Companiile care nu găsesc angajați apelează la deținuți. Pe ce a cheltuit banii Petronel

Dată publicare: 05-02-2019 18:19
Dată actualizare: 10-02-2019 18:02


Penitenciarele din România au devenit adevărate pepiniere pentru forţa de muncă, iar de avantaje se bucură toate părţile implicate.

Companiile îşi suplinesc deficitul de personal, deţinuţii câştigă bani şi zile de libertate, iar penitenciarele îşi rotunjesc veniturile.

În Timişoara, 500 de deţinuţi de la penitenciarul din localitate lucrează la firmele din oraş. Zece dintre ei, de pildă, au fost trimişi să asambleze panouri pentru diminuarea zgomotului pe autostrăzile din străinătate.

Deţinuţii lucrează în regim de deschis. Cât sunt la muncă, nu îi păzeşte niciun gardian, dar seara trebuie să se întoarcă în celule.

"Suntem 3-4 pe schimb care lucrăm câte 8 ore. Îţi oferă un loc de muncă, libertate că ieşi afară, lucrăm printre civili", explică avantajele un deținut.

"Aşa putem să îi ajutăm şi pe cei de acasă, să îi mai scutim de nişte cheltuieli şi plus de asta ne câştigăm noi banul nostru chiar dacă suntem închişi", spun deținuții.

Pentru munca lor, primesc, în fiecare lună, o indemnizaţie care variază între 700 şi 1.200 de lei. În plus, li se reduce pedeapsa cu 5 zile.

"Este o muncă renumerata cu bani şi cel mai important lucru e că îţi poţi găsi un job mult mai uşor", spune Mihai.

"Ne ajutăm ne reintegram în societate", spune alt deținut.

Pentru firme, ei sunt soluţia în plină criză a forţei de muncă.

Elena Giorovici, reprezentant firmă: "Nu am reuşit să găsim angajaţi pe care să îi putem contracta pe perioadă determinată şi atunci am apelat la penitenciar. Sunt peste aşteptările noastre ca şi productivitate."

Şi penitenciarele ies pe plus. Cel din Timişoara, de pildă, a câştigat anul trecuit peste 11 milioane de lei.

Comisar şef Georgică Alexeev, director Penitenciar Timișoara:
"În cursul anului 2018 am avut o medie de 520 de deţinuţi care muncesc, dintre care circa 200 lucrează în regim deschis fără supraveghere.”

Şi 130 de deţinuţi închişi la Iaşi au contracte de muncă.

Carmen Matei, comisar șef Penitenciarul Iași: "Lucrează unde nu este nevoie de calificare, cu precădere în agricultură şi construcții. Dar pentru că suntem în anotimpul rece, avem activităţi care se desfăşoară în interior: asamblare încălţăminte, activităţi de mozaic şi în oraş desfăşoară activităţi de curăţare şi igienizare."

''Am avut colegi care au strâns banii din munca prestată și timiteau la copii. Eu i-am cheltuit la magazinul unităţii", spune Petronel, deținut.

De cele mai multe ori, deţinuţii primesc salariul minim pe economie. 40 la sută din suma le rămâne lor, iar restul revine penitenciarului. Din acest bani se fac lucrări de întreţinere a spaţiilor de detenţie, dar fondurile merg şi la bugetul de stat.
 

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO