A cheltuit toti banii nevestei pe un detector de metale, dar a meritat. Ce comoara a gasit un oltean pasionat de istorie

Ultimul update: Miercuri 04 Februarie 2015 06:45
Data publicarii: Duminica 01 Februarie 2015 08:35
Categorie: Social

A sapat dupa comoara si ... a gasit-o! Vorbim de un oltean, care, pasionat de istorie, a cheltuit toti banii pe care sotia i-a trimis sa repare acoperisul casei, pe un detector de metale...

Investitia insa - sustine el - n-a fost de pomana, pentru ca luna trecuta a gasit, in sfarsit, comoara : doua morminte cu tot cu oseminte si arme de lupta ce ar fi apartinut celtilor! Un comitet format din experti germani va evalua piesele si, daca se dovedeste ca intr-adevar au apartinut civilizatiilor trecute, barbatul trebuie sa primeasca bani de la statul roman, iar locul in care le-a gasit se transforma in sit arheologic.

Nea Ion traieste in localitatea olteneasca Desa si, dupa o viata intreaga de agricultor, s-a reprofilat la batranete si cauta comori. Iar luna trecuta - sustine el - le-a si gasit: doua morminte celtice, cu osemnite cu tot si arme de lupta... Vestigiile au fost luate de in custodie de Muzeul Olteniei de la Craiova si vor fi evaluate de experti din Germania. Arheologii stiu ca zona Desa este plina de ramasite istorice, pentru ca celtii, care au locuit la sud de Dunare, obisnuiau sa-si inmormanteze mortii dincolo de cursul apei. Iar cele trei varfuri de lance, o sabie in teaca, patru cutite si un instrument de barbierit ar putea fi valoroase si ar putea data din secolul al 3-lea, inainte de Hristos!

Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei: "Probabil ca erau depuse in morminte pentru ca acel razboinic sa beneficieze de acest armament si pe lumea cealalta".

In cazul in care se dovedeste ca obiectele au apartinut intr-adevar celtilor, nea Ion ar putea sa primeasca intre 30 si 45 la suta din valoarea lor de piata.

Si la Turda, o echipa de muncitori care lucra la canalizarea orasului a descoperit doua morminte ce ar data din vremea romanilor.

Marian Paslaru, directorul Muzeului de Istorie din Turda: "Monumetele, sarcofagele vor fi transportate la muzeul de istorie din Turda si vor fi restaurate."

Descoperirea imbogateste zestrea muzeului din localitate, iar, pentru arheologi, contureaza harta asezarilor din zona. Datorita legislatiei, lucrarile de canalizare din oras au fost sistate pana ce istoricii isi vor termina cercetarile.

Comoara de 5 milioane de euro revendicata de un roman stabilit in Germania. Vrea inapoi 228 de opere de arta valoroase
Comoara de 5 milioane de euro revendicata de un roman stabilit in Germania. Vrea inapoi 228 de opere de arta valoroase
VIDEO PROTVPLUS.RO
accident
Exercițiu pentru testarea reacției la accidente. Câți au oprit să ajute
Criză de sânge. Zeci de angajaţi ai primăriei din Sebeş au donat
Medalii de aur și bronz pentru România la Olimpiada internaţională de Astronomie
Imagini cu șantierul primului spital de oncologie pediatrică din România
Măsura luată de Guvern care ar putea salva turismul balnear din România
Visul unui băiețel lăsat de mamă în grija bunicii: „Să ajung ceva în viaţă, nu să stau cu mătura pe stradă”
cladiri ruina
Turiștii străini, întâmpinați de mizerie și clădiri șubrede în centrul Capitalei
Un nou început pentru familia Roxanei, fetița de 9 ani din Vaslui: „S-a schimbat viața mea”
Românii mănâncă mult și prost. Greșelile făcute în privința alimentației
Angajații mai multor companii din Timișoara, convinși să meargă să doneze sânge
După o vară secetoasă, urmează o toamnă păguboasă pentru agricultori. Efectele negative
Pompierul erou care a salvat o femeie în timpul său liber. A intrat în flăcări fără echipament