Studenții se vor întoarce la cursuri din februarie. Care universități deschid amfiteatrele

25-01-2021 20:00


După aproape un an în care au făcut cursuri online, studenţii se pregătesc să se întoarcă în amfiteatre, din luna februarie.

 

Multe universităţi din ţară vor începe activităţile față în faţă, pentru lucrări practice, stagii, şi seminarii, iar cursurile fie vor rămâne online, sau în sistem hibrid. Primele care au făcut acest anunţ, au fost şcolile de medicină, mai ales că mare parte dintre studenţi s-au vaccinat deja.


La Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara jumătate dintre cei peste cinci mii de studenţi români s-au vaccinat împotriva COVID-19. De pe 15 februarie, când începe al doilea semestru, tinerii se vor întoarce la facultate pentru lucru în laborator şi stagii practice. O parte dintre cursurile teoretice se vor face în amfiteatre - la fel ca înainte de pandemie - dar vor fi şi unele care se vor desfăşura în continuare online.


Octavian Crețu, rector UMF Timișoara: „În online e mai greu să relaţionezi cu un pacient şi erau mai mult prezentări de caz şi chestii simulate şi nu un pacient real. Acum noi îi rugăm pe studenţi să facă gărzi astfel încât în serviciul de gardă, unde numărul de pacienţi este foarte mare, să vadă aceşti pacienți, şi astfel vom recupera partea de abilităţi."


Victor Buciu, student UMF Timișoara: „Eu mă aflu în anul 5 iar în semestrul 2 de anul trecut am făcut materiile chirurgicale, care bineînţeles nu se pot aplica decât în cadrul unei secţii sau a unui bloc operator. Din nefericire, pierzând aceste materii, voi avea un timp şi o experienţă mai dificilă pentru a acapara acea informaţie ulterior."

În semestrul al doilea cursurile se vor întoarce în amfiteatre şi laboratoare şi la Universitatea Politehnică din Timişoara, în prima fază pentru studenţii din anul 1 şi din anul 4.

Florin Drăgan, rector Universitatea Politehnică Timișoara: „E important să se întoarcă la laboratoare pentru ca să nu piardă componenta aceasta de faţă în faţă şi de lucru direct pe anumite instalaţii."

La Iași și Cluj se merge în sistem hibrid

În Iaşi - pe de altă parte - majoritatea facultăţilor vor începe semestrul al doilea al anului universitar în sistem hibrid.

La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, tinerii au fost împărțiți în două grupe. Una va veni la cursurile din amfiteatre, iar cealaltă va participa la ele online. La fiecare două săptămâni se face rocada.


Gerard Jităreanu, rector USAMV Iași: „Vom începe cu anii 1 şi anii terminali timp de 7 săptămâni, activitate on-site, atât cursurile cât şi lucrările practice se vor desfăşura fata în faţă. Ceilalţi studenţi din anii intermediari vor desfăşura activitate online, dar numai parte de cursuri."

Tot în sistem hibrid vor începe cursurile Politehnica din Iaşi şi Facultatea de Medicină.

La fel se va întâmpla şi la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca.


Daniel David, rector Universitatea Babeş Bolyai: „Foarte multe facultăţi au început cu varianta hibridă în luna octombrie şi noiembrie, în 2020. Varianta hibrid a fost aleasă în primul rând de facultăţile vocaţionale, şi de facultăţile de ştiinţe."


Anca Buzoianu, rector Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca: „Ne gândim să începem școala în format hibrid, adică să menţinem cursurile online, iar stagiile clinice şi lucrările practice să le facem on-site. ”

Alţi rectori din ţară încă analizează ce variantă vor alege pentru cursurile din semestrul al doilea. O decizie finală este aşteptată zilele următoare.


VIDEO PROTVPLUS.RO