Spitalul Județean Botoșani copiază greșelile de la Suceava și devine noul mare focar de Covid-19

×
Codul embed a fost copiat

Spitalul Județean din Botoșani este noul focar spre care se îndreaptă atenția autorităților, pentru că 180 de medici, asistente și alți angajați s-au infectat cu Sars COV 2.

 

Ministrul Sănătății va analiza cererea prefectului de a trimite și acolo conducere militară.

Prezent joi la Arad, Timișoara și Hunedoara, Nelu Tătaru a declarat că va vizita toate județele care au peste 400 de cazuri confirmate.

Va verifica și cât de bine sunt respectate procedurile în spitale, pentru că în acest moment peste 1.500 de cadre medicale au COVID 19.

Citește și
OMS
OMS avertizează țările europene în legătură cu relaxarea restricţiilor
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Conducerea Spitalului Județean Botoșani pare să fi copiat greșelile făcute de colegii lor de la Suceava, iar acum apare pe harta focarelor care riscă să plaseze spitalul în carantină.

 

Lider sindical: ”Lipseau echipamentele de protecție”

 

180 de angajați sunt pacienți în spitalul în care lucrurile au scapăt de sub control odată cu apariția primului caz de coronavirus: o tânără de 27 de ani cu diabet răpusă de Covid, care până la diagnosticare a fost plimbată prin mai multe secții. 

Elena Temciuc, lider Sanitas Botoșani: ”Personalul a fost pus gol în fața pericolului, lipseau echipamentele de protecție necesare”.

Costică Macaleți, președintele Consiliului Județean Botoșani: ”Cred că dacă procedurile erau mai stricte, era în regulă, dar mă feresc să fac comentarii. Cred că nu au înțeles sau nu și-au însușit toți, în mod corect, partea de proceduri, fluxuri medicale, cred că acolo a fost o sincopă. Repet, nu comentez!”.

Însă, chiar președintele Consiliului Județean ar fi trebuit să comenteze pentru că în subordinea lui este spitalul.

Șeful județului e partea importantă a unei povești care se scrie zilele acestea și în care apar sute de bolnavi cu COVID-19.

Doi medici deveniți pacienți au contribuit la răspândirea virusului pentru că n-au respectat condițiile de izolare după diagnosticare și s-au plimbat prin spital fără echipament de protecție. Mai mult, unul dintre ei a consultat și pacienți.

Ioan Asaftei, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Botoșani:
”Reporter: - Știați că există în spital medici infectați, care umblau nestingheriți prin spital? Ați anunțat poliția?
I.A.: - Știu că la nivelul conducerii s-a luat măsură informării organelor competente privind zădărnicirea combaterii bolilor.
R.: - Pentru câte cadre?
I.A.: - Nu am informații să vă comunic.
R.: - Dar se știa că ei nu au respectat anumite reguli?
I.A.: -…
R.: - Cum s-a ajuns ca un număr atât de mare de cadre medicale să fie infectate?
I.A.: - Este o situație regretabilă. Sperăm să nu mai crească numărul…
R.: - Ce nu s-a respectat? Normele? De către personalul medical, de către conducere?
I.A.: - Mă abțin”.

În curtea spitalului pot fi văzuți pacienți suspecți de coronavirus purtați pe tărgi spre radiologie, pentru că spitalul n-are rampă de acces.

Elena Temciuc, lider Sanitas Botoșani: ”Toate circuitele se intersectează, vrând nevrând intri de la zona roșie la zona verde”.

În acest moment sunt în lucru 140 de teste, iar totalul celor infectați a ajuns la 396.

Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani: ”Nu stiu care va fi rezultatul testelor mâine, dar luăm în calcul chiar o militarizare a Spitalului Județean Botoșani. Cum s-a ajuns la aceasta situație? Principala cauză a fost ignorarea măsurilor de protecție pe care ar fi trebuit să le ia fiecare cadru medical”.

 

La Suceava se așteaptă un nou val de îmbolnăviri

 

Și la Suceava, primul mare focar, lucrurile sunt departe de a fi rezolvate. Sunt internați 504 pacienți cu Covid 19 și se așteaptă un nou val de infectați după sărbători.

Iar vineri se întoarce la serviciu directorul care i-a chemat pe toți angajații, sănătoși ori bolnavi, în curtea spitalului pentru a fi testați.

Ionel Oprea, secretar de stat: ”Mâine în principiu trebuie militarul să îi predea funcția. Trebuie să afle ce s-a făcut, mâine vom afla decizia domnului Macovei. S-ar putea să se implice în continuare sau s-ar putea să solicite desărcinarea și să se ducă ortoped pe secție”.

Suceava, Hunedoara, Arad, Botoșani și Neamț sunt cazuri scoală despre ce nu trebuie să facă autoritățile atunci când apare un focar într-o unitate sanitară.

Din această cauză, 1.523 de cadre medicale sunt astăzi pe patul de spital și plătesc astfel prețul pentru că lucrează într-un sistem sanitar incapabil să îi protezeje.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Guvernul Orban are la dispoziție 1,5 miliarde de euro de la UE să treacă peste criză
Guvernul Orban are la dispoziție 1,5 miliarde de euro de la UE să treacă peste criză

Bugetarii nu vor mai fi trimişi în șomaj tehnic pentru că starea de urgență se apropie de final, a declarat joi dimineaţa premierul, care a vorbit despre planul de redresare a economiei.

OMS avertizează țările europene în legătură cu relaxarea restricţiilor
OMS avertizează țările europene în legătură cu relaxarea restricţiilor

Ţările din Europa ar trebui să fie foarte atente atunci când au în vedere măsuri de relaxare a restricţiilor menite să limiteze răspândirea noului coronavirus, a declarat directorul Biroului Regional pentru Europa al OMS, Hans Kluge.

2 ventilatoare ultra-performante, vitale pentru pacienții cu coronavirus, donate spitalelor prin „Donează pentru linia întâi”
2 ventilatoare ultra-performante, vitale pentru pacienții cu coronavirus, donate spitalelor prin „Donează pentru linia întâi”

Dincolo de eforturile medicilor, sprijinul fiecăruia dintre noi este vital. Oameni simpli, asociaţii de binefacere, dar şi mari companii susţin prin donaţii sistemul sanitar greu încercat.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală
Motivele pentru care procurorii au decis să vină acasă la Ion Iliescu, ca să-i aducă la cunoștință urmărirea penală

Ion Iliescu devine oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, pentru infracțiuni contra umanității.

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.