Paradoxul pandemiei. Ministrul Agriculturii spune că avem prea multă mâncare
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, susţine că România nu numai că are suficiente rezerve de cereale şi alimente până la noua recoltă, dar are stocuri foarte mari de alimente cu care producătorii nu au ce să mai facă.
Oros a precizat că aceasta este realitatea transmisă de agenții economici, care raportează excendente considerabile la lapte, produse lactate, carne de pui, legume și carne de vită.
În aceste condiții, ministrul Agriculturii spune că nu se pune problema să lipsează ceva din produsele de bază, în perioada următoare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
”Noi monitorizăm tot timpul aceste stocuri. Sigur că aceste cifre le luăm de la agenţii economici şi mergem pe rezonabilitatea şi veridicitatea acelor cifre. Dimpotrivă, aş spune că sunt foarte mulţi dintre producătorii şi procesatorii noştri care au stocuri foarte mari care nu sunt vândute şi au probleme, pentru că s-a schimbat comportamentul de cumpărare foarte mult şi datorită restricţiilor de mişcare - şi nu numai, dar s-a închis tot ce înseamnă HORECA, unde foarte mulţi producători erau nişaţi exact pe acest domeniu. Avem stocuri foarte mari la lapte şi produse lactate, procesatorii încearcă să plătească tot mai puţin pe litrul de lapte pentru că nu mai au ce să facă, nu mai unde să îl proceseze şi să îl depoziteze. Au stocuri foarte mari la carne de pui, legume, carne de vită. Sunt câteva sortimente pentru care avem stocuri foarte mari, deci nu se pune problema să lipsească ceva din produsele de bază”, a declarat, joi, ministrul Agriculturii.
Vom avea o recoltă foarte slabă
Adrian Oros a explicat că autoritățile au luat decizia de interdicție a exporturlui de cereale pentru că, la acea dată, erau îngrijorate de dinamica exporturilor la unele produse, raportat la aceeași perioadă a anului trecut.
Pe de altă parte, ministrul spune că și avertismentele unor organizații internaționale, care vorbeau de foamete, au influențat guvernanți să ia acea decizie.
Ministrul anunță însă că vom avea o recoltă foarte slabă, din cauza secetei, dar care va acoperi necesarul intern.
”Pe de altă parte, au fost şi multe avertismente, sigur multe dintre ele nefondate, din partea unor organizaţii internaţionale, că o să vină o foamete mare şi fiecare ţară încerca să ia nişte măsuri. Am luat aceste măsuri până ne-am convins că stocurile pentru cereale şi pentru produsele de bază vor fi suficiente până la noua recoltă, care, din păcate, va fi foarte slabă. Dacă va fi 50% - 60% va fi foarte bine. În anii foarte buni, când a plouat, am produs undeva la nouă milioane de tone de grâu, iar consumul intern este între 2,5 şi 3 milioane de tone, dar dacă va fi jumătate, va fi la 5-6 milioane de tone. Consumul intern va fi acoperit, dar va trebui să avem grijă să ţinem cerealele în ţară”, a subliniat şeful MADR.
Ce le transmite celor care fac afaceri cu cereale
Acesta a afirmat că asigurarea a venit din partea celor care fac import-export cu cereale şi cu care autorităţile au făcut o înţelegere.
”Noi o să ne ţinem de cuvânt şi sper că şi domniile lor se vor ţine de cuvânt. Dacă nu, avem acest instrument extrem de sigur, prin care putem să sistăm exporturile. Nu am dori să ajungem în aceeaşi situaţie, dar pentru noi şi pentru orice guvern normal şi responsabil este mai important să ne asigurăm că avem suficiente stocuri de alimente. Nu ştim cât va dura criza, dar speranţa noastră este că într-o lună, o lună şi jumătate, o să reuşim să dezgheţăm viaţa economică şi la noi în ţară şi atunci unele lucruri se vor rezolva, inclusiv consumul”, a susţinut Adrian Oros.