Aglomerație la atelierele de vulcanizare, după primele semne de iarnă. Potrivit legii, cauciucurile trebuie schimbate
Deși este abia noiembrie, iarna pare că și-a intrat în drepturi în centrul țării, după ce meteorologii au emis avertizări în zonele de munte.
În aceste condiții, autoritățile au închis circulația pe Transalpina și Transfăgărășan. Șoferii sunt îndrumați să circule cu prudență și să nu mai plece la drum fără cauciucuri de iarnă.
Brașov, Argeș, Prahova, Vâlcea, Dâmbovița, Vrancea și Buzău - sunt cele 7 judete vizate de codul galben de ninsori si viscol. N-a durat mult și autoritățile au anunțat că închid circulația pe Transfăgărășan, între Bâlea Lac și Piscul Negru.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Tudor Duțu, director regional DRDP Brașov: "Avem avertizări meteo care ne spun că situația meteo va fi din ce în ce mai rea, temperaturile vor scădea din ce în ce mai mult și atunci este optim pentru siguranța participanților la trafic să închidem acest sector de drum."
Primul strat de zăpadă depus măsura 10 centimetri la Sinaia la peste 1.400 de metri altitudine, 8 la Varful Omu, 4 la Fundata și 3 la Bâlea Lac.
Singurii care au apreciat schimbarea de anotimp au fost cei care au câteva zile de vacanță în Poiana Brașov.
Turist: "Primul om de zăpadă, prima zăpadă, sigur, o așteptam demult."
În continuare rămâne în vigoare un cod galben de ninsori în Carpații Meridionali, unde stratul de zăpadă poate depăși 20 de centimetri.
Mihai Timu, meteorolog: „În principal, tot ploaie vizăm pentru București ,dar nu excludem ca dimineață, câteva ore, printre picăturile de ploaie, să vedem și câțiva fulgi de zăpadă.”
Cei care au amânat până în ultima clipă să își schimbe cauciucurile au aflat că au nevoie de programare la vulcanizare.
Șofer: "Vin de la Brașov unde am prins puțină zăpada, m-am speriat și am venit să le schimb"
Șef service auto: "Este aglomerat, specific pentru luna noiembrie. Am schimbat de dimineață peste 150 de anvelope".
Potrivit legii, șoferii trebuie să își schimbe cauciurile atunci când drumurile publice sunt acoperite de zăpadă, polei sau gheață, iar temperaturile scad sub 7 grade Celsius.
În caz contrar, amenzile sunt substanțiale și ajung între 9 și 20 de puncte de amendă, dar se poate reține și certificatul de înmatriculare al mașinii.
Potrivit meteorologilor, temperaturile resimtite în următoarele zile vor fi mai mici decât ar fi normal, mai ales daca vântul nu mai pierde din putere.