Evenimente interzise și măsuri stricte de prevenție. Ce reguli trebuie să urmezi pentru a te feri de coronavirus

×
Codul embed a fost copiat

Cu un număr al cazurilor de infectare în creștere, autoritățile au luat decizii fără precedent.

UPDATE ora 14.50. Tot mai multe instituții iau măsuri pentru împiedicarea răspândirii cazurilor de coronavirus în România.

Federaţia Română de Fotbal a decis, joi, suspendarea tuturor competiţiilor fotbalistice pe teritoriul României până la 31 martie având în vedere deciziile luate în ultimele zile de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă privind pericolul epidemic pe care-l reprezintă virusul COVID-19.

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti anunţă că, în perioada 12 - 27 martie, cu posibilitatea prelungirii, suspendă activităţile de relaţii cu publicul, în contextul coronavirusului.

IŞMB precizează că petiţiile, cererile, reclamaţiile se pot trimite în această perioadă exclusiv online, la adresa de email [email protected].

Citește și
Strazi dezinfectate
Străzile din București, spălate cu soluții dezinfectate „pe bază de clor activ şi biocid”
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

Primăria Sectorului 3 nu mai lucrează cu publicul începând de vineri, potrivit unui comunicat al acestei instituţii. "Primăria Sectorului 3 îi informează pe cetăţeni că începând de vineri, 13 martie, nu mai lucrează cu publicul în sediul din Calea Dudeşti nr. 191 şi în cele trei sedii ale Direcţiei Generale de Impozite şi Taxe Locale. Totodată, Primăria Sectorului 3 solicită cetăţenilor să folosească instrumentele digitale pe care le pune la dispoziţie pentru a interacţiona cu instituţia în vederea prevenirii răspândirii infecţiei cu Coronavirus (COVID-19)", informează autoritatea locală.

Totodată, Autoritatea Navală Română (ANR) a anunţat, joi, că navele comerciale sosite din porturi din zonele de risc epidemiologic cu COVID-19, roşii şi galbene, rămân în carantină în rada exterioară a portului până la împlinirea celor 14 zile de la părăsirea teritoriilor respective sau de la îmbarcarea marinarilor din zonele de risc.

---

Evenimentele culturale, artistice, sportive și religioase care se desfășoară în spații închise, la care participă mai mult de 100 de persoane, au fost interzise, cel puțin până la sfârșitul lunii.

Vizate sunt inclusiv slujbele religioase.

”Nu trebuie neapărat să intre toată lumea în lăcașul de cult, o parte poată să urmărească slujba de afară, prin difuzoare, acest lucru se poate face. Dar, în interior, maxim 100 de persoane”, explică Raed Arafat.

Pe lista evenimentelor cu peste 100 de invitați care au fost interzise sunt inclusiv nunțile, botezurile și alte ceremonii care urmau să aibă loc în cantine și restaurante.

Reguli stricte au fost luate și pentru ceremoniile cu un număr mai mic de 100 de participanți. Proprietarii saloanelor în care se organizează petreceri, de pildă, trebuie să aibă o încăpere specială unde să fie izolați cei care prezintă simptomele infecției cu coronavirus.

”La fiecare toaletă avem dispensere, prosoape sterile, iar în situația în care se găsește un om ce prezintă anumite simptome va fi separat imediat față de restul, până la sosirea unui echipaj de intervenție”, spune reprezentantul unui local.

”Participanții să se spele pe mâini din când în când, să evite să dea mâinile sau să intre într-un contact, ceea ce, de exemplu, la o nuntă se întâmplă foarte frecvent și este greu să spui într-un eveniment cum ar fi nuntă ”nu vă îmbrățișați, nu vă pupați””, explică o specialistă DSP.

Spectacole transmie online

Potrivit hotărârii Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență muzeele vor fi închise publicului până pe 31 martie.

În sălile de teatru și cinema, spectacolele și proiecțiile cu peste 100 de spectatori au fost interzise.

”Dacă un cinematograf are o sală pentru 150 de persoane, limitează vânzarea biletelor la 100”, explică Raed Arafat.

Mai multe teatre și-au suspendat deja spectacolele, iar altele caută soluții să le transmită pe internet.

”Vom avea transmisiuni live ale unor concerte, chiar dacă publicul nu va fi în sală, ne adresăm publicului de acasă sau din fața telefonului”, spune reprezentantul unei instituții culturale.

