Statul va acorda sprijin pentru investiții în pepiniere și producerea puieților. La cât se ridică valoarea investiției
Pentru a diminua efectul alarmant al defrișărilor ilegale, statul va acorda sprijin pentru investiții în pepiniere și tehnologii moderne de producere a puieților forestieri.
Administratorii sau proprietarii pădurilor vor primi până la 200.000 de euro pentru modernizarea sau înființarea de pepiniere. Autoritățile nu reușesc, însă, de 30 de ani, să oprească furtul din păduri și tăierile ilegale.
Valoarea estimată a schemei de sprijin ajunge la 18.000.000 de euro
O pepinieră din Brașov vrea să acceseze întreaga sumă de 200.000 de euro, pentru modernizare. Se întinde pe trei hectare și, aici, se produc, anual, în jur de 125.000 de puieți de fag, molid, paltin și gorun.
Alegeri 2024
14:48
Alegeri prezidențiale 2024. Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la 189 posibile incidente electorale
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
Alina Curtu, reprezentat al Direcției Silvice Brașov: „Aceste fonduri le vom folosi pentru modernizarea utilajelor, pentru instalațiile de irigat. De calitatea puieților depinde calitatea viitoarelor păduri”.
Valoarea estimată a schemei de sprijin ajunge la 18.000.000 de euro, susține Ministerul Mediului. Banii pot fi ceruți de administratorii sau proprietarii pădurilor. Ministerul Mediului își propune ca, în următorii doi ani, să avem măcar 90 de pepiniere noi, ori modernizate, cu bani europeni. Proiectele vor fi finanțate sută la sută din valoarea totală a investiției propuse, astfel că, beneficiarii nu vor contribui cu nimic. Plățile se vor face în tranșe, până în septembrie 2024.
Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor: „Pepinierele din România produc cei mai sănătoși puieți din Europa. Sunt rezilienți la schimbările climatice, oferă o viabilitate crescută în comparație cu alți puieți produși în alte țări. Din Germania, din Ungaria, din țările europene vin foarte multe cereri pentru pepiniere”.
Semințele sunt plantate primăvara, iar toamna se numără puieții.
Gheorghe Gonțea, inginer al Ocolului Silvic Brașov: „Un sezon de vegetație stau în solar, începând de primăvara până primăvara următoare. În total, o să stea trei ani în pepiniera silvică, iar după trei ani, ajung să fie plantați în pădure”.
Ministerul Mediului își propune ca, până în 2026, să împădurească, la nivel național, 56.000 de hectare. În cazul României, suprafaţa împădurită a scăzut în ultimii șase ani, conform estimărilor Eurostat. De vină sunt tăierile ilegale, pe care autoritățile nu reușesc să le oprească, de peste 30 de ani. În 2021, infracțiunile silvice care au vizat tăierea fără drept de arbori s-au dublat, față de 2020.