Spitalul Covid de la Leţcani, care a costat peste 13 milioane de euro, intră din nou în conservare
Spitalul modular de la Leţcani care a costat peste 13 milioane de euro şi a funcţionat doar trei luni pentru bolnavii de COVID, intră din nou în conservare.
Deşi pe hârtie figurează 250 de paturi, niciuna dintre secţii nu a putut fi folosită la capacitate maximă. Blocat de multe probleme tehnice, de birocraţie şi de un scandal cu iz penal a ajuns acum în administrarea ISU Iaşi. Mai grav este că o parte din aparatura medicală iese din garanţie.
Spitalul este în proces de conservare din luna februarie, moment în care toate echipamentele sanitare au fost puse sub lacăt, iar containerele au fost definitiv închise. De astăzi, spitalul este în administrarea ISU Iaşi, care va trebui să asambleze unitatea mobilă în altă parte.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Ionel Roşu, purtător de cuvânt ISU Iaşi: "Unitatea medicală va face parte din rezerva națională de protecție civilă și va asigura o reacție rapidă în caz de pandemii sau accidente colective".
Costurile de întreţinere pentru unitatea mobilă depăşeau 1500 de lei pe zi, în condiţiile în care paturile erau, mai mereu, goale. Mai grav este că o parte dintre echipamentele medicale
nou-nouţe ies din garanţie, în mai puţin de două luni.
De altfel, 20 de mii de euro s-au dus pe apa sâmbetei, din momentul în care spitalul a fost închis, numai pe lucrări de mentenanţă. Aceşti bani sunt însă mărunţiş pe lângă milioanele de euro date pe unitatea medicală de la Leţcani care ar fi trebuit să preia, în plină pandemie, sute de bolnavi Covid.
Spitalul a funcţionat însă doar trei luni din cauza a numeroase probleme tehnice.
Printre altele, în secţia de Terapie Intensivă a plouat, iarna în saloane apa îngheţă în chiuvetă, întreruperile de curent erau foarte dese, iar echipamentele medicale s-au stricat la scurt timp după ce au fost puse în funcţiune.
Reporter: Ca manager, v-aţi mai duce colegii să lucreze, acolo, la Leţcani?
Florin Roşu, manager Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi: ”Aaaa, prefer să nu comentez această problemă."
Reprezentantul firmei care s-a ocupat de achiziţia întregului spital de la o firmă din Turcia, spune însă că unitatea medicală a fost închisă pe nedrept.
Alina Popa, director Euronest: "Evident, pentru a nu înregistra cheltuieli nerezonabile, a fost pus în conservare. Aparatura medicală este în acelaşi stadiu ca şi în luna martie, adică funcţională, dar neutilizată".
O anchetă a procurorilor DNA este în lucru, pentru a stabili dacă achiziţia unităţii modulare, din bani publici, s-a făcut cu respectarea legii. Se fac cercetări şi pentru deturnare de fonduri, trafic de influenţă şi abuz în serviciu. Banii pentru achiziţia spitalului, 13 milioane de euro, au fost daţi de Consiliile Judeţene Iaşi şi Piatra Neamţ.
Costel Alexe, preşedinte CJ Iaşi: "Privind înapoi, aceastaă investiţie, consider că ar fi putut fi implementată mult mai bine. O idee nobilă de a salva vieţi omeneşti, în judeţul nostru şi în zona Moldovei, a fost implementată catastrofal".
Aproape 400 de pacienţi au fost trataţi de Covid în unitatea mobilă de la Leţcani, în cele 3 luni de funcţionare.