Medicii se luptă să salveze viața copilului de 9 ani, internat cu Covid-19 la ATI
Primul copil internat cu Sars-Cov-2 a fost adus in state gravă la terapie intensiva, în Capitală! Încă nu a împlinit 10 ani, iar medicii fac tot posibilul să îl salveze.
Băiatul de 9 ani și 11 luni este internat în stare gravă la secția de Terapie Intensivă a spitalului Gomoiu din Capitală.
Chiar dacă plămânii lui au fost afectați, el respiră singur și, prin urmare, nu este intubat și ventilat mecanic. Medicii fac tot posibilul pentru a-l salva, el fiind îngrijit de o echipă formată dintr-un medic anestezist, neuorolog și pediatru, care, la rândul lor, sunt ajutați de un medic infecționist de la insitutul Matei Balș.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Medicii spun că acest băiat a făcut o infecție bacteriană și a dezvoltat un sindrom inflamator rar. Inițial, părinții lui au fost diagnosticați cu Sars-Cov-2 în Buzău, iar testul copilului a ieșit negativ, însă la sfârșitul săptămânii trecute a început să se simtă rău, astfel că părinții l-au dus într-o unitate medicală de primiri urgențe.
Medicii din Buzău au crezut că minorul suferă de meningo-encefalită și au decis să-l transfere în București, unde testul Covid-19 fost refăcut și a ieșit .. pozitiv.
Până cum, în România, peste 6700 de copii au fost diagnosticați cu Sars-Cov-2, însă acest băiat este singurul care a ajuns într-o stare atât de gravă.
Ce spun medicii despre situația băiatului
Joi, în jurul orei 14.00, medicii de la spitalul Gomoiu au organizat o conferință de presă, unde au dat detalii despre situația băiatului. Starea sa este stabilă, dar este dependent de oxigen, pe care îl primeşte printr-o mască cu flux mic.
De asemenea, el are toate organele afectate, în special plămânii şi inima.
"Vreau să vă spun că e vorba despre un copil de 9 ani şi 11 luni venit în spitalul nostru prin transfer de la Buzău, sâmbătă, 12 septembrie, cu un diagnostic prezumtiv de meningo-encefalită. A fost testat SARS-CoV-2 şi a fost diagnosticat ulterior cu un sindrom multisistemic inflamator asociat temporar cu SARS-CoV-2. Se numeşte PIMS în literatura de specialitate. Sindromul poate fi determinat şi de alte virusuri, nu numai de COVID-19, dar având în vedere ancheta epidemiologică efectuată, acest diagnostic a fost pus de colegii mei. Copilul e în stare staţionară spre bine", a declarat directorul medical al Spitalului de Copii "Dr. Victor Gomoiu”, dr. Diana Ionescu.
La rândul său, şeful Secţiei ATI, dr. Livia Gabriela Vlădoi, a precizat că acest copil nu este intubat.
"Momentan e stabil, staţionar spre bine, dar are afectare pulmonară şi cardiacă, el este cu afectare sistemică, pe toate organele, dar cele mai afectate sunt organele pulmonar şi cardiac. Este cu condensări pulmonare, cu pleurezie, cu poli-serozită date de sindromul inflamator. Deci absolut toate organele sunt afectate de această hiperinflamaţie dată de acea infecţie. Nu ne gândim în niciun caz de ECMO. E dependent de oxigen, cu mască de oxigen de flux mic", a explicat dr. Vlădoi, potrivit News.ro.
Medicii au spus că acest copil are IgG-urile pozitive pentru noul coronavirus, dar şi un test PCR cu rezultat pozitiv pentru COVID-19, Ionescu menţionând însă că la analiza PCR rezultatul se poate menţine mult timp pozitiv, dedectând resturi de ARN viral.
"E un copil fără antecedente semnificative anterioare care oricum nu au niciun fel de importanţă pentru acest sindrom", a precizat Livia Vlădoi.
La rândul său, directorul medical a afirmat că nu au mai fost astfel de cazuri în Spitalul "Gomoiu", dar nici în România.
"E un sindrom foarte rar, PIMS. În Franţa au fost diagnosticaţi 17 copii, în SUA au fost diagnosticaţi 30 de copii. Nu văd de ce ar trebui să luăm legătura cu medici din străinătate. Suntem ajutaţi de medici profesionişti de la Balş. Medicii din Gomoiu se descurcă foarte bine, manageriază cu succes acest caz", a susţinut Diana Ionescu