Măsuri privind gestionarea crizei generate de coronavirus, anunțate de Comisia Europeană

Ultima actualizare: 16-03-2020 14:07
coronavirus UE
Shutterstock

Comisia Europeană a prezentat statelor membre instrucțiuni cu privire la măsurile de gestionare a frontierelor în contextul COVID-19.

Scopul este de a proteja sănătatea cetățenilor, de a asigura servicii adecvate persoanelor care trebuie să călătorească iar bunurile și serviciile esențiale rămân disponibile.

Protejarea sănătății

 

Instrucțiunile principale în ceea ce privește persoanele sunt că cei identificați ca fiind expuși riscului de a răspândi Covid-19 ar trebui să aibă acces la îngrijiri medicale adecvate, fie în țara de sosire, fie prin acord în țara de plecare.

Toate controalele la frontieră ar trebui aplicate în mod proporțional și în scopul protejării sănătății populației.

Statele membre trebuie să își primească întotdeauna cetățenii și rezidenții și să faciliteze tranzitul altor cetățeni și rezidenți care se întorc acasă.

Cu toate acestea, ei pot lua măsuri, cum ar fi necesitatea unei perioade de auto-izolare, dacă impun aceleași cerințe propriilor cetățeni.

Este posibil ca tuturor persoanele care intră pe teritoriul național să li se facă controale de sănătate fără introducerea oficială a controalelor la frontierele interne.

Diferența dintre controalele normale de sănătate și controalele la frontieră este posibilitatea de a refuza intrarea.

Statele membre pot reintroduce controale la frontieră internă din motive de politică publică, care, în situații extrem de critice, pot include sănătatea publică.

Astfel de controale la frontieră ar trebui organizate în așa fel încât să se prevină apariția de cozi , care riscă să crească răspândirea virusului.

Statele membre ar trebui să se coordoneze pentru a efectua screeningul de sănătate doar pe o parte a frontierei.

Statele membre ar trebui să ușureze facilitățile de trecere transfrontalierilor, în special, dar nu numai a celor care lucrează în sectorul îngrijirii sănătății și a alimentelor dar și a altor servicii esențiale (de exemplu, îngrijirea copilului, îngrijirea vârstnicilor, personalul critic pentru utilități).

Asigurarea fluxului de bunuri și servicii esențiale

 

Libera circulație a mărfurilor este esențială pentru a menține disponibilitatea mărfurilor. Acest lucru este crucial în special pentru serviciile esențiale, cum ar fi livrările de hrană, inclusiv animale, echipamentele medicale și de protecție.

Măsurile de control nu ar trebui să provoace perturbări grave ale lanțurilor de aprovizionare, ale serviciilor esențiale de interes general și ale economiilor naționale și ale economiei UE în ansamblu.

Statele membre ar trebui să desemneze benzile prioritare pentru transportul de marfă (de exemplu, pe „benzile verzi”).

În aceeași ordine de idei, un mediu de muncă sigur pentru lucrătorii din transport, inclusiv șoferii de camioane și trenuri, piloții și echipajele aeriene este un factor esențial pentru a asigura circulația adecvată a mărfurilor și a personalului esențial.

Nu trebuie să se impună certificări suplimentare mărfurilor care circulă legal pe piața unică a UE. Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor, nu există dovezi că alimentele sunt o sursă sau o sursă de transmisie a Covid-19.

Orice restricții planificate legate de transport ar trebui notificate Comisiei și tuturor celorlalte state membre în timp util.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 19.00 – 22 Octombrie 2021

45:51
Alt Text!
La Măruță
La Maruta – 22 Octombrie 2021

01:26:33
Alt Text!
Doctor de bine
Dr. Brândușa Petruțescu, medic primar alergolog imunolog: ”Limităm infecțiile respiratorii dacă aerisim și dezinfectăm suprafețele

15:34
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!