Sfatul psihologilor. Cum ne păstrăm calmul în pandemia de coronavirus

Dată publicare: 17-03-2020 11:06
Dată actualizare: 17-03-2020 11:11


Sfatul psihologilor. Cum ne păstrăm calmul în pandemia de coronavirus

Covid-19 provoacă panică și devine tot mai greu să facem față stresului, cu numărul de victime care crește de la o clipă la alta și restricțiile din ce în ce mai dure care ni se impun. Psihologii au însă câteva ”trucuri” despre cum să ne păstrăm calmul.

 

Noul coronavirus a îmbolnăvit până acum peste 180.000 de oameni și a provocat moartea a mai bine de 7.000 de personae. În România, s-au înregistrat marți 184 de cazuri de Covid-19.

Aceasta este o cauza principală de stres pentru oameni care, în lipsa unei comunicări coerente din partea autorităților statului pot dezvolta stări de anxietate și atacuri de panică.

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, președinte și fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI), în stare de stres, organismul nostru direcționează cea mai mare parte din energie către organele și procesele fiziologice care se ocupă cu instinctul de supraviețuire (exemplu: suprarenalele, adrenalina, cortizolul, inima, circulația sângelui, respirația, oxigenarea, musculatura). 

Cum ne afectează stresul

“Cu cât stăm mai mult în acest proces, cu atât avem mai puțină energie pentru organele, glandele și procesele fiziologice care se ocupă cu regenerarea celulară. Rezultatul este scăderea sistemului imunitar.

Forfota mentală direcționată în acest mod, face ca energia necesară organismului pentru a se apăra de agenți periculoși pentru sănătatea noastră să fie consumată pentru apărarea împotriva unor iluzii.

Stresul reprezintă o stare care ne cuprinde ființa pe toate planurile, mental, emoțional și fizic. De fapt stresul în sine nu este o ”boală”, nu este ceva ce există în mod palpabil, ci presupune în sine reacția noastră mentală interpretativă la stimulii exteriori sau interiori.

Astfel, îngrijorările imaginare legate de ce s-ar putea întâmpla (în viitorul apropiat sau mediu) pe care le rulăm mental, perfecționismul și nerăbdarea, ne pot produce în mod inutil o stare de panică bazată pe mai nimic”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

9 sfaturi pentru a ne păstra calmul în această perioadă

Totodată, specialistul ne oferă 9 sfaturi prin care ne putem păstra calmul în toate această perioadă de neliniște cauzată de fenomenul Coronavirus:

1. Renunță la îngrijorări imaginare, pentru că țin de un viitor pe care nu-l cunoști!

2. Renunță la nemulțumiri mărunte și crește-ți recunoștința pentru ceea ce ai, știi și poți deja sau poți căuta, întreba și învăța.

3. Rămâi cu atenția pe ce este cu adevărat important: sănătatea, relaxarea, recunoștința, familia, iubirea.

4. Menține constant un stil de viață sănătos pentru a-ți susține sistemul imunitar (mod de gândire util/bazat pe prezent, realitate palpabilă, mișcare fizică, alimentație echilibrată, socializare de calitate, hobby-uri).

5. Redu consumul de carne - procesarea ei consumă mai mult din energia organismului decât procesarea vegetalelor, hormonii de stres eliminați de animalul ucis trec în corpul nostru, având ca rezultat creșterea necontrolată a stării de panică.

6. Respectă cu această ocazie viața altor ființe, respectă curățenia, mediul înconjurător și echilibrul natural.

7. Petrece mai mult timp cu familia, prietenii, cu tine însuți.

8. Citește, citește, citește!

9. Abordează constant (zilnic) orice metodă de relaxare ți se potrivește: mișcare fizică, cititul unei cărți, un film bun, un hobby, meditație, respirație, training mental, mindfulness, psihoterapie, NLP, tehnici energetice, yoga, timp de calitate cu persoane de la care ai ceva de învățat etc.

 

Sursa: StirilePROTV

Tags: coronavirus,


VIDEO PROTVPLUS.RO