Stațiunile balneare din România au fost uitate. Ce s-a ales de „Perla Moldovei”
Deși Guvernul promite că va sprijini revitalizarea și modernizarea stațiunilor balneare, investitorii întârzie să apară, în lipsa infrastructurii și din cauza birocrației.
Stațiunea Slănic Moldova, din județul Bacău, o bijuterie turistică pe vremuri, se vinde bucată cu bucată. Își caută proprietari și alte zeci hoteluri, clădiri emblematice, dar și pensiuni și terenuri. Chit că unele au prețuri atractive, nimeni nu se înghesuie să le cumpere.
Cândva "Perla Moldovei", vestită stațiune pare bântuită de fantomele trecutului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Aici natură a fost generoasă, iar izvoarele minerale și peisajul sunt resurse importante care ar putea atrage turiștii.
Teoretic, pentru că în practică drumurile sunt distruse iar clădirile în ruină.
„Avem câteva clădiri importante din localitatea noastră de vânzare. Am aplicat legea care ne permite să supraimpozităm clădirile părăginite până la 500% pentru că ne dorim ca localitatea noastră să aibă clădiri estetice, două hoteuri s-au vândut deja”, spune Gheorghe Baciu, primar Slănic Moldova.
Rezultatul nu a fost însă cel așteptat: mulți s-au hotărât să vândă fără să mai investească niciun leu.
Este și exemplul unui complex, pentru care proprietarii cer 560.000 de euro.
„Era un complex foarte căutat de sportivi pentru că a fost gândit pentru cantonamente. Nu mai funcționează de peste 15 ani”, mai spune Gheorghe Baciu.
Tot pe atunci, a fost construită o pensiune, însă acum proprietara vrea să lase totul în urmă și să plece în straintate.
„Am făcut împrumuturi, am economisit și nu am avut șansa de a face un pas mai mare. Majoritatea turiștilor preferă să plece din țară și preferă stațiunile din afară țării”, spune Petrica Necula, proprietar pensiune.
Motivul pentru care nu vin investitorii
Realitatea tristă din Slănic Moldova este confirmată și de specialiștii în imobiliare.
„Investitorii nu vin pentru că infrastructura lasă de dorit, iar autoritățile locale și statul ar trebui să dea valoare mai mare acestei zone care are un potențial extraordinar pentru România”, spune Ionuț Leca, specialis imobiliare.
Dezamăgiți de această situație sunt și turiștii.
„A rămas a nimănui și, de exemplu, acum în Slănic care a mai avut bani a început să se dezvolte. Un hotel, o vilă, dar altceva nu vezi aici. Era viață aici, acum în aprilie vezi câte unu ici, colo...”, spune un turist.
Un alt hotel își așteaptă cumpărătorii pentru 650.000 de euro, iar această clădire impunătoare, recent renovată, se vinde cu 1.800.000 de euro.
Oferetele de vânzare curg, iar agenții imobiliari spun că prețurile sunt, corecte însă nici așa nu este ușor să găsești un client într-un loc în care nu se întâmplă nimic bun.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!