Statul mizează pe învăţământul dual. 29 de campusuri vor apărea în toată țara. Tinerii pot primi burse de până la 1.300 lei
Cu o lipsă acută de meseriaşi statul mizează pe învăţământul dual. 29 de campusuri vor apărea în toată țara, iar primul dintre ele şi-a deschis astăzi porţile la Oradea.
Aici se vor pregăti câteva sute de tineri de la licee tehnologice şi vor învăţa meseriile cerute de piaţă.
Administrarea campusului este asigurată de companiile private din zonă care au nevoie de angajaţi.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Campusul din Oradea are 8 corpuri în care sunt laboratoare, săli de clasă, dar şi un cămin. Au fost amenajate cabinete medicale, o sală de sport, dar şi o cantină, unde cursanţii mănâncă gratuit. Aici vor veni, prin rotaţie, sute de elevi de la liceele tehnologice din oraş.
Tinerii care vin aici vor primi o bursă de la Ministerul Educaţiei, majorată recent la 300 de lei, dar şi o bursă din partea companiilor private, care poate ajunge și la 1.000 de lei.
Elev: ”Mi-a plăcut că poți să alegi și o mesere, poți să faci ceva, și să ai și liceul."
Ruben Filimon - director Colegiul Tehnic Mihai Viteazul – Oradea: "Ei pot să se angajeze și, în paralel să continue liceul tehnologic, în sistem dual, inclusiv să meargă la facultate, în sistem dual.”
Zece dintre companiile din Parcul industrial Oradea sunt deja partenere ale Campusului Dual. Elevii vor învăţa meserie de la specialiştii acestor companii, care caută instalatori, mecanici sau operatori pentru liniile electronice.
Luminița Popa - director HR pe România al unei companii: ”Demersul mi se pare excepțional, pentru că ne ajută să gândim strategic. Să ne formăm viitoarea forță de muncă, să nu trebuiască să ne gândim doar la a importa forță de muncă."
Construcţia campusului a costat 29 de milioane de euro. Aproape 20 au fost bani europeni, primiți prin Ministerul Educaţiei din PNRR. Restul a fost contribuția bugetului local și a firmelor partenere.
Ligia Deca - Ministrul Educaţiei: ”Niciun elev, niciun tânăr care intră pe ruta duală, nu va mai fi limitat, dpdv al calificării obținute. Se poate merge pe ruta duală până la nivel de doctorat profesional.”
Alte 28 de astfel de campusuri vor apărea în toată ţara. Cel din Braşov, ar trebui să fie gata în august 2026.
Sorin Toarcea - purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov: "Avem deja terenul, avem deja studiu de fezabilitate".
Pentru aceste proiecte care ar putea schimba multe vieţi în bine Ministerul Educaţiei alocă în total 600 de milioane de euro.
Sursa: Pro TV
Etichete: meserii, invatamant, stat, invatamant dual, myimpact,
Dată publicare:
10-09-2024 19:37