Ministrul Justitiei dezminte ideea ca SRI s-ar putea transforma in vechea Securitate. "SRI va face ce putea face si inainte"

Ultimul update: Joi 17 Martie 2016 07:01
Data publicarii: Luni 14 Martie 2016 12:15
Categorie: Actualitate

Serviciul Roman de Informatii nu va face urmarire penala, retineri sau arestari preventive. Este mesajul clar al Ministerului Justitiei, dupa ce in spatiul public au aparut temeri ca SRI s-ar putea transforma in vechea Securitate.

Pe de alta parte, la ministerul de Interne au inceput deja pregatirile pentru detasarea celor 120 de politisti judiciari, la DNA si DIICOT.

Raluca Pruna, ministrul Justitiei: "SRI va putea face dupa aceasta decizie, ceea ce putea face si inainte de decizie. V-am spus ca e limitat exclusiv la infractiuni foarte grave si grave, terorism, tradare siponaj. Atat tot face SRI. Si inca o data vreau sa spun ca alegatiile facute in presa, cum ca SRI ne va ridica de pe strada si ne va aresta, eu consider ca cetatean nu ca ministru, ca sunt iresponsabile."

Supararea ministrului Justitiei porneste de la felul in care modificarile legislative au fost interpretate de opinia publica. Faptul ca SRI este organ de urmarire penala speciala i-a speriat pe cei care isi aduc aminte de Securitatea care functiona inainte de 1989. Este o teama falsa spune si premierul Romaniei. SRI poate face in continuare interceptari si dupa ce se deschide o ancheta penala, dar atat.

In acest moment, parchetele din toata tara au in total 400 de dosare in care suspectii sunt monitorizati tehnic cu sprijinul serviciului secret.

Ce schimbari aduce ordonanta de urgenta adoptata de Guvern dupa sedinta de urgenta a CSAT. SRI va avea statul special

Bogdan Lucu, prim adjunct al procurorului general: "In dosarele in care pana acum am lucrat cu SRI, noi Ministerul public neavand foarte multe dosare, din momentul in care se va publica hotararea CCR-ului in Monitorul Oficial, vor fi intrerupte mandatele de supraveghere tehnica si vor fi continuate cu directia de operatiuni speciala."

Adica politia va prelua toate monitorizarile, dupa ce ordonanta de urgenta cu modificarile va fi publicata in Monitorul Oficial.

Si DNA isi calculeaza pierderile in urma acestor modificari.

Kovesi: "Efectul care va fi cu cea mai mare influenta asupra activitatatii noastre va tine de durata solutionarii dosarelor. In prezent este un volum foarte mare de dosare pe care procurorii trebuie sa il solutioneze iar o parte din politistii din politia judiciara de la DNA vor trebui sa se ocupe de aceste activitati de la serviciul tehnic ceea ce va insemna o durata mult mai mare a dosarelor. "

Intre timp, la nivelul Ministerului de Interne au fost deja incepute procedurile pentru detasarea celor 120 de politisti care vor lucra in urmatorii 3 ani cu DNA , DIICOT si Ministerul Public.

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a avizat favorabil, vineri, ordonanta de urgenta adoptata de Guvern privind unele masuri pentru punerea in executare a mandatelor de supraveghere tehnica dispuse in procesul penal.

Potrivit OUG, procurorii si organele de cercetare penala vor fi singurii in masura sa puna in executare mandatele de supraveghere tehnica dispuse in dosarele de cercetare penala, utilizand in mod nemijlocit si independent infrastructura Serviciului Roman de Informatii.

Ministrul Pruna a anuntat ca ordonanta adoptata de Guvern modifica patru acte normative: Codul de procedura penala, Legea privind organizarea judiciara, Legea privind organizarea si functionarea DIICOT, precum si Legea privind organizarea si functionarea SRI.

Interceptarile ii deranjeaza si pe politicienii europeni. Seful antifrauda al UE, lasat fara imunitate din cauza unei anchete

Interceptarile ii deranjeaza si pe politicienii europeni. Seful antifrauda al UE, lasat fara imunitate din cauza unei anchete

proteste

Proteste anunţate în această seară în Piaţa Victoriei din Capitală pentru susţinerea DNA

Petiţie online pentru susţinerea şefei DNA: ”Domnule Iohannis, nu cedați presiunilor”

Un bihorean a primit pensie timp de 17 ani cu acte false. Suma pe care a încasat-o pe nedrept

Polițistul lovit cu sabia în cap de un interlop, transferat la o clinică de recuperare

Medicii au dezvăluit cauza morții tânărului sportiv din Dâmbovița. Ce spun apropiații

Scandal într-un bloc din Timișoara. Un tânăr cu un cuțit amenința că își omoară iubita

cutremur

Cutremur în județul Vrancea

Manifestații în toată țara după anunțul lui Toader. "Tudorel, fă ceva, dă-ţi te rog demisia!"

Un autobuz a luat foc în Bacău, în timpul mersului. Nicio persoană nu a fost rănită

Probleme pe șosele și circulația oprită din cauza ninsorilor abundente din țară

Fost judecător, coleg cu Tudorel Toader la facultate: ”Ce a fost acest jalnic spectacol?”

Ce l-a supărat pe Tudorel Toader înaintea conferinței. A refuzat să facă declarații până nu a fost îndepărtat