Statele Unite trateaza prioritar problema retrocedarii proprietatilor Bisericii Greco-Catolice
Administratia Statelor Unite trateaza "in mod prioritar" problema restituirii de catre statul roman a proprietatilor apartinand Bisericii Greco-Catolice confiscate dupa anul 1945, conform unei scrisori publicata miercuri de Departamentul de Stat.
Conform Mediafax, scrisoarea are data de 9 iulie si este semnata de Thomas B. Gibbons, subsecretar de Stat responsabil de Afaceri Juridice. Scrisoarea este un raspuns adresat unor membri ai Congresului SUA care cerusera ajutorul secretarului de Stat John Kerry in iunie.
Congremenii - 13 republicani si sapte democrati - solicitasera interventia lui Kerry in cazul modificarii legislatiei romane privind retrocedarea proprietatilor bisericesti, care prelungeste de la 5 la 10 ani perioada de asteptare pentru restituirea proprietatilor.
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
"Administratia SUA a jucat un rol esential in incurajarea Romaniei sa aplice o legislatie care sa ofere o solutie corecta, transparenta si rapida pentru proprietarii de drept ai proprietatilor confiscate sau nationalizate de fostele regimuri fasciste si comuniste din Romania", se arata in scrisoarea semnata de Gibbons.
"Emisarul special privind Holocaustul, ambasadorul Douglas Davidson, s-a deplasat la sfarsitul lunii mai la Bucuresti pentru a discuta despre aceasta problema cu Guvernul Romaniei, cu Parlamentul si reprezentantii societatii civile", adauga oficialul american.
O copie a scrisorii a fost pusa la dispozitia MTI de Fundatia ungara pentru Drepturile Omului, cu sediul la New York.
In 17 aprilie, Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament pentru Legea privind despagubirile pentru imobile nationalizate, care stabileste ca fostii proprietari ai caselor nationalizate care nu pot fi despagubiti in natura vor primi puncte in valoare nominala de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achizitiona prin licitatie alte imobile sau le vor preschimba in bani, dar dupa 2017, in limita a 14% pe an din suma punctelor.