Spitalul din Piatra Neamț nu a fost reabilitat de ani de zile: „Este cu mult depășit”
Tragedia de la Piatra Neamț este rezultatul unui șir interminabil de probleme provocate de incompetență și de nepăsare.
De ani de zile acest spital nu a fost reabilitat, iar avizele ISU sunt vechi de peste trei decenii. Din octombrie 2019, opt manageri au condus această unitate medicală. Printre ei, un patron de pompe funebre și un fost primar incompatibil cu funcția. Iar luna trecută, zeci de pacienți suspecți de Covid-19 au fost, pur și simplu, lăsați în frig, în curte, până când le-au venit rezultatele.
Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț a fost în centrul unui scandal luna trecută. Zeci de pacienții au fost ținuți cu orele pe scaune, cu tot cu perfuzii, în curte, sub cerul liber, pentru că unitatea nu mai avea locuri pentru cei suspecți de Covid-19.
Bărbat: „Mi-au făcut analizele și mi-au zis să aștept. A zis a până se eliberează. Nu mi-a dat nimic.”
Bărbat: „Eu trebuie să mai stau până se face un loc, dacă se face mâine dimineață. E 23. Aștept. Sunt suspect de Covid și am probleme cu plămânii.”
După acest scandal, fostul manager și-a dat demisia și așa a fost numit în funcție interimar, de către președintele Consiliului Județean Ionel Arsene, actualul director, Lucian Micu. Jurist și fost primar al orașului Roman, a trecut de la PNL la PSD, fără să mai poată candida din cauza unor probleme de integritate.
În ultimul an, Spitalul Județean Piatra Neamț a schimbat opt manageri, în urma deciziilor luate fie de Ministerul Sănătății, fie de Consiliul Județean Neamț. Printre ei se numără Marius Ghinet, patronul unei afaceri în domeniul serviciilor funerare, sau Florin Apostoae, trimis în judecată de DNA pentru fraudă cu fonduri europene. Acesta a fost demis la o săptămână de la numire, după ce și-a tratat soția preventiv pentru COVID -19.
Cu toate aceste schimbări, puține lucruri s-au rezolvat în spital. O recunoaște chiar unul din foștii manageri.
Daniela Marcoci, fost manger al spitalului: „Spitalul este cu mult depășit, din punct de vedere al infrastructurii. Nu este ce ar trebui să fie. S-au făcut lucruri noi, dar fără să fie conforme și atunci degeaba au fost făcute. Restul spațiilor au fost cârpite.”
Cu alte cuvine, pacienții suspecți de COVID-19 sunt ținuți în saloane cu pereți murdari și paturi cu lenjerie veche, care se schimbă, spun cei de acolo, o dată pe săptămână, iar multe dintre încăperi nu au grup sanitar propriu.
Daniela Marcoci, fost manger al spitalului: „Plecarea mea s-a datorat faptului că știam sigur că nu voi putea face ceea ce consider ca medic epidemiolog și ca specialist pe sănătate publică că trebuie făcut în Spitalul Piatra Neamț.”
Nereguli la Spitalul de Urgență din Piatra Neamț au fost semnalate încă de acum patru ani într-un raport întocmit de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate.
Marius Filip, directorul Unităţii de Standarde din cadrul Autorităţii Naţionale de Management al Calităţii în Sănătate:„Nu aveau responsabili pentru prevenirea incendiilor. Nu aveau responsabili pentru intervenție în caz de incendiu. Lipsea programul de instruire specific pentru evacuarea în caz de incendiu pentru personalul din secții.”
Gheorghe Lazăr, prefectul județului: „Nu s-au făcut reabilitări de foarte mult timp. Imediat după Revoluție, din anii '90, până în momentul de față, nu s-au refăcut avizele ISU, pentru că nu au fost declarate lucrări."
Spitalul funcționează din anul 1976. În ultimii ani, investiții au fost făcute doar pentru secțiile de Neonatologie și Cardiologie, de la etajele 4 și 5. Sunt singurele care au autorizație de securitate la incediu, în timp ce restul spitalui funcționeză în baza unor protocoale vechi.