Autoritățile au anunțat că mall-urile și marile magazine rămân deschise. La cumpărături, oamenii ar trebui să păstreze o distanță de cel puțin un metru între ei.

Ca să evite aglomerația în orașe, când oamenii merg și se întorc de la serviciu, firmelor cu peste 100 de angajați li se recomandă să își ajusteze programul de lucru.

”Recomandarea se aplică la nivelul muncipiului București și a muncipiilor reședință de județ, începând de mâine, 12 martie, până la data de 31 marti, cu posibilitate de prelungire. Recomandarea prevede că programul de începere să fie stabilit în trei intervale orare. De exemplu, să înceapă o parte din personal la ora 8, o parte la ora 9, o parte la ora 10. Și același lucru, plecarea să fie decalată consecutiv, la trei ore”, a mai precizat Raed Arafat.

În instituțiile publice, regula este obligatorie. Cozile lungi la care oamenii s-au așezat ca să-și achite taxele în Târgu Mureș, ori cele din Alba de la Serviciul de Pașapoarte și Permise Auto au risc epidemiologic major și trebuie evitate.

Mulți însă nu conștientizează asta.

”Fluxul este undeva la 900- 1.000 de persoane pe zi”, explică reprezentantul unei instituții publice.

Termenul de plată a dărilor ar putea fi prelungit

Ca să evite aglomerația de la ghișeele de taxe și impozite, mai multe primării, printre care și cea a Capitalei, au cerut Ministerului de Finanțe să prelungească termenul până la care oamenii beneficiază de reduceri, dacă își achită dările pe tot anul.

”Vă dați seama ce sursă de răspândire a virusului este la cozi, la administrația financiară. Pe cât posibil, nu trebuie doar să ne spălăm pe mâni, să ne dăm cu dezinfectant, să închidem școlile, să reducem activitatea, ci și să evităm aglomerația”, a declarat Gabriela Firea.

Cine nu respectă regulile stabilite de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență riscă amenzi de mii de euro și chiar dosare penale.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
Marcel Vela: Se închid mai multe puncte de trecere a frontierei
Marcel Vela: Se închid mai multe puncte de trecere a frontierei

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, anunţă închiderea temporară a mai multor puncte de trecere a frontierei la graniţa României cu Ungaria, Ucraina, Bulgaria, Serbia şi Republica Moldova.

Străzile din București, spălate cu soluții dezinfectate „pe bază de clor activ şi biocid”
Străzile din București, spălate cu soluții dezinfectate „pe bază de clor activ şi biocid”

În sectorul 6, spălarea carosabilului se realizează cu soluţii dezinfectante, a anunţat primarul Gabriel Mutu.

Se închid șapte puncte de trecere a frontierei între România și Serbia. Care sunt acestea
Se închid șapte puncte de trecere a frontierei între România și Serbia. Care sunt acestea

Autorităţile sunt pregătite să închidă şapte puncte de trecere a frontierei între România şi Serbia, de comun acord cu ţara vecină, în contextul numărului mare de infecţii cu coronavirus în Europa. Măsura ar urma să intre în vigoare joi dimineaţă.

Recomandări
Uniunea Europeană a adoptat prima sa legislație împotriva violențelor la adresa femeilor. Motivul pentru care lipsește violul
Uniunea Europeană a adoptat prima sa legislație împotriva violențelor la adresa femeilor. Motivul pentru care lipsește violul

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat marţi prima legislaţie europeană menită să combată violenţele la adresa femeilor, un text ce exclude însă violul, în lipsa unui acord asupra unei definiţii comune, informează AFP.  

Kievul anunță că a dejucat un nou complot rus de asasinare a lui Zelenski. Planul pus la cale de Moscova | VIDEO
Kievul anunță că a dejucat un nou complot rus de asasinare a lui Zelenski. Planul pus la cale de Moscova | VIDEO

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță că a dejucat planurile unei rețele de agenți ruși de a-l asasina pe președintele Ucrainei și a altor reprezentanți ai celei mai înalte conduceri politico-militare a statului.

Furtuni puternice lovesc România. Cod galben de ploi torențiale, grindină și descărcări electrice în 25 de județe. HARTĂ
Furtuni puternice lovesc România. Cod galben de ploi torențiale, grindină și descărcări electrice în 25 de județe. HARTĂ

Meteorologii au emis, marţi, o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, pentru 25 de judeţe, până aproape de miezul nopţii. Vor cădea şi 40 de litri de apă pe metru pătrat.