafenele, cu excepţia vânzărilor la pachet, transmite AFP. Localurile de noapte, cinematografele, teatrele şi sălile de concert vor fi închise.

Măsurile pentru limitarea răspândirii coronavirusului urmează să intre în vigoare marţi la ora 09:00, a precizat primarul celui mai mare oraş american.

Primarul anunţase deja ceva mai devreme, duminică, închiderea tuturor şcolilor începând de luni, până la 20 aprilie.

Sistemul de educaţie din New York este cel mai mare din Statele Unite, cuprinzând aproape 1800 de şcoli.

Preşedintele consiliului municipal, Corey Johnson, şi principalul sindicat al personalului didactic, UFT, au făcut presiuni asupra lui de Blasio să ia măsuri similare celor din Italia sau Franţa, după ce districtele şcolare din Los Angeles, Seattle şi Washington, unde învaţă milioane de elevi, au închis şcolile înaintea New Yorkului.

Primarul a insistat până la un anumit punct, avertizând că închiderea şcolilor va avea efecte în cascadă, mai grave decât transmiterea coronavirusului de către elevi.

UPDATE 7:50 - Guvernul spaniol anunță noi restricții pentru combaterea epidemiei

În Spania, numărul deceselor provocate de coronavirus s-a dublat în doar o zi. În încercarea de a încetini răspândirea virusului, Guvernul a anunțat noi restricții.

Oamenii vor putea ieși din casă doar pentru activități strict necesare, precum cumpărarea de alimente și medicamente sau pentru a merge la muncă. Toate vizitele la prieteni ori rude sunt interzise. Cei care nu respectă aceste reguli riscă să fie amendați.

Polițist, către un spaniol amendat: „Crezi că e o glumă? Nu e de glumă! Atunci nu înţelegi nimic din ce se întâmplă! Nu e voie să fiţi pe stradă fără un motiv întemeiat. E grav. Mor oameni! Nu e o glumă!”

În Europa, Spania are cele mai multe cazuri de îmbolnăvire, după Italia.

Al Goodman,correspondent CNN la Madrid: „Madridul e de acum oraș-fantomă. Acesta piață de delicatese ar trebui să freamăte de lume la această ora. Dar a fost închisă, la fel că și barurile și restaurantele. Totuși, poți găși cu ușurință un taximetru pe trei roți.”

La cumpărături poate să meargă câte un membru din fiecare familie.

Antonio Sacristan, medic: „Sunt îngrijorat într-o măsură rezonabilă, dar și oarecum optimist că situația va putea fi controlată mai rapid decât se crede.”

Un măcelar susține că oamenii cumpără mai mult decât de obicei, dar, deocamdată, nu duce lipsa de marfă.

Luis Mariano Araujo, măcelar: „Guvernul a avertizat că situația se va înrăutăți. Nu știm ce urmează și ce amploare va lua.”

Pentru a stopa răspândirea noului virus, Portugalia își închide pentru turiști granița cu Spania. Măsură va fi valabilă pentru cel puțin o lună.

UPDATE 7:20 - OMS a anunțat 11.000 de noi cazuri într-o singură zi

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a înregistrat 10.982 de cazuri noi de coronavirus în lume într-o singură zi, duminică, ceea ce creşte bilanţul total al acestei noi boli la 153.517 de cazuri, informează EFE.

Dintre toate, doar 27 corespund Chinei, ceea ce a înseamnă însă o uşoară revenire în comparaţie cu cazurile raportate în ultimele zile din această ţară.

Numărul deceselor provocate de COVID-19 este acum de 5.535 şi dintre acestea 343 de decese au avut loc în ultimele 24 de ore.

Gravitatea situaţiei din Italia, cea mai afectată ţară, continuă să se accentueze, cu 3.497 de cazuri noi înregistrate în ultima zi, cu un total de 21.157 de cazuri şi 1.441 de decese (173 într-o singură zi).

Nouă ţări noi au raportat cazuri, crescând la 144 numărul ţărilor sau teritoriilor afectate.

Mai multe ţări europene au raportat aproape 1.000 de cazuri noi într-o singură zi.

Pe acest continent, a doua cea mai îngrijorătoare situaţie se produce în Spania, cu 1.522 de cazuri raportate duminică la OMS, cu un total de 5.753 de îmbolnăviri.

Această situaţie a determinat mai multe guverne să întărească măsurile şi să opteze pentru închiderea frontierelor, carantine totale sau parţiale la nivel naţional şi restricţii privind transportul aerian pentru a încetini propagarea virusului şi importarea mai multor cazuri.

Statele Unite au raportat un total de 1.678 de contaminări, dar niciunul în ultimele 24 de ore.

În schimb, răspândirea rămâne foarte puternică în Iran, unde există 12.729 de cazuri, dintre care 1.365 numai în ultima zi.

UPDATE 7:15 - Trump le cere oamenilor să înceteze cumpărăturile disperate şi să se relaxeze

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, i-a îndemnat pe oameni să nu mai cumpere în disperare alimente şi alte provizii pe fondul crizei coronavirusului, relatează DPA.

"Nu trebuie să cumpăraţi atât de mult", a spus el într-o conferinţă de presă la Casa Albă. ''Relaxaţi-vă''.

Trump a menţionat că a vorbit cu directorii de retail, al căror mesaj către publicul american este să "cumpere un pic mai puţin, vă rog". Şi a primit din partea acestora asigurări că magazinele vor rămâne deschise şi că lanţul de aprovizionare este sănătos.

"Nimeni din ţară nu are nevoie să cumpere produse de primă necesitate", a adăugat preşedintele.

Mesajul său vine în timp ce locuitorii Statelor Unite au golit rafturile unui supermarket de conserve şi hârtie igienică
 

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
168 de cazuri de coronavirus în România. Un deputat a fost confirmat cu virusul
168 de cazuri de coronavirus în România. Un deputat a fost confirmat cu virusul

Sunt 168 de persoane infectate cu virusul COVID 19. 29 au fost raportate doar luni. În continuare, cei mai mulţi bolnavi rămân în Capitală şi sunt persoane care fie s-au întors dintr-o ţară grav afectată, fie au luat de la alţi bolnavi.

Violeta Alexandru: Va urma un prim val de măsuri pentru angajatori şi pentru angajaţii nevoiţi să intre în şomaj tehnic
Violeta Alexandru: Va urma un prim val de măsuri pentru angajatori şi pentru angajaţii nevoiţi să intre în şomaj tehnic

Executivul pregăteşte un prim val de măsuri pentru angajatori, dar şi pentru angajaţii nevoiţi să intre în întrerupere temporară a activităţii, a scris ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.

Informaţii şi alerte false despre coronavirus. Planul pus la cale în Rusia
Informaţii şi alerte false despre coronavirus. Planul pus la cale în Rusia

Informaţii şi alerte false despre coronavirus. Planul pus la cale în Rusia

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.