Firmele au ajuns să angajeze deţinuţi. Reacţia unei patroane care i-a văzut la lucru

Dată publicare: 09-02-2019 18:46
Dată actualizare: 09-02-2019 19:44


Penitenciarele au devenit adevărate pepiniere pentru forța de muncă. Companiile își suplinesc deficitul de personal, deținuții câștigă bani și zile de libertate, iar penitenciarele își rotunjesc veniturile.

În Timişoara, 500 de deţinuţi de la penitenciarul din localitate, lucrează la firmele din oraş. Zece dintre ei - de pildă - au fost trimişi sâmbătă să asambleze panouri pentru diminuarea zgomotului pe autostrăzile din străinătate.

Deţinuţii lucrează în regim de deschis. Cât sunt la muncă - nu îi păzeşte niciun gardian - dar seară trebuie să se întoarcă în celule.

"Suntem 3-4 pe schimb deţinuţi care lucram câte 8 ore. Îţi oferă un loc de muncă, o libertate că ieşi afară, lucram printre civili”, spune unul dintre deţinuţi.

"Aşa putem să îi ajutăm şi pe cei de acasă să îi mai scutim de nişte cheltuieli şi plus de asta ne câştigăm noi banul nostru chiar dacă suntem închişi”, explică un coleg de-ai lui.

Pentru munca lor, primesc - în fiecare lună - o indemnizaţie care variază între 700 şi 1.200 de lei. În plus, li se reduce pedeapsa cu 5 zile.

"Este o muncă renumerată cu bani şi cel mai important lucru e că îţi poţi găsi un job mult mai uşor", spune alt deţinut.

Elena Giorovici, de la una dintre firmele care angajează deţinuţi, explică: "Nu am reuşit să găsim angajaţi pe care să îi putem contracta pe perioadă determinată şi atunci am apelat la penitenciar. Sunt peste aşteptările noastre ca şi productivitate."

Şi penitenciarele ies pe plus. Cel din Timişoara - de pildă - a câştigat anul trecut peste 11 milioane de lei.

"în cursul anului 2018 am avut o medie de 520 de deţinuţi care muncesc, dintre care circa 200 lucrează în regim deschis fără supraveghere”, spune Georgică Alexeev, directorul penitenciarului.

Şi 130 de deţinuţi închişi la Iaşi au contracte de muncă, mai ales în agricultură şi constuctii. Dar şi pentru asamblare încălţăminte, mozaic sau activităţi de curăţare şi igienizare."

De cele mai multe ori, deţinuţii primesc salariul minim pe economie. 40 la sută din suma le rămâne lor iar restul revine penitenciarului. Din acest bani, se fac lucrări de întreţinere a spaţiilor de detenţie dar fondurile merg şi la bugetul de stat.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 


VIDEO PROTVPLUS.RO