SRI vrea sa modifice legea, dupa atacurile teroriste din Bruxelles. Ce poate face un ofiter special in caz de forta major
Atentatele sangeroase din Bruxelles au efecte si in Romania. Miercuri, Serviciul Roman de Informatii a cerut o lege care sa-i ofere puteri sporite atunci cand actioneaza pentru anihilarea unor suspecti de terorism.
Seful comisiei parlamentare de control a SRI a vrut sa motiveze solicitarea SRI, insa a dat un exemplu nepotrivit.
Georgian Pop, presedintele Comisiei parlamentare de control SRI:" Un padurar poate sa opreasca si sa legitimeze un braconier. Un ofiter de antitero nu poate sa opreasca un suspect, primeste pe loc o informatie ca are in rucsac o bomba, dar nu poate sa il legitimeze. Trebuie sa sune seful, seful lui sa sune un sef de la politie, sa ajunga in zona un politist... Pana atunci, poate ca suspectul a fugit. Repet, e o chestiune delicata, dar cu maxima responsabilitate trebuie sa o legiferam".
Presedintele Comisiei parlamentare de control a SRI pare ca nu stie care sunt atributiile actuale ale Serviciului roman de informatii. Articolul 12 din legea de functionare spune ca un angajat SRI poate sa retina un faptuitor daca se constata o infractiune flagranta sau acte preparatorii ale unei infractiuni.
Art. 12: "In cazul constatarii unei infractiuni flagrante la regimul sigurantei nationale stabilit de lege, a unui atentat sau act terorist ori a unor tentative sau acte preparatorii la asemenea infractiuni, daca sint pedepsite de lege, cadrele Serviciului Roman de Informatii pot retine pe faptuitor, predindu-l de indata organelor judiciare competente impreuna cu actul de constatare si corpurile delicte.
Cu alte cuvinte, daca primeste o informatie ca un suspect are o bomba in rucsac, nu numai ca ii poate verifica identitatea, dar il poate pune la pamant si imobiliza pana vine politia sa il preia.
Serviciul Roman de Informatii vrea insa modificarea legislatiei, dar nu a precizat in ce mod. Repezentantii asociatiilor pentru drepturile omului spun ca Belgia nu este un argument pentru schimbarea unor legi, oricare ar fi ele.
Maria Andreescu: Nu pot decat sa constat ca se profita iarasi de o stare emotionala normala, pentru a se incerca a da puteri sporite serviciilor secrete. As asepta si eu sa se explice foarte clar de ce este nevoie. Ar trebui sa mai si rationam nu mai facem numai sub implusul unor emotii"
Anul trecut, 10 persoane suspectate de terorism au fost expulzate din Romania, iar in primele luni din acest an numarul lor a crescut ingrijorator. Gerogian Pop, seful comisiei parlamentare de control a SRI mai spune ca, in ultimele sase luni, in 20 de state din UE legislatia din domeniul serviciilor de informatii s-a modificat in sensul cresterii competentelor.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, lege, atentat, bruxelles, SRI, suspect,
Dată publicare:
23-03-2016 19:38