SRI: Noua straini suspectati de legaturi cu terorismul, indepartati din Romania. Alti 246, opriti la granita
Noua cetateni straini suspectati de actiuni care au legatura cu terorismul au fost declarati indezirabili in acest an si indepartati de pe teritoriul Romaniei, conform SRI.
Noua cetateni straini suspectati de actiuni care au legatura cu terorismul au fost declarati indezirabili in acest an si indepartati de pe teritoriul national prin decizii ale Curtii de Apel Bucuresti, la propunerea Serviciului Roman de Informatii (SRI), alte 246 de persoane fiind oprite la granita din aceleasi motive, a informat, pentru Agerpres purtatorul de cuvant al SRI, Ovidiu Marincea.
"SRI, ca autoritate nationala in domeniul antiterorismului, isi reitereaza eforturile in vederea prevenirii oricaror amenintari teroriste la adresa Romaniei si a aliatilor sai. In ceea ce priveste numarul de expulzari ale persoanelor suspectate de actiuni care au legatura cu terorismul, in 2015, la propunerea SRI, Curtea de Apel Bucuresti a pus in aplicare masura de declarare ca indezirabil in cazul a noua cetateni straini care reprezentau o amenintare pe profil antiterorist, acestia fiind indepartati de pe teritoriul national. De asemenea, tot la propunerea SRI, Ministerul Afacerilor Interne a pus in aplicare masura de nepermitere a intrarii in tara (NPI) a 246 de persoane care comportau riscuri pe profil antiterorist", a precizat Marincea la solicitarea AGERPRES.
Strainii respinsi la granita si care au fost declarati indezirabili provin in special din Irak, Palestina, Maroc, Tunisia, Siria, iar aproximativ 70% dintre acestia sunt in conexiune sau au derulat activitati in sprijinul Daesh.
"Principalele motive care au condus la initierea si aplicarea unor masuri preventive au fost date de: background-ul radical sau terorist al persoanei sau familiei, conexiunile cu entitati teroriste, demersuri de coagulare a unor grupuri de straini sustinatori ai unor entitati jihadiste, in special Daesh; (auto)radicalizare si propaganda (inclusiv online) in favoarea unor entitati teroriste (preponderent Daesh); incercarea de a tranzita Romania pentru a se alatura Daesh in Siria", a aratat Ovidiu Marincea.
Numarul celor care nu au fost lasati sa intre in tara este in crestere, a adaugat reprezentantul SRI, si se datoreaza masurilor active cu caracter preventiv pe care atat Serviciul Roman de Informatii, cat si serviciile partenere le-au instituit pentru diminuarea riscurilor generate de fenomenele reprezentate de "foreign fighters/returnees".
Purtatorul de cuvant al SRI a precizat ca, in contextul actual de securitate din Europa, pe baza datelor detinute in prezent, Sistemul National de Alerta Terorista ramane la nivelul albastru-precaut.
"In contextul european de securitate, in care atacurile teroriste din Franta s-au soldat cu numeroase pierderi de vieti omenesti, Serviciul Roman de Informatii desfasoara o sustinuta activitate de monitorizare a situatiei din Romania. Pe baza datelor detinute in prezent, Sistemul National de Alerta Terorista ramane la nivelul albastru-precaut, intrucat informatiile disponibile si evenimentele recente indica un risc scazut de producere a unui atac terorist pe teritoriul Romaniei. In calitate de autoritate nationala in prevenirea si combaterea terorismului, SRI mentine permanent legatura cu autoritatile care fac parte din Sistemul National de Prevenire si Combatere a Terorismului, astfel incat orice potential risc la adresa securitatii nationale sa fie analizat si evaluat pentru a adopta masurile adecvate", a mentionat, pentru AGERPRES, Ovidiu Marincea.
In acest sens, SRI si-a intensificat eforturile de culegere de informatii relevante pentru prevenirea oricaror actiuni care pot afecta climatul de siguranta a cetatenilor.
"In paralel, SRI are in vedere si actioneaza pentru accelerarea schimbului de informatii in cadrul cooperarii atat cu partenerii nationali din SNPCT (Sistemul National de Prevenire si Combatere a Terorismului), cat si cu serviciile partenere, astfel incat institutia noastra sa contribuie la demersurile intreprinse la nivel national si international pentru apararea valorilor democratice", a indicat purtatorul de cuvant al SRI.