Descoperirea "de domeniul miracolului" facuta de un pastor din Brasov. Tezaurul dacic, gasit cu un banal detector de metale
Descoperire uluitoare intr-o padure de langa Brasov. Un preot pasionat de arheologie a gasit 21 de piese din aur, sub forma unor inele care ar putea avea o vechime de peste 3 mii de ani.
Obiectele au ajuns la Muzeul National de Istorie, iar specialistii urmeaza sa stabileasca exact importanta arheologica a obiectelor.
Fanel Serban este de meserie pastor protestant insa in timpul liber este pasionat de istorie. De cateva luni foloseste, in cautarile lui, de un detector de metale. Nici nu se astepta la o asemenea descoperire cand aparatul a inceput sa scoata sunete ciudate.
"In momentul in care mi-a dat sunetul, am zis Doamne te rog sa nu mai fie inca un tub de cartus, stresantul tub de cartus, si m-am aplecat sa sap si am vazut primul fragment din prima veriga", a spus pastorul.
Apoi, sub pamant a aparut un adevarat tezaur. 21 de verigi de aur in greutate de 115 grame. Dupa o prima evaluare, specialistii cred ca ar fi fost prelucrate acum aproape 3000 de ani si ar reprezenta o parte dintr-o comoara dacica.
Arheologul amator a predat imediat obiectele la Muzeul National de Istorie din Bucuresti Cele 21 de verigi, in greutate de 115 grame, formeaze un colier dar nu este exclus sa fi jucat candva si rolul de moneda.
"E de domeniul miracolului as putea spune... O bafta ca a dumnealui... Mai rar...", comenteaza Stelian Cosulet, sef de sectie la Muzeul Judetean de Istorie Brasov.
Totusi comoara nu a fost gasita la intamplare ci, spune descoperitorul ei, din datele arheologice pe care le-a strans de-a lungul timpului.
"Facem anumite supozitii. Daca exista o cetate in apropiere, care au fost drumurile care duceau catre cetate, ce locatii au avut ei pentru turnuri de aparare si de anunt. Si incepem si cercetam zona"
Deocamdata, locul unde a fost gasit tezaurul este tinut in cel mai mare secret. Brasoveanul nu vrea ca zona sa fie invadata de cautatorii de comori inainte ca arheologii profesionisti sa o cerceteze.
Acum specialistii Muzeului National de Istorie din Bucuresti vor face o expertixa complexa a obiectelor si vor stabili valoarea lor reala din punct de vedere istoric si arheologic.
Anul trecut, un alt tezaur format din 75 de monede romane de argint a fost descoperit tot la Brasov. Monedele dateaza din secolul IV dupa Hristos si, cred istoricii, ar reprezenta solda unui mercenar roman pe un an.