Stop fast fashion. Uniunea Europeană ia măsuri să cumpărăm mai puține haine și să le reparăm pe cele care le avem
Uniunea Europeană vrea să stăvilească producția mare de haine ieftine, cu o calitate îndoielnică, și ne încurajează să mergem mai des la cizmar şi la croitor.
S-a ajuns aici pentru că industria modei poluează mai mult decât toate avioanele și vapoarele la un loc, estimează activiștii de mediu.
Producătorii care vor vinde haine în Uniune vor fi nevoiţi să le facă mai rezistente, mai uşor de reparat şi de reciclat.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Potrivit activiştilor, pentru a fabrica un singur tricou de bumbac, se folosesc 2.700 de litri de apă dulce – adică necesarul unei persoane pe parcursul a doi ani şi jumătate.
Industria modei este al doilea cel mai mare consumator de apă la nivel global și contribuie la poluarea oceanelor cu microplastic.
În aceste condiții, Comisia Europeană solicită țărilor din Uniune să ia măsuri care să pună capăt fenomenului numit fast fashion.
Vlad Gheorghe, europarlamentar: „Uniunea Europeană vrea ca textilele să fie mai durabile într-un cuvânt, asta înseamnă că trebuie să fie mai uşor de folosit, mai uşor de reparat și mai uşor de reciclat. Ele ajung foarte repede la coşul de gunoi, pentru că nu sunt refolosibile, au o calitate foarte proastă, iar consumatorii nu sunt motivaţi să le refolosească pentru că au dat bani puțini pe ele”.
De ceva timp, la nivel mondial ia avânt un curent care ne îndeamnă să cumpărăm mai rar haine, iar dacă facem asta măcar să fie de calitate.
Este şi motivul pentru care mulţi nu mai evită magazinele cu haine la mâna a doua. Inclusiv firmele consacrate au la vânzare produse care au fost purtate ori au mici defecte.
S-a reinventat croitoria
Pe de altă parte, au apărut tot mai multe croitorii și ateliere de retuşat.
Liliana Stanciu, croitoreasă: „Vine lumea cu orice găseşte în şifonier, să mai schimbe o rochiţă, îi scoate partea de sus să fie fustiţă. sau invers, partea de jos, să rămână bluză. Tot ca să le mai poarte, ca le au de mult timp şi s-au plictisit de ele.”
În Franța a fost lansat un sistem de bonusuri pentru a-i convinge pe consumatori să își repare hainele și pantofii. Statul asigură între 6 euro și 25 euro pentru fiecare retuş.
Georgeta Dumont, românca stabilită în Franţa: „În Franţa, în ultimii ani mesajul cheie este să cumpărăm mai puţin, cât mai puţine produse şi de cât mai bună calitate, și atunci când suntem nevoiţi să cumpăram produse, să încercăm să le reparăm, să le recondiţionăm, să le reutilizăm.”
Banca Mondială estimează că industria modei generează aproape 10% din totalul emisiilor care fac rău planetei.
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, prezentare de moda, fashion, myimpact,
Dată publicare:
12-08-2023 19:54