SRI: Cei care au telefoane cu sistem Android pot fi vizati de amenintari informatice. Ce recomandari au facut
Serviciul Roman de Informatii atrage atentia pe Facebook ca terminalele mobile vizate de amenintarile informatice sunt cele pe care ruleaza sistemul de operare Android, acestea fiind, totodata, si cele mai raspandite de pe piata.
Patru din cinci terminale mobile active pe piata ruleaza pe Android, iar 99% dintre amenintarile informatice care vizeaza terminalele mobile tintesc acest sistem de operare, arata o analiza a specialistilor din domeniu, dezbatuta, luni, in cadrul unui workshop organizat de catre Centrul pentru Studii de Justitie si Securitate /CJS/, in parteneriat cu Bitdefender si Centrul de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica /CERT-RO/.
Potrivit specialistilor, amenintari informatice, precum AndroRAT si Dendroid, permit controlarea dispozitivelor infectate de la distanta fara ca posesorii terminalelor sa cunoasca acest lucru, permitand desfasurarea de operatiuni ca trimiterea de date cu caracter sensibil, mesaje sau initierea de apeluri. In general, acestea se instaleaza prin intermediul celor 1,3 milioane de aplicatii disponibile in piata, procurate in special din magazine neoficiale.
O analiza asupra amenintarilor referitoare la terminale mobile arata ca patru din cinci terminale mobile active in piata ruleaza pe Android, iar 99% dintre amenintarile informatice care vizeaza mobile tintesc acest sistem de operare.
La nivel general, cel putin 350.000 de mostre unice de malware au fost trimise zilnic pe piata in anul precedent, in crestere cu 24% fata de anul 2013. Circa 60% dintre amenintari tintesc companii mici si mijlocii, pe fondul unei alocari reduse sau inexistente a bugetelor pentru securitate informatica.
Reprezentantii CJS, in parteneriat cu Bitdefender si CERT-RO, au organizat, luni, un workshop destinat acumularii de cunostinte legate de amenintarile informatice care vizeaza terminale mobile, unde au participat reprezentanti ai Serviciului de Combatere a Criminalitatii Informatice din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, Directiei Nationale Anticoruptie si Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).
Centrul pentru studii de Justitie si Securitate este o organizatie neguvernamentala non-profit al carei scop este de a facilita dialogul informat, cooperarea internationala si schimbul de experienta in cadrul comunitatii de experti in domeniile justitiei si securitatii din Europa, actionand ca o interfata intre institutii publice, societatea civila si decidenti.
Bitdefender, producatorul uneia dintre cele mai performante si eficiente game de solutii de securitate informatica atestate pe plan international, protejeaza datele digitale ale aproximativ 500 milioane de utilizatori individuali si companii din intreaga lume.
Potrivit unei analize a specialiștilor din domeniul cyber, prezentată la workshop-ul CJS Mobile Security...
Posted by SRI - Serviciul Român de Informații on Tuesday, 17 November 2015