Statul român, obligat să plătească 32.000 de euro unui bărbat care a găsit o comoară

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Sambata 04 Noiembrie 2017 09:08
Categorie: Actualitate
detector de metale şi bani

Ministerul Culturii şi MNIR au fost obligate de instanţă la plata unei recompense de peste 32.000 de euro

Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN) şi Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) vor plăti o recompensă de peste 32.000 de euro unui bărbat care a descoperit în 2013, cu ajutorul unui detector de metale, peste 47.000 de monede otomane din prima jumătate a secolului al XV-lea, acesta fiind cel mai mare tezaur recuperat de pe teritoriul României până în prezent.

Ministerul şi MNIR sunt obligate la plata recompensei de 32.425 de euro printr-o decizie pronunţată recent de Curtea de Apel Bucureşti, într-un proces intentat de Iulian Enache împotriva celor două instituţii.

Potrivit hotărârii instanţei, ministerul şi muzeul trebuie să plătească suma de 32.425 euro în echivalent în lei la cursul BNR la data plăţii, compusă din recompensa de 30% şi bonificaţie de 5% din valoarea tezaurului, şi la plata dobânzii legale începând cu data de 22 decembrie 2015 până la data de 9 februarie 2017.

Potrivit lui Ernest Oberländer-Târnoveanu, director MNIR, după ce a descoperit monedele în localitatea Goleşti, judeţul Vâlcea, cu ajutorul unui detector de metale deţinut în mod legal, Iulian Enache a informat Primăria şi muzeul şi le-a predat voluntar.

Descoperire de exceptie. Doi cautatori de comori au gasit 4 coliere de aur, vechi de peste 2000 de ani

”Gestul său a fost apreciat ca unul foarte pozitiv de Guvernul României (care dorea să încurajeze predarea voluntară a descoperirilor, inclusiv a celor făcute cu detectorul de metale), cu echivalentul în lei a sumei de 10.000 de euro. Guvernul a considerat că este mai important să împiedice scoaterea din ţară a descoperirilor arheologice şi numismatice, inclusiv prin premierea cetăţenilor care fac astfel de descoperiri şi le predau în mod voluntar”, a declarat Oberländer-Târnoveanu, pentru Agenţia de presă News.ro.

”Identificarea şi expertizarea unui număr de 47.296 a durat peste doi ani. Monedele au fost evaluate de o comisie neutră de experţi din afara MNIR, care au stabilit că recompensa datorată se ridică la 41.690 de euro. Între timp, Ministerul Culturii a emis, în aprilie 2017, un act normativ (instrucţiunea nr. 2), prin care interzicea muzeelor să plătească recompensa legală, prevăzută de legea 182/ 2000 pentru cei care descoperă şi predau tezaure”, a explicat directorul MNIR.

Ernest Oberländer-Târnoveanu susţine că de fapt, instrucţiunea numărul 2 conţine prevederi ”ilegale şi neconstituţionale” şi că a cerut MCIN să o abroge.

”În fapt, instrucţiunea nr. 2 conţine prevederi ilegale şi neconstituţionale, Ministerul Culturii substituindu-se Parlamentului şi Guvernului în elaborarea legislaţiei penale. Am cerut MCIN să o abroge că fiind nelegală, dar până la abrogarea ei trebuie să ţinem seama de ea”, a mai spus directorul MNIR.

El a precizat că Iulian Enache a deschis procesul împotriva MNIR şi MCIN în octombrie 2016, la peste doi ani după ce a depus monedele.

”Instanţa a stabilit că descoperirea are un caracter întâmplător, Iulian Enache a acţionat cu bună credinţă şi este îndreptăţit să primească o recompensă de aproximativ 32.000 euro şi dobândă datorată întârzierii. Recompensa va fi plătită de MNIR şi MCIN. MNIR a dorit să rezolve problema pe cale amiabilă, dar decizia conducerii Ministerului Culturii din 2016 a împiedicat acest lucru”, a mai spus Ernest Oberländer-Târnoveanu.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă, MNIR şi MCIN putând depune cerere de recurs.

detector de metale şi bani Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: News.ro

Americanii care ajută gratuit oameni să-și găsească obiectele din metal pierdute

Americanii care ajută gratuit oameni să-și găsească obiectele din metal pierdute

Descoperire de exceptie. Doi cautatori de comori au gasit 4 coliere de aur, vechi de peste 2000 de ani

Descoperire de exceptie. Doi cautatori de comori au gasit 4 coliere de aur, vechi de peste 2000 de ani

A cheltuit toti banii nevestei pe un detector de metale, dar a meritat. Ce comoara a gasit un oltean pasionat de istorie

A cheltuit toti banii nevestei pe un detector de metale, dar a meritat. Ce comoara a gasit un oltean pasionat de istorie

Descoperirea

Descoperirea "de domeniul miracolului" facuta de un pastor din Brasov. Tezaurul dacic, gasit cu un banal detector de metale

crima botosani

Mesajul tulburător publicat de tânărul care a ucis o fată la Botoșani, cu câteva zile înainte de crimă

Preşedintele ar urma să se întâlnească astăzi cu premierul Dăncilă. Iohannis îi va cere explicaţii pentru vizita în Israel

Fostul președinte al clubului Pandurii Tg. Jiu, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare

Un copil în vârstă de un an a căzut de la al doilea etaj al blocului. Mama se afla în casă

Un TIR cu azotat de amoniu a luat loc în mers. Şoferul a scăpat

Primăria Capitalei se împrumută iar, pentru a amâna o datorie din 2005

carne vita

Importăm carne de vită din Argentina sau Japonia. Un kg de vită Kobe costă 4500 de lei

Șefii funcționarului care se uita la filme porno, la serviciu, au anunțat ce măsuri vor lua

Un poliţist a ajuns la medic după ce a picat un tânăr la traseu. Ce i-a făcut candidatul

LOTO 6/49. Numerele extrase joi, 26 aprilie 2018. Cel mai mare report din istorie, la Joker

Imagini șocante în București: un șofer se dă jos și sparge geamul unui Logan

6 bombe neexplodate, găsite lângă Focşani. Zona a fost izolată și oamenii evacuați