2 ventilatoare ultra-performante, vitale pentru pacienții cu coronavirus, donate spitalelor prin „Donează pentru linia întâi”

Ultima actualizare: 23-04-2020 17:59
2 ventilatoare ultra-performante, vitale pentru pacienții cu coronavirus, donate spitalelor prin „Donează pentru linia întâi”

Dincolo de eforturile medicilor, sprijinul fiecăruia dintre noi este vital. Oameni simpli, asociaţii de binefacere, dar şi mari companii susţin prin donaţii sistemul sanitar greu încercat.

doneazapentrulinia1
Când comanzi de la eMAG, donează și pentru cei din linia întâi.
Implică-te!

În această situaţie excepţională este nevoie de materiale de protecţie, de aparatură medicală de urgenţă, dar şi de kituri de testare a bolii.

Pentru a veni în sprijinul pacienților infectați cu Covid-19, patru companii din România au lansat o acțiune caritabilă online, iar în scurt timp numeroase alte companii, dar și oameni de rând s-au unit în acest efort comun.

Este vorba despre platforma „Donează pentru linia întâi”, o inițiativă aparținând Băncii Transilvania, Mobexpert, Bitdefender și eMAG, prin intermediul căreia au fost achiziționate două ventilatoare de înaltă performanță Mindray SV600, care au ajuns la Spitalul Județean Suceava și la Spitalul Clinic Victor Babeș din București, sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență. Ventilatoarele dispun de tehnologii avansate de asistență clinică îi ajută pe medici să salveze vieți.

Suceava este cel mai mare focar din România, urmat de București.

„Acest ventilator este vital pentru pacienții cu infecție cu COVID-19, pentru că ei dezvoltă insuficiență respiratorie severă și ajung în imposibilitatea de a respira singuri, iar aparatul le înlocuiește plămânul și îi menține în viață. Este important ca oamenii să ajute și să doneze pentru a ajuta în primul rând personalul să se protejeze cu materialele necesare pentru a avea grijă de pacienți, pentru că dacă personalul se îmbolnăvește, atunci de pacienți cine mai are grijă”, a spus Dr. Delia Stanciu, medic primar ATI la Spitalul Clinic Victor Babeș.

În doar câteva zile de la lansare, platforma "Donează pentru linia întâi" a adunat în jurul ei peste zeci de mii de oameni care s-au implicat cu donații și peste 1.000 de companii.

Fiecare dintre cele 4 companii care au contribuit la crearea platformei a donat deja câte 1 milion de lei. Metropolitan Life a devenit partener al inițiativei, printr-o donație de un milion de lei.

Au fost cumpărate milioane de măști

 

Pe lângă ventilatoarele atât de necesare salvării pacienților grav bolnavi, medicii au nevoie de echipamente de protecție. Tot prin intermediul platformei "Donează pentru linia întâi" 350.000 de măști N95 (FFP2), cu grad ridicat de protecție au fost donate medicilor din spitale. De asemenea, peste 5 milioane de măști de protecție cu trei pliuri au fost distribuite către medici de familie, polițiști, jandarmi și militari prin intermediul Departamentului pentru Situații de Urgență.

Astfel, medicii de familie au intrat în posesia a 1.121.800 de măști, iar asistenții sociali de la casele de copii și căminele de bătrâni , care se expun riscului de a contacta virusul, 1.000.000 de măști. Polițiștii care veghează ordinea publică au beneficiat de 700.000 de măști, iar Armata Română de 500.000 de măști. De asemenea, jandarmii au intrat în posesia a 260.000 de măști și polițiștii de la frontieră, cei aflați printre primii care iau contact cu românii care întorc în aceste zile acasă din zone cu risc, câte 260.000 de măști, la fel și pompierii și salvatorii SMURD.

Localitățile care au contribuit cel mai mult prin donații

 

Cele mai multe donații raportate la numărul de locuitori au venit din Voluntari, Florești, Popești Leordeni, Otopeni și București. Până la acest moment, localitățile care au contribuit cel mai mult prin donații sunt București, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța și Iași.

În continuare este nevoie de donații pentru a-i proteja pe cei din linia întâi care au grijă de noi. Toți cei care doresc sa contribuie, persoane fizice sau companii, o pot face donând online pe platforma Donează pentru linia întâi. Tot aici poate fi urmărită situația în timp real a donațiilor și statisticile.

Sumele cu care persoanele juridice contribuie la campania de strângere de fonduri “Donează pentru linia întâi” pot fi deductibile, total sau parțial, potrivit legilor in vigoare.

De asemenea, sume de bani pot fi depuse direct în contul RO17BTRL0000SIEUDONEZRON.