Studiu: 39% dintre români ar vrea să plece în vacanță chiar înainte de venirea verii
Cei doi ani de pandemie nu au reuşit să ne facă mai chibzuiți, ori mai precauți, potrivit unui studiu care a analizat comportamentul cetățenilor din Europa de Est.
Datele au scos la iveală faptul că nu avem economii, dimpotrivă, am risipit mai mult odată cu această criză sanitară. Iar când vine vorba despre călătorii, ne facem liniștiți planuri de vacanță în ciuda pericolului și a restricțiilor.
Situația incertă a făcut ca în ultimele trei luni mai mult de 70% dintre est-europeni să nu călătorească în afara țării, așa că mulți abia așteaptă să își facă bagajele. După greci, suntem cei mai nerăbdători să trecem granițele. 39% dintre români ar vrea să plece chiar înainte de venirea verii.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În privința banilor același studiu arată că doar 5 la sută dintre români au reușit să pună bani deoparte în pandemie. Suntem pe ultimul loc în Europa de Est, la acest capitol.
Cei mai chibzuiți sunt cehii, care în procent de 23 la sută au economisit în timpul crizei sanitare.
Adrian Benţa, Analist financiar: "Tendința a fost la începutul pandemiei de a achiziţiona cantităţi industriale de bunuri alimentare sau de bunuri de folosinţă imediată, ulterior a scăzut. Trebuie să amintim că suntem şi printre cei mai săraci din Europa și avem cele mai mici economii".
Impactul pandemiei a fost resimţit şi de cei care au împrumuturi la bănci. Cehii şi polonezi se descurcă mai bine să îşi plătească ratele, în vreme ce românii au fost cei mai afectaţi. Mai mult de jumătate nu au putut să înapoieze creditele.
Romulus Oprică, sociolog: "Încă nu cred că putem spune că am învățat ceva! Din perspectiva comportamentului individual l-am radicalizat mai degrabă, ceea ce făceam înainte, facem cu atât mai mult azi, deci nu cred că s-a schimbat ceva esenţial în comportamentul oamenilor".
Autorii studiului atrag atenția și că presiunea economică reprezintă un motiv important de stres, care ne afectează în egală măsură.
Sursa: Pro TV
Etichete: romani, bani, coronavirus, studiu, calatorii, economii,
Dată publicare:
18-01-2022 18:13