Numeroase universităţi de prestigiu din întreaga lume au publicat mii de cursuri online, majoritatea gratuite

10-12-2020 18:38


În zilele pe care le petrecem acasă putem să învăţăm lucruri noi. Numeroase universităţi de prestigiu din întreaga lume au publicat mii de cursuri online, iar unele sunt gratuite.

Durează câteva săptămâni, iar la final, în urma unui test obţineţi o diplomă oficială.

Fondată de doi profesori de informatică din America de Nord, Coursera este o platformă pentru cursuri de formare profesională de la cele mai importante universităţi din întreaga lume. De la programare, inginerie, până la artă sau afaceri, sunt peste 900 de cursuri oferite gratuit care pot fi parcurse în câteva săptămâni.

La fel funcţionează şi platforma edX. Aici găsiţi peste 30 de subiecte academice, de la medicină până la design.

Sorin Faur, specialist în resurse umane: ”În general, un curs constă dintr-o serie de video-uri, de câteva minute intercalate cu exerctii şi activităţi. La finalul acestora, de obicei poţi găsi un test”.

Gândit iniţial ca un colaj de cursuri realizate de freelanceri şi profesionişti, Udemy a adunat peste 100 de mii de cursuri. Unele se concentrează pe abilităţi profesionale, altele pe hobby-uri: de la arhitectură şi desen până la muzică şi fotografie. Cursurile nu sunt însă acreditate.

Sorin Faur, specialist în resurse umane: ”Partea interesantă la Udemy este faptul că oricine poate susţine un curs dacă stăpâneşte un anumit domeniu. Calitatea programului este dată de numărul de vizualizări”.

În paralel, universităţile şi-au adaptat programa şi au în plan să dezvolte masterate exclusiv online.

Bogdan Ghiţă, profesor în Marea Britanie la Universitatea din Plymouth: ”Primordial, domeniul calculatoarelor, în materie de informatică, fie că suntem faţă în față fie că suntem la 2.000 km distanţă nu este o problemă. Urmează să introducem o serie de programe şi masterate de business”.

Şi în România, există o serie de ințiative private pentru cei interesaţi să îşi dezvolte diferite abilităţi sau să capate anumite cunoştinţe. Sunt cursuri gratuite de educaţie financiară sau concursuri online de public speaking, la care au participat peste 250 de persoane.

Andrei Dunuța, inititor concurs de public speaking: ”Ce a căutat fiecare? Să-şi dezvolte abilităţile de a-şi prezenta ideile în online, să fie creativi, să se adapteze noilor condiţii de viaţă pentru că un an de zile oamenii au trăit în online şi au înţeles că viitorul este al oamenilor care se adaptează în orice condiţii”.

Dobândeşti aptitudini mai sănătoase, vis a vis de provocările vieţii, gestionezi mai bine gândurile, emoţiile şi dorinţele. Poate să fie un fel de terapie, dacă vrei. Evoluezi prin comunicare.

Potrivit unui studiu recent, peste o treime dintre tinerii cu vârste între 30 şi 40 de ani sunt cei mai preocupaţi de dezvoltarea personală şi participa la cursuri online plătite sau gratuite. La polul opus, seniorii sunt cei care folosesc în foarte mică măsură internetul pentru astfel de cursuri. Chiar şi aşa, vorbim de o industrie care s-a tot dezvoltat în ultima perioadă în ţara noastră şi a ajuns anul trecut la o cifră de afaceri de aproximativ 30 de milioane de euro.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO