Străzile din România sunt cele mai aglomerate din lume. Cum poate fi diminuat stresul la volan
Orele pierdute în trafic sau pentru căutarea unui loc de parcare sunt un adevărat calvar pentru șoferii români. Astfel, am ajuns pe primul loc în topul celor mai stresante țări din lume pentru conducătorii auto.
Cauzele ar fi străzile aglomerate și infrastructura, la care se adaugă lipsa de comunicare. În aglomerație, mulți șoferi își pierd frecvent răbdarea şi fac manevre din impuls. Antonio, de pildă, a căutat minute bune un loc pe parcare. S-a lăsat păgubaș.
În aceeași situație se află și Irinel, care străbate țara săptămânal.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Irinel Bucur, activist: „Infrastructura pe care o avem noi acum nu corespunde solicitărilor actuale. În momentul în care merg cu mașina, îmi fac o cruce mare când plec.”
Potrivit unui studiu realizat la nivel global de o companie de asigurări auto, străzile din România sunt cele mai aglomerate, depășindu-le cu mult pe cele din Australia și Statele Unite. În plus, suntem pe ultimele locuri în ceea ce privește infrastructura rutieră.
Bărbat: „De câțiva ani mă străduiesc să nu mai fiu stresat. Alții sunt stresați, de asta se întâmplă și accidente.”
Reporter: „Ești un șofer stresat de obicei?”
Băiat: „Foarte stresat și nervos.”
Specialiștii spun că stresul la volan poate fi diminuat. Trebuie doar să comunicam cu ceilalți participanți la trafic.
Dr. Ovidiu Alexinschi, psihiatru: „Sunt diverse izbucniri explozive, uneori, de claxoane sau schimbat banda cu mult mai rapid, fară a-și lua toate masurile de precauție.”
Andrei Potra, specialist conducere defensive: „Dacă ne păstrăm calmul și înțelegem că trebuie să comunicăm cu ceilalți participanți la trafic folosind semnalizările, ceilalți își fac o idee despre intenția noastră, vor găsi o soluție să ne facă loc.”
În ultimii 5 ani, peste 8.500 de oameni au murit în accidente rutiere grave, arată datele Poliției Române